Πέμπτη 30 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΕΚ ΘΗΒΑΣ
Στο χέρι των εργαζομένων να μπει τέρμα στον εκφυλισμό και την εργοδοτική παρέμβαση

Από την κινητοποίηση σωματείων έξω από το χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου
Από την κινητοποίηση σωματείων έξω από το χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου
Τη νομιμοποίηση της νοθείας και της παρέμβασης της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, από τις παρατάξεις ΣΑΕΚΕ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) στο 16ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θήβας, καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Στις εργασίες που έγιναν στις 22 και 23 Μάη, οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, καθώς και σωματεία που έκαναν κινητοποίηση έξω από το χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου, απαίτησαν να μη μοιραστούν κάρτες σε «αντιπροσώπους» Σωματείων για τα οποία υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν: Το Σωματείο «Aluminco», όπου ψήφισαν 7 από τους 8 διευθυντές της εταιρείας. Το Συνδικάτο Πλαστικών, όπου υπήρχε συμμετοχή διευθυντών στις αρχαιρεσίες, καθώς και πλαστογραφία υπογραφών εργαζομένων οι οποίοι ουδέποτε ψήφισαν σε αυτό. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, όπου διαπιστώθηκαν πλαστογραφία υπογραφών εργαζομένων και εκτεταμένες διπλοψηφίες.

Ωστόσο, «σε μια κακοστημένη παράσταση με κοινή γραμμή και μοιρασμένους ρόλους», όπως υπογραμμίζει η ΔΑΣ, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού «αναγνώρισαν μόνο την ύπαρξη των 7 διευθυντών της Aluminco ("κόβοντας" όμως μόνο έναν αντιπρόσωπο και όχι όλο το Σωματείο), ενώ υπερψήφισαν για τη συμμετοχή των υπολοίπων, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για τη συμμετοχή της εργοδοσίας με τη φυσική της παρουσία μέσα στα Συνδικάτα και νομιμοποιώντας την εκτεταμένη νοθεία σε σωματεία - "μαϊμού"».

Στο παραπάνω φόντο, ο συσχετισμός όσον αφορά την κατανομή των εδρών στο Διοικητικό Συμβούλιο παρέμεινε ο ίδιος, με τη ΔΑΣ να καταλαμβάνει δύο έδρες, τη ΣΑΕΚΕ εννέα και τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΑΣΚ από μία.

«Είναι στο χέρι μας να αλλάξει αυτή η κατάσταση», σημειώνει η ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής, «που βιώνουν στο πετσί τους την εργοδοτική τρομοκρατία, δουλεύοντας 12ωρα για τα κέρδη των λίγων, με καθημερινό σακάτεμα λόγω των εργατικών "ατυχημάτων", με πετσοκομμένους μισθούς και χωρίς εργασιακά δικαιώματα», να βγάλουν συμπεράσματα από αυτές τις διαδικασίες.

«Να αποτινάξουμε από τον σβέρκο μας αυτούς που πάνε χέρι χέρι με τα συμφέροντα των αφεντικών μας. Που τους βλέπουμε να συνεργάζονται με μεγαλοεπιχειρηματίες και να σουλατσάρουν αγκαλιά με τους διευθυντές όταν έρχονται για επισκέψεις στα εργοστάσια. Γιατί το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα διατηρήσουν τις καρέκλες τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, μόνο και μόνο για να κάνουν τα χατίρια της κάθε κυβέρνησης και της εργοδοσίας, για να υπάρχει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, ώστε να μπορεί πιο εύκολα και χωρίς εμπόδια η εργοδοσία να συνεχίζει το ξήλωμα των δικαιωμάτων μας για να βγάζει μεγαλύτερα κέρδη», τονίζει.

Τέλος, η ΔΑΣ διαβεβαιώνει ότι οι ταξικές δυνάμεις θα καταθέσουν τη δύναμη που τους έδωσαν οι εργαζόμενοι «συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα, που θα συνεχιστεί όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει στις ερχόμενες εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ