Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
«Εμβάθυνση των σχέσεων» σηματοδοτεί η επίσκεψη Σι

Με φόντο τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ

Σι και Πούτιν μετά την υπογραφή σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών

Copyright 2019 The Associated

Σι και Πούτιν μετά την υπογραφή σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών
ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Για την επέκταση των σινορωσικών σχέσεων, την εφαρμογή «φιλόδοξων» οικονομικών κι επιχειρηματικών σχεδίων και συντονισμό σε διεθνή ζητήματα συνομίλησαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Ρωσία, όπου θα συμμετάσχει και στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Η επίσκεψη Σι ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή και έγινε με φόντο τις έντονες αντιθέσεις των δύο κρατών με τις ΗΠΑ, αλλά κι ενώ ο μεταξύ τους ανταγωνισμός υπάρχει και ενισχύεται σε όλους τους τομείς.

Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε «άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο» αξιοποιώντας ο ένας τα πλεονεκτήματα του άλλου. Οπως ανέφερε ο Πούτιν, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο κρατών το 2018 υπερέβησαν τα 100 δισ. δολάρια που είχαν θέσει ως όριο, φθάνοντας τα 108 δισ. δολάρια, ενώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 3,4%.

Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου «επισφραγίστηκε» και με περίπου 30 επιχειρηματικές και διακρατικές συμφωνίες. Η ρωσική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας MTS και ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών «Huawei» υπέγραψαν χτες συμφωνία για την ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Ρωσία και την έναρξη δοκιμών το τρέχον έτος και το 2020. Το ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η Εταιρεία Επενδύσεων της Κίνας (ChIC) συμφώνησαν να ιδρύσουν ένα σινορωσικό ταμείο έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας ύψους 1 δισ. δολαρίων. Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να πραγματοποιούν τις εμπορικές τους συναλλαγές με τα εθνικά τους νομίσματα.

Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν επίσης για διεθνή ζητήματα, όπως για το Κορεατικό, τη Βενεζουέλα, τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τη συνεργασία στην ανερχόμενη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, αλλά και τις σχέσεις της Ρωσίας και της Κίνας με «κυρίαρχες δυτικές δυνάμεις», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ