Πέμπτη 30 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκκρεμότητες

Με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό σε Ανατολική Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Βαλκάνια να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τροφοδοτώντας επικίνδυνους ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις ανησυχίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για καθυστερήσεις και «κενά», που θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στη χώρα μας, με δεδομένο τον ρόλο της και τις αποστολές που έχει αναλάβει για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.

Εξίσου σημαντικές για το κεφάλαιο είναι και οι «εκκρεμότητες» στην οικονομία, κυρίως σε ό,τι αφορά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται στην 3η «μεταμνημονιακή αξιολόγηση», και δεν επιτρέπουν κωλυσιεργία και αναβολές.

Με αυτά τα δεδομένα, ο λόγος που η κυβέρνηση, σε συμφωνία βέβαια με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, αποφάσισε την άμεση προσφυγή στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, δεν είναι μόνο ο περιορισμός μεγαλύτερων απωλειών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και η ανάγκη να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.

Στόχος τους είναι γρήγορα να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» και να προκύψει η επόμενη κυβέρνηση, που να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερή για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και της επικίνδυνης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, στο έδαφος βέβαια των υψηλών επιδόσεων που έχει ήδη καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, είναι δεδομένο για όλους ότι η λεγόμενη «πολιτική αλλαγή» που επαγγέλλεται η ΝΔ αφορά το «έλα εσύ, φύγε εσύ» της κυβερνητικής εναλλαγής, αφού ο πυρήνας της πολιτικής της καμιά ουσιαστική διαφορά δεν έχει με όσα ευλαβικά προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα.

Επομένως, μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ, όχι μόνο δεν θα «αναστρέψει την έως τώρα πορεία», όπως προπαγανδιστικά την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για να τονώσει το δίπολο και να ξεπλύνει τη δική του αντιλαϊκή πολιτική, αλλά θα πιάσει το νήμα από εκεί που θα το αφήσει ο ίδιος, σε όλα τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά για τον λαό.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις επανειλημμένες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, για τις «διαβεβαιώσεις» που έχει από την πλευρά της ΝΔ για συνέχιση της ίδιας πορείας, με βαθύτερη εμπλοκή και στήριξη της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Δεν πέρασε, άλλωστε, πολύς καιρός απ' όταν στελέχη της ΝΔ επαναλάμβαναν με νόημα τη «σημασία που δίνει τόσο ως αντιπολίτευση σήμερα, όσο και ως κυβέρνηση αύριο, στη διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ».

Δεδομένη είναι, επίσης, η συμφωνία τους στην ανάγκη να υπάρξει «συνέχεια» και «συναίνεση» σε ό,τι αφορά τους διχοτομικούς σχεδιασμούς στην Κύπρο, να συνεχιστεί το παζάρι με την Τουρκία, που «ακουμπάει» και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, να προχωρήσει το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Δυτικά Βαλκάνια, που θα αναδείξει την Ελλάδα «ηγέτιδα δύναμη» στην περιοχή, για λογαριασμό βεβαίως της αστικής τάξης.

Οπως δεδομένη είναι και η πλειοδοσία της ΝΔ σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης, τις φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, την παραπέρα προώθηση της αντεργατικής επίθεσης, για τους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου, τους οποίους θα επικαλεστεί και ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής να προκηρύξει εκλογές για τις 7 Ιούλη.

Η μεγάλη αυτή εικόνα, που ξεπροβάλλει ήδη για την επόμενη μέρα, κάνει πιο καθαρό και το πραγματικό δίλημμα για τον λαό, μπροστά στις επερχόμενες εκλογές. Αν δηλαδή με την ψήφο του θα στηρίξει τον δρόμο που τον έφερε έως εδώ και που στηρίζουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δρόμος που «εγγυάται» φτώχεια, εκμετάλλευση και ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για τον ίδιο, ή αν θα ενισχύσει το ΚΚΕ για να δυναμώσει τον δικό του αγώνα, να «βάλει δύσκολα» στην αντιλαϊκή πολιτική, να περάσει στην αντεπίθεση, για να ικανοποιηθούν οι δικές του ανάγκες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org