Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Δεκάδες οι νεκροί από το μακελειό στο Χαρτούμ

Ο στρατηγός Μπουρχάν κάνει σχέδια για «εκλογές» σε επτά με εννιά μήνες...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ιδιαίτερα τεταμένη και ρευστή παραμένει η κατάσταση στο Σουδάν, μετά το προχτεσινό μακελειό σε βάρος αντικυβερνητικών διαδηλωτών που διέπραξε ο σουδανικός στρατός με εντολή του επικεφαλής των χουντικών, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν. Ο αριθμός των ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των στρατιωτικών ξεπέρασε χτες τους 35, οι τραυματίες και οι συλληφθέντες τις πολλές εκατοντάδες, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Ο στρατηγός Μπουρχάν, βλέποντας τις εντεινόμενες αντιδράσεις για τη σφαγή που διέπραξε, ανακοίνωσε χτες πως ακυρώνει όλες τις συμφωνίες που είχε κάνει με δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε πως θα προκηρυχθούν εκλογές μέσα στους επόμενους επτά με εννιά μήνες, κάτι που δεν επιθυμούν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς γνωρίζουν πως ο βασικός ωφελημένος θα είναι το κυβερνών «Κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου» (NCP) του ανατραπέντος τον περασμένο Απρίλη «προέδρου» Ομάρ Μπασίρ. Το κόμμα NCP διαθέτει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και έχει καλά οργανωμένο μηχανισμό σε όλο το Σουδάν. Θεωρείται πως θα έβγαινε άνετα πρώτο, δίνοντας νέα πνοή ζωής στο ίδιο αστικό πολιτικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Δυνάμεις της αντιπολίτευσης που έχουν συγκροτήσει το μέτωπο «Ελευθερίας και Αλλαγής» καταδίκασαν το μακελειό και τις αποφάσεις του στρατηγού Μπουρχάν, καλώντας το λαό σε γενική απεργία μέχρι την πλήρη ανατροπή των στρατιωτικών από την εξουσία. Χτες το απόγευμα, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές φάνηκαν να αψηφούν τη φονική βία των αρχών καταστολής και να ξαναστήνουν σκηνές σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Μπροστά στο νέο αιματοκύλισμα του σουδανικού λαού, οι ΗΠΑ αντέδρασαν με καθυστέρηση και υποκρισία. Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, από το Λονδίνο καταδίκασε την απρόκλητη βία και δολοφονία ειρηνικών διαδηλωτών από το σουδανικό καθεστώς, καλώντας το να επισπεύσει «τη μετάβαση της εξουσίας σε μια πολιτική μεταβατική κυβέρνηση».

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Σουδάν επρόκειτο αργότερα χτες βράδυ να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ