Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι βιομήχανοι ζητούν αλλαγή πορείας από την κυβέρνηση

Σκληρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος του BDI στην κυβερνητική πολιτική ζητώντας φοροαπαλλαγές, φτηνή Ενέργεια και γενναία χρηματοδότηση των νέων τεχνολογιών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ολο και πιο έντονα αμφισβητείται η κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), φτάνοντας σε σημείο να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση επιβαρύνει την οικονομία. Και η χτεσινή παρέμβαση του προέδρου των Γερμανών βιομηχάνων ήρθε να επιβεβαιώσει πως οι διεργασίες και οι αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας - που υποβόσκουν εδώ και δύο χρόνια - συνδέονται άμεσα με ανάγκες και προσδοκίες του γερμανικού κεφαλαίου στον διεθνή ανταγωνισμό.

«Η οικονομική κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη, πολλά από τα προβλήματα είναι εγχώρια. Χρειάζεται αλλαγή πορείας. Η κυβερνητική πολιτική βλάπτει τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του BDI, Ντίτερ Κεμπφ, μιλώντας στη Μέρα της Γερμανικής Βιομηχανίας στο Βερολίνο.

Ο Κεμπφ κάλεσε την κυβέρνηση να «θωρακίσει» τις επιχειρήσεις απέναντι σε μια επικείμενη ύφεση, προσθέτοντας ότι αυτές υποφέρουν από την υψηλότερη φορολόγηση και τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη στην Ευρώπη. Ασκησε κριτική για την «κολλημένη» ενεργειακή μετάβαση, την ελλιπή υποδομή για την ψηφιοποίηση, την ανεπαρκή ώθηση της έρευνας κ.ά. Επανέλαβε πως σε Γαλλία και ΗΠΑ έχουν γίνει φοροελαφρύνσεις επιχειρήσεων και ζήτησε την πλήρη κατάργηση του «φόρου αλληλεγγύης». «Η βιομηχανία ζητά να μειωθεί η μέση φορολογία των εταιρειών από περίπου 31% στο 25%», είπε ο Κεμπφ, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά μέσο όρο στην ΕΕ οι εταιρείες φορολογούνται με 22%.

«Οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται και αυξάνονται, ενώ για την προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης ο κυβερνητικός συνασπισμός θα επενδύσει μόνο 1 δισ. ευρώ έως το 2023», είπε ο πρόεδρος του BDI, ομολογώντας πως η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στοχεύει βασικά στην ανταγωνιστικότητα απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ και την κερδοφορία των γερμανικών ομίλων.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η αντίδραση της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, που ήταν παρούσα στη συνάντηση, ήταν άμεση. Υπερασπίστηκε την κυβερνητική στρατηγική για συγχωνεύσεις μεγάλου μεγέθους κατά τα πρότυπα του γερμανικού κολοσσού χημικής βιομηχανίας BASF, την αυστηροποίηση του πλαισίου για επιθετικές εξαγορές από κινεζικές και άλλες εταιρείες, ενώ δεν έλειψε και η κριτική προς τις επιχειρήσεις για έλλειμμα επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών και εμπορίου. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συμβολή του BDI η κυβερνητική πολιτική θα γίνει πιο ολοκληρωμένη.

Η Γερμανία «δεν είναι πια ο κινητήρας της Ευρώπης»...

Το τελευταίο διάστημα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας προσαρμόζονται διαρκώς προς τα κάτω, με ορισμένους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για εμφανή σημάδια κόπωσης ή ακόμη και ύφεσης. Επίσης η πρόσφατα δημοσιευμένη Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2019 της ελβετικής IMD δείχνει κατρακύλα της Γερμανίας στη 17η θέση της ανταγωνιστικότητας (από την 6η θέση το 2014).

Σε χτεσινή πανευρωπαϊκή έρευνα για τις πιο ελκυστικές χώρες επενδύσεων της συμβουλευτικής εταιρείας ΕΥ, πάνω από το 1/3 των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία εκφράζουν δυσαρέσκεια. Αναφορικά με τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων, η Γερμανία έπεσε από τη δεύτερη στην τρίτη θέση και τώρα βρίσκεται πίσω από τη Γαλλία. Η Μ. Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση παρά την αβεβαιότητα του Brexit.

Ο Σύνδεσμος των βιομηχάνων αναμένει για το 2019 ρυθμό ανάπτυξης στο 1% του ΑΕΠ και σημειώνει: «Οι διεθνείς συγκρούσεις (ΗΠΑ - ΕΕ και ΗΠΑ - Κίνας) οξύνουν την ανασφάλεια των επιχειρήσεων και απειλούν τη γερμανική οικονομία, που είναι απαράμιλλη στο εξωτερικό εμπόριο». Σε περίπτωση δε άτακτου Brexit προβλέπει υψηλό κίνδυνο ύφεσης για το επόμενο έτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ