Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Σκακιστικός αέρας φυσάει στη Ρόδο

Η Νόνα Γκαπριντασβίλι (αριστερά)
Η Νόνα Γκαπριντασβίλι (αριστερά)
«Βούλιαξε» από σκακιστές αυτόν το μήνα η Ρόδος, στο πλαίσιο του «Σκακιστικού Φεστιβάλ» που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ερασιτεχνών (elo μικρότερο από 1700, 2000 και 2300), Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Βετεράνων (άνω των 50 και 65 ετών) και τα Παγκόσμια Ομαδικά Πρωταθλήματα Βετεράνων (άνω των 50 και 65 ετών).

Τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, όπου πήραν μέρος περισσότεροι από 200 σκακιστές, έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Τη μεγαλύτερη προσοχή συγκέντρωσε η πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών, Νόνα Γκαπριντασβίλι, που τίμησε με την παρουσία της τη διοργάνωση και αγωνίστηκε στην κατηγορία των γυναικών άνω των 65 ετών. Στα τουρνουά συμμετείχαν και πολλοί Ελληνες σκακιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μέλη του τοπικού συλλόγου «Ιππότης Ρόδου», που είναι και συνδιοργανωτής. Η μεγαλύτερη επιτυχία που σημείωσαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής ήταν στην κατηγορία γυναικών άνω των 50 ετών, όπου η πολυ-πρωταθλήτρια Ελλάδας, Μαρίνα Μακροπούλου, τερμάτισε δεύτερη με 5,5 βαθμούς. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε και ο 7χρονος Ροδίτης Αλ. Σταθάτος, ο οποίος στο πρωτάθλημα ερασιτεχνών με elo μικρότερο από 1700, ήρθε πέμπτος με 6,5 βαθμούς.

Η σκυτάλη παραδόθηκε στα Παγκόσμια Ομαδικά, όπου συμμετέχουν συνολικά 53 ομάδες. Στην πρώτη σκακιέρα στην ομάδα της Ρωσίας αγωνίζεται ο Ευγκ. Σβεσνίκοβ. Ο Σβεσνίκοβ έγινε διεθνής μετρ το 1975 και γκραν μετρ δύο χρόνια αργότερα. Εχει αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ενωσης και της Λετονίας, όπου έμενε από το 2002 έως το 2015. Μαζί με τον Γκ. Τιμοσένκο, επεξεργάστηκαν τη δεκαετία των '60 και '70 τη βαριάντα της Σικελικής Αμυνας που προηγουμένως ήταν γνωστή ως «Λάσκερ - Πέλικαν» (1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 ε5) και σήμερα φέρει το όνομά του.

Ο Ευγκένυ Σβεσνίκοβ (αριστερά)
Ο Ευγκένυ Σβεσνίκοβ (αριστερά)
Η διοργάνωση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις (δύο τουρνουά blitz, εκδρομές) και σε γενικές γραμμές αφήνει μια όμορφη γεύση φιλοξενίας στους συμμετέχοντες.


Η Μαρίνα Μακροπούλου (δεύτερη από αριστερά)
Η Μαρίνα Μακροπούλου (δεύτερη από αριστερά)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ