Πέμπτη 30 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των σπουδαστών στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για προβλήματα που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις

Ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, είχε καταθέσει στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας, η οποία όμως παρέμεινε αναπάντητη για αρκετό διάστημα και το Κόμμα την επανακατέθεσε, σημειώνοντας σε αυτήν:

«Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συγχώνευση των τριών ΤΕΙ της Κ. Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης) με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές των Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που συγχωνεύονται έχουν εκφράσει με πολλούς τρόπους την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη εξέλιξη, δεδομένου ότι λόγω υποχρηματοδότησης, τραγικής έλλειψης υποδομών και διδασκόντων, οι σπουδές τους είναι και με τη σημερινή κατάσταση στον αέρα, ενώ οι συνθήκες σπουδών θα δυσκολέψουν με τις προαναφερόμενες εξελίξεις.

Ειδικά οι φοιτητές των Τμημάτων από τα Ιατρικά Εργαστήρια και την Αισθητική έχουν εκφράσει με διάφορους τρόπους (αποχή, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ αλλά και στο ΥΜΑΘ) την αντίθεσή τους με την προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο συγχώνευσή τους σε ένα ενιαίο τμήμα υπό τον τίτλο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών. Είναι σαφές ότι πρόκειται για τμήματα που δεν έχουν καμιά επιστημονική συνάφεια μεταξύ τους και μια τέτοια εξέλιξη θα υποβαθμίσει σημαντικά το περιεχόμενο των σπουδών και των δύο τμημάτων. Θα βάλει νέους φραγμούς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Για όλα τα παραπάνω, μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με τις εξελίξεις των σχεδίων "Αθηνά" και τις πανεπιστημιοποιήσεις, θυσιάζουν για άλλη μια φορά τις σπουδές των νέων ανθρώπων στο στόχο πιο οργανικής σύνδεσης των ΑΕΙ με τους όρους κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, που υπογράφουν την Ερώτηση, απευθύνονται στον υπουργό Παιδείας ρωτώντας τον:

  • Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστούν τα μορφωτικά δικαιώματα των σπουδαστών όλων των Τμημάτων των ΤΕΙ που συγχωνεύονται και, πιο συγκεκριμένα, των Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων και Αισθητικής; Θα ενισχυθεί το περιεχόμενο σπουδών και θα στηριχθεί ουσιαστικά κάθε επιστημονικό αντικείμενο, με το πτυχίο να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα;
  • Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να μην μπουν επιπλέον εμπόδια στην ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών, αντίθετα να διευκολυνθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, ουσιαστική στήριξη των υποδομών, πρόσληψη μόνιμου διδακτικού και λοιπού προσωπικού.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ