Πέμπτη 30 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Βλέπει «ανεπαρκή πρόοδο» στη μείωση του ιταλικού χρέους

Η Κομισιόν έστειλε χτες νέα επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση, όπου κάνει λόγο για «ανεπαρκή πρόοδο» σχετικά με την πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους και ζητά διευκρινίσεις για τα αίτια που δημιουργούν αυτήν την κατάσταση.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσαν ανώνυμα Ιταλοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ιταλικό πρακτορείο ANSA. Στην επιστολή δινόταν 48ωρη προθεσμία στη Ρώμη να απαντήσει, μέχρι αύριο Παρασκευή.

Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες επαναφέρουν και παλιότερες «επιπλήξεις» στη δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση «Λέγκας» - «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S), διεκδικώντας μεγαλύτερη ευελιξία στη «διαχείριση» του δημόσιου χρέους και του δημόσιου ελλείμματος της Ιταλίας.

Πιθανολογείται ότι η ΕΕ θα επαναφέρει ιδέες για την επιβολή πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ρώμης, όπως είχε εξεταστεί και κατά την περσινή σύνταξη του ετήσιου προϋπολογισμού. Τέτοια πιθανά μέτρα είναι η περικοπή μέρους των κονδυλίων που κάθε χρόνο παίρνει η Ρώμη από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από το 131,4% του ΑΕΠ το 2017 στο 132,2% το 2018, και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν φέτος θα προσεγγίσει το 134% και το 2020 θα ξεπεράσει το 2020.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος M5S Λουίτζι Ντι Μάγιο δήλωσε πως θα ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος, μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όπου το M5S υπέστη ηχηρή ήττα, παίρνοντας μόλις 17,1%. Η «ψηφοφορία» αυτή θα γίνει σήμερα μέσω διαδικτύου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ