Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Διπλωματία εκβιασμών μετά το μακελειό στη Γάζα

Το τελευταίο έγκλημα του Ισραήλ στη βασανισμένη Γάζα περιελάμβανε το ξεκλήρισμα της οικογένειας Γκαζάλι και του βρέφους της, της 4μηνης Μαρίας

Copyright 2019 The Associated

Το τελευταίο έγκλημα του Ισραήλ στη βασανισμένη Γάζα περιελάμβανε το ξεκλήρισμα της οικογένειας Γκαζάλι και του βρέφους της, της 4μηνης Μαρίας
Μετά το νέο μακελειό που προκάλεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με περίπου 30 νεκρούς αμάχους και καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια, πανεπιστήμια και πολιτιστικά κέντρα και την επακόλουθη εύθραυστη «εκεχειρία», έρχεται η σειρά της διπλωματίας των εκβιασμών.

Πρόκειται για το σχέδιο των ΗΠΑ, που κατέστρωσαν ο γαμπρός του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, σε μια προσπάθεια να προωθηθούν τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, όπου το κύριο στοιχείο της «μεγάλης εικόνας» είναι η γεωστρατηγική αντιπαράθεση με το Ιράν.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την ισραηλινή ηλεκτρονική έκδοση «Hayom News» (israelhayom.com), που επικαλείται πηγές του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, συγκλίνουν στην επιδίωξη της δημιουργίας ενός «μεγάλου Ισραήλ», που θα δημιουργηθεί με τη σταδιακή προσάρτηση των περισσότερων εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης και απεμπόλιση των δικαιωμάτων επιστροφής των περισσότερων Παλαιστινίων προσφύγων στην πατρίδα τους. Τα ανταλλάγματα για τη δημιουργία μιας κατ' όνομα «Νέας Παλαιστίνης» με διασύνδεση των εδαφών της Λωρίδας Γάζας και της Δυτικής Οχθης μέσω υπερυψωμένης σύγχρονης οδικής αρτηρίας (που θα κατασκευάσουν πιθανώς...κινεζικά μονοπώλια!) είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, μέσω «βιομηχανικών πάρκων» και των «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» (ΕΟΖ).

Αλλο κίνητρο που θα επιχειρηθεί να «πείσει» την πλευρά των Παλαιστινίων να ενδώσει στο δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιο συμφωνίας των ΗΠΑ είναι (κατά πληροφορίες του «Χαγιόμ») η σταδιακή απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων μετά τη διεξαγωγή «δημοκρατικών» εκλογών στα Παλαιστινιακά εδάφη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν συγχρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής από ΗΠΑ, ΕΕ και πλούσιες χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.).

Σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ, οι πληροφορίες του «Hayom news» αναφέρουν ότι η πόλη θα προταθεί να γίνει «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ και της «Νέας Παλαιστίνης». Στην ουσία όμως θα διοικείται από τον δήμο της Ιερουσαλήμ που θα είναι υπεύθυνος για όλα τα ζητήματα με εξαίρεση την εκπαίδευση των Παλαιστινίων. Δεν προτείνεται αλλαγή στο σημερινό καθεστώς των Αγίων Τόπων της πόλης καθώς η Ιορδανία σχεδιάζεται να διατηρήσει το ρόλο «κηδεμόνα».

Γεγονός είναι, πάντως, πως ο Τζ. Κούσνερ, που θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του σχεδίου, έχει επιβεβαιώσει με πρόσφατες δηλώσεις του στο αραβικό δίκτυο «Sky News Arabia» πως αντίθετα με τους προκατόχους του διαπραγματευτές, έχει αποφασίσει να ξεκινήσει αντίστροφα, προσφέροντας όχι βάση διαλόγου αλλά ένα σχέδιο συμφωνίας πάνω στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ηγεσίες Ισραηλινών, Παλαιστινίων και άλλων εμπλεκόμενων δυνάμεων. Η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου αναμένεται μετά το τέλος του Ραμαζανιού, δηλαδή μετά τις 4 Ιούνη. Μέχρι τότε, τα παζάρια και οι «προσθαφαιρέσεις» στο δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιο αναμένεται να ενταθούν, παράλληλα με την ισραηλινή στρατιωτική επιθετικότητα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ