Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ούτε μέρα χαμένη για την επικίνδυνη εμπλοκή...

INTIME NEWS

Προεκλογική περίοδος ή όχι, ούτε μέρα δεν πάει χαμένη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με τις πλάτες της ΝΔ - που δηλώνει σε όλους τους τόνους έτοιμη να αναλάβει τη σκυτάλη και σε αυτό το πεδίο - «τρέχει» αδιάκοπα τις «διευθετήσεις» με τις ΗΠΑ. Οι «εκκρεμότητες» εξάλλου σε ό,τι αφορά την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή είναι εκείνες που μαζί με τις αντίστοιχες στην οικονομία επιταχύνουν και τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης ξεκινά από σήμερα τριήμερο συνεχών, εντατικών επαφών και συνεννοήσεων στην Ουάσιγκτον, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν.

Ο Ευ. Αποστολάκης θα συναντηθεί επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, με μέλη του Κογκρέσου και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ αύριο Πέμπτη θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο 8ο ετήσιο συνέδριο «EU and Foreign Policy Defence Forum 2019», που εστιάζει στο μέλλον της «διατλαντικής σχέσης» (ΗΠΑ - ΕΕ).

«Φίλοι από τα παλιά» με «κοινούς στόχους και προτεραιότητες»

Το συνέδριο διοργανώνεται από το περιοδικό «Foreign Policy» και την αντιπροσωπεία της ΕΕ στις ΗΠΑ, εξ ου και βασικός εισηγητής είναι ο Στ. Λαμπρινίδης, πρέσβης της ΕΕ στις ΗΠΑ, παλαιότερα ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών σε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο Λαμπρινίδης είχε χτες συνάντηση με έναν «παλιό φίλο» όπως τον χαρακτήρισε, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα τον καιρό που ΝΑΤΟ και ΕΕ βομβάρδιζαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, Ν. Μπερνς, συμφωνώντας οι δυο τους ότι υπάρχουν «αναρίθμητα κοινά θέματα στη διεθνή διπλωματία να ενώσουν ΗΠΑ και ΕΕ».

Στόχος του συνεδρίου είναι να διεξάγει «μια επίκαιρη και κριτική συζήτηση για το μέλλον της διατλαντικής συμμαχίας ασφάλειας (...) διερευνώντας τρόπους για την προώθηση της συνεχιζόμενης συνεργασίας γύρω από κοινούς στόχους και προτεραιότητες». Εξ ου και αναπτύσσονται θεματικές όπως η «Συζήτηση για την ανάπτυξη μιας πιο ικανής Ευρωπαϊκής Ενωσης: Διατλαντική κατανομή των βαρών, PESCO και το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας» ή η συνεργασία μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, «από τη στρατιωτική κινητικότητα μέχρι τον υβριδικό πόλεμο».

Βαριά ατζέντα

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνομιλίες του Ελληνα υπουργού στις ΗΠΑ θα αναλυθούν οι «προκλήσεις ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια», όπως και ο «γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδος στην περιοχή ως σταθεροποιητικός παράγοντας», η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, κι ενώ το ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή «φουντώνει», με την Ελλάδα να διεκδικεί ρόλο «διαύλου» και «αιχμής του δόρατος» στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή. Ενδεικτική άλλωστε των έντονων διεργασιών είναι και η προχτεσινή παραίτηση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, που υποδέχτηκε στην Αθήνα την αντίστοιχη τουρκική για την επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, κατόπιν της διαφωνίας με τον Ευ. Αποστολάκη για το αν θα πρέπει οι συνομιλίες να «παγώσουν» προσωρινά, μέχρις ότου αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, αναμένεται η ελληνική πλευρά να συζητήσει και τι δυνατότητες υπάρχουν για την ενίσχυση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων με μέσα και όπλα των Αμερικανών. Θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχει γίνει ήδη κουβέντα για προμήθεια πλοίων ενισχυμένων δυνατοτήτων, αεροσκαφών «F-35», ιπτάμενου τάνκερ, αποβατικών μέσων για τους Ελληνες πεζοναύτες κ.λπ. Συζήτηση βέβαια που πηγαίνει πακέτο με τον «αναβαθμισμένο ρόλο» που θέλει να παίξει η ελληνική αστική τάξη στα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Αλλη πτυχή των συζητήσεων στις ΗΠΑ θα είναι η ενίσχυση των «συνεκπαιδεύσεων», αλλά και η παραπέρα διάθεση υποδομών προς υποστήριξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την Ελλάδα. Θυμίζουμε πως επί ΣΥΡΙΖΑ ιπτάμενα μέσα των Αμερικανών (UAV) ξεκίνησαν να σταθμεύουν στη Λάρισα. Στο Στεφανοβίκειο, στον Βόλο, αναμένονται για δεύτερη συνεχή χρονιά δεκάδες ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, για άλλη μια πολύμηνη «συνεκπαίδευση». Τη δε προηγούμενη βδομάδα διεκπεραιώθηκαν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γενικά από τον Εβρο 424 οχήματα, 204 ρυμουλκούμενα, 143 κοντέινερ και πάνω από 2.500 στρατιώτες των ΗΠΑ, που αναπτύσσονται για «ασκήσεις» στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Θυμίζουμε επίσης ότι στα μέσα Μάη, μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, στη Σχολή Ικάρων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ έκανε επιτακτικά λόγο για «επικαιροποίηση» της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που πρωτοϋπογράφτηκε το 1990. Συμφωνία που στο επίκεντρό της έχει τη Σούδα, την οποία οι Αμερικανοί θέλουν να αξιοποιήσουν και περαιτέρω, εξ ου και θέλουν μακρόχρονη χρονική επέκταση της συμφωνίας χρήσης, χωρίς βέβαια - όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα αυτά τα τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - να αφήνουν ανεκμετάλλευτες και τις πολλές άλλες ευκαιρίες που τους παρείχε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Την επόμενη βδομάδα νέοι έπαινοι στην κυβέρνηση Τσίπρα

Και έπεται συνέχεια, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αφήνει μέρα χαμένη μέχρι τις εκλογές που να μην «καλλιεργήσει» παραπέρα τις «διμερείς σχέσεις» με τις ΗΠΑ.

Ετσι, την επόμενη Τρίτη, 11/6, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης μεταβαίνει κι αυτός στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Η Ελλάδα ως γεωστρατηγικός σύμμαχος», που συνδιοργανώνουν η διαβόητη «δεξαμενή σκέψης» «Ατλαντικό Συμβούλιο» και ειδικότερα η «πρωτοβουλία» του για τη «μελλοντική Ευρώπη» («Atlantic Council's Future Europe Initiative»), το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οπως τονίζεται στα προπαρασκευαστικά της εκδήλωσης κείμενα - που αναδεικνύουν και τη «συνέχεια του κράτους» επί ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπως ευθυγραμμίζονται στα στρατηγικά προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων - «μέσα σε μια δεκαετία οικονομικής αναταραχής, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως ζωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ με αποδεδειγμένο ιστορικό αφοσίωσης στη διατλαντική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που επιτυγχάνει το στόχο του ΝΑΤΟ να δίνει ετησίως το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και η χώρα εξακολουθεί να λειτουργεί ως κρίσιμος κόμβος για την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις της συμμαχίας στην περιοχή».

Παρόντες στη συζήτηση θα είναι επίσης ο πρέσβης Πάιατ και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σ. Αναστασόπουλος, με στόχο - επισήμως - «να εξερευνήσουν τη συνεργασία ασφάλειας ΗΠΑ - Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μεσογείου και να συζητήσουν την αμερικανική στρατηγική στην περιοχή»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ