Στην τουρκική αρθρογραφία συντηρούνται παροτρύνσεις για να ανακηρύξει η Αγκυρα ΑΟΖ στη Μεσόγειο και να μελετήσει τις συμμαχίες της στην περιοχή
Από την προχτεσινή συνάντηση Ερντογάν με την ηγεσία του ψευδοκράτους |
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στην αστική αρθρογραφία συντηρούνται επισημάνσεις για την ανάγκη η Τουρκία να ανακηρύξει άμεσα ΑΟΖ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και να μελετήσει προσεκτικά τις συμμαχίες της στην περιοχή, επαναξιολογώντας αντιπαλότητες και συμβιβασμούς που ισχύουν σήμερα. Για παράδειγμα, χτεσινή ανάλυση στη γνωστή εφημερίδα «Χουριέτ» παρέθετε αποσπάσματα παρέμβασης που έκανε ο υποναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί σε εκδήλωση στην Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι η γεωγραφική θέση της Τουρκίας «της δίνει το δικαίωμα να χαράξει διαγώνιες γραμμές για να καθορίσει τις θαλάσσιες ζώνες της και να υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης (ΑΟΖ) με Λιβύη, Ισραήλ και Λίβανο». Ουσιαστικά, επανέρχονται πάγιοι σχεδιασμοί της Αγκυρας που εξαφανίζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο και αναδεικνύεται ακόμα μια φορά η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εμποδίσει τετελεσμένα σε βάρος της, όπως επαναλαμβάνουν στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν όλο και πιο συχνά.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο - της έγκαιρης παρέμβασης - το τουρκικό κεφάλαιο φαίνεται ότι επανεξετάζει και τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Παρά τους υψηλούς τόνους με το Τελ Αβίβ σε «μέτωπα» όπως το Παλαιστινιακό κ.λπ., δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που σε αναλύσεις επανέρχονται τα πιθανά πλεονεκτήματα από μια αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ. Μάλιστα, ο Γιαϊτσί μίλησε και για οφέλη που η ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ θα είχε για το Ισραήλ, «στενεύοντας την ΑΟΖ της "ελληνικής Κύπρου"»...
Τη σημασία που έχει η Κύπρος για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας ανέδειξε και η συνάντηση που είχε ο Τούρκος ηγέτης, Ρ. Τ. Ερντογάν, με αντιπροσωπεία της νέας «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, με επικεφαλής τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και τον «αντιπρόεδρο» και «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι, στην Κωνσταντινούπολη. Σε δηλώσεις του, ο Τατάρ μίλησε για μια «ωφέλιμη και θετική συνάντηση», στην οποία συζητήθηκαν τα «οικονομικά προβλήματα των Τουρκοκυπρίων» και το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Υποστήριξε δε ότι «δεν έχουμε βλέψεις για την ελευθερία, το κράτος, τα δικαιώματα κανενός. Ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε κανέναν να παραγνωρίσει το κράτος μας, την ελευθερία μας και τα δικαιώματά μας».
Δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε όμως και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σε περίπτωση που δεν συναντηθούμε (με τους Ελληνοκύπριους) στο δρόμο της λογικής και δεν πραγματοποιήσουμε βήμα προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιακής λύσης με την οποία θα υπάρξει στην Κύπρο ένα μέλλον με ισότητα και ασφάλεια, και δεν συμφωνήσουμε για τον καταμερισμό του φυσικού πλούτου που βρίσκεται γύρω από το νησί, θα διαιωνιστεί το υφιστάμενο κατεστημένο». Επισήμανε ότι στη νέα περίοδο, «το υφιστάμενο κατεστημένο (...) θα μετεξελιχθεί προς μια πιο επικίνδυνη κατεύθυνση. Ειδικά όταν πρόκειται για φυσικό αέριο, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο».
Τη σημασία που έχουν οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου και όλης της περιοχής ανέδειξαν όμως και δηλώσεις του πρέσβη της Ιταλίας στη Λευκωσία, Αντρέα Καβαλάρι. Αναφερόμενος στην ισχυρή παρουσία που ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ έχει και επιδιώκει στην περιοχή, ο Καβαλάρι υπογράμμισε - σε δεξίωση που έδωσε στην ιταλική πρεσβεία - πως «είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» ώστε να αξιοποιηθεί η μεγάλη «επιχειρηματική δυναμική» που υπάρχει.
Από τη μεριά του, συμμετέχοντας στη δεξίωση, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι «η Ιταλία είναι ένας από τους πιο πολύτιμους εταίρους της Κύπρου» και ότι οι δύο χώρες εργάζονται από κοινού για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και επίτευξη κοινών στόχων που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια. Είπε ακόμα ότι «έχοντας τον ίδιο στόχο σε σχέση με το μέλλον της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου, η ενεργός μας συμμετοχή στην ομάδα των μεσογειακών κρατών (Med group) μας προσφέρει την πλατφόρμα για περαιτέρω συζήτηση και συντονισμό πάνω σε έναν αριθμό θεμάτων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων και πραγματικοτήτων που επηρεάζουν την περιοχή μας σε διμερές επίπεδο καθώς και στο πλαίσιο της ΕΕ».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα ένταση προκλήθηκε (από την περασμένη Πέμπτη) στην περιοχή Δένεια, κοντά στη Νεκρή Ζώνη, στην Κύπρο, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες. Οπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, στρατιώτες από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα «ανέκοψαν το δρόμο για να περάσουν οι γεωργοί από τα Κατεχόμενα στα χωράφια που ανήκουν και διαχειρίζονται Ελληνοκύπριοι. Τα Ηνωμένα Εθνη πλησίασαν αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι». Για το περιστατικό δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος είπε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την (ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ.