Παρασκευή 26 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

«1η Μάη 2019: Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Με συνδικάτα εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών».

Με το σύνθημα του ΠΑΜΕ για την απεργία της Πρωτομαγιάς, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα όλης της χώρας που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που οργανώνουν σε όλη την Ελλάδα, απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση έχει οριστεί επίσης στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Δεκάδες είναι οι συγκεντρώσεις που οργανώνονται από ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

«Στο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν υποτασσόμαστε, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι, δεν συμβιβαζόμαστε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις νέες απάτες πως η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι «δίκαιη» και «βιώσιμη».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ συνδυάζει την Πρωτομαγιά με τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, ενάντια στην προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας στις γραμμές των συνδικάτων. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει την ανάγκη στην απεργία και τις συγκεντρώσεις να εκφραστεί ένα ενωτικό - μαχητικό ρεύμα, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων οι οποίες αντιδρούν στα φαινόμενα εκφυλισμού, που εξυπηρετούν την επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Η εκδήλωση στο Ηράκλειο για τα 20χρονα του ΠΑΜΕ συνδέθηκε με το κάλεσμα για την απεργία της 1ης Μάη
Η εκδήλωση στο Ηράκλειο για τα 20χρονα του ΠΑΜΕ συνδέθηκε με το κάλεσμα για την απεργία της 1ης Μάη
Με ανακοινώσεις τους, στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΔΑ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συγκεντρώσεων, την Τρίτη 30/4 συνδικάτα και συνδικαλιστές θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις, από το πρωί έως το απόγευμα, σε σταθμούς διοδίων και λιμάνια. Συγκεκριμένα, εξορμήσεις θα γίνουν στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών και στα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου.

Απεργία σε πλοία, τρένα και αστικές συγκοινωνίες

Οι ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν την Πρωτομαγιά 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με απόφαση της ΠΝΟ μετά από πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Στην Αττική, αποφάσεις για 24ωρη απεργία την 1η Μάη έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό, στα τρόλεϊ και στα λεωφορεία.

Στάση εργασίας θα κάνουν οι εργαζόμενοι στο μετρό, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ., με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Αττικό Μετρό (ΣΕΛΜΑ).

24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί επίσης στον σιδηρόδρομο και στον προαστιακό.

Εκδήλωση σωματείων για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά οργανώνουν σωματεία της Αττικής για τους πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, την Πέμπτη 2/5 στις 3 μ.μ., μέσα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Την πρωτοβουλία οργανώνουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εμποροϋπαλλήλων και Εργαζομένων δήμου Χαϊδαρίου, καθώς και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμό από στέλεχος του ΠΑΜΕ, προβολή ντοκιμαντέρ για την 1η Μάη και έκθεση αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών.

Τα σωματεία καλούν με ανακοίνωσή τους τους πρόσφυγες και μετανάστες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αλλά και στην εκδήλωση στον Σκαραμαγκά.

«Η 1η Μάη είναι μέρα που γιορτάζουν ενωμένοι οι εργάτες όλου του κόσμου. Είναι η μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη δηλώνει με μια φωνή να πάψει πια η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εδώ βρίσκεται και το σύγχρονο μήνυμά της: Προλετάριοι όλου του Κόσμου Ενωθείτε», αναφέρουν.

«Εσείς, οι πρόσφυγες εξαιτίας του πολέμου, της φτώχειας και της δυστυχίας που υπάρχει στον τόπο σας, ξέρετε πιο καλά από όλους για τα δεινά που φέρνει στους λαούς αυτή η καπιταλιστική εκμετάλλευση. Γιατί αποτελεί τη ρίζα του ξεριζωμού σας, είναι η αιτία των φοβερών ανταγωνισμών των κεφαλαιοκρατών για μεγαλύτερα κέρδη, για τον πολιτικό έλεγχο κάθε χώρας», τονίζουν τα σωματεία.

«Το τίμημα είναι βαρύ και το πληρώσατε ήδη. Είναι ο πόλεμος, οι χιλιάδες νεκροί, η καταστροφή της περιουσίας σας, η βάρβαρη διαδρομή της προσφυγιάς και η ξενιτιά, η άθλια καθημερινότητα που ζείτε στον Σκαραμαγκά», αναφέρουν τα σωματεία και καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν: «Δεν ανεχόμαστε να ζείτε σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έφτιαξε το δεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και διατηρεί το "αριστερό" κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας στην Ελλάδα, όπως και η φασιστική - ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, συμφωνούν με την πολιτική του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κρατούν τους πρόσφυγες εγκλωβισμένους και απροστάτευτους στην Ελλάδα», υπογραμμίζουν και καλούν σε κοινό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Με όπλο την πείρα από τα 20 χρόνια δράσης του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς απηύθυνε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ από την εκδήλωση που οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη για τα 20 χρόνια του ΠΑΜΕ. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο για τις δύο δεκαετίες δράσης και αγώνων του ΠΑΜΕ, αλλά και για τα γεγονότα στο «συνέδριο» της ΓΣΕΕ στη Ρόδο.

Στην κεντρική ομιλία, ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, μίλησε για τη σημασία της ίδρυσης και λειτουργίας του ΠΑΜΕ, ως πόλου ταξικής συσπείρωσης σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων. Υπενθύμισε τη συμβολή του ΠΑΜΕ στους αγώνες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και τη συνεισφορά του στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Επίσης υπογράμμισε την ανειρήνευτη πάλη των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, από τη μία του ταξικού εργατικού κινήματος και από την άλλη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η οποία εκφράζεται έντονα και στις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ