Παρά τις απαγορεύσεις συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις |
Διορία έως τις 30 Απρίλη, προκειμένου να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν, έδωσε χτες στο «Στρατιωτικό Συμβούλιο» του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ). Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε πως θα ανασταλεί η συμμετοχή του Σουδάν στα όργανα και τις υπηρεσίες της ΑΕ.
Αντίθετα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία στηρίζουν τη νέα χούντα, επιβεβαιώνοντας την απρόσκοπτη συνέχιση των σχέσεων με τη «νέα» στρατιωτική κυβέρνηση του Σουδάν. Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τόνισε χτες πως η Ρωσία θα συνεχίσει «κανονικά» τις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση, ενώ το ίδιο έκανε νωρίτερα και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Πράγμα διόλου περίεργο, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα, το «Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο» του Σουδάν ανακοίνωσε ότι τα σουδανικά στρατεύματα που έχουν σταλεί για να ενισχύσουν την ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη «θα παραμείνουν κανονικά», συνεχίζοντας ό,τι έκαναν εδώ και λίγα χρόνια σε βάρος του υεμενίτικου λαού. Ο Σουδανός στρατηγός Μοχάμαντ Χαμντάν Νταγκάλο, που είναι δεύτερος στην ιεραρχία του «Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου», δήλωσε στο πρακτορείο ότι «οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν εκεί ωσότου η συμμαχία να εκπληρώσει τους σκοπούς της», υπονοώντας την ήττα των αντικαθεστωτικών Σιιτών ενόπλων Χούτι.
Στην πρωτεύουσα και πόλεις της χώρας συνεχίζονται δυναμικά οι κινητοποιήσεις από λαϊκά στρώματα και ορισμένους φορείς της αντιπολίτευσης, ενώ γίνονται προσπάθειες από κάποια αστικά κόμματα να φτάσουν σε κάποιο «συμβιβασμό» με τη νέα κυβέρνηση.
Οι εξελίξεις στο Σουδάν απασχόλησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας την τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ με τον Αιγύπτιο στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που είναι επίσης από τους στενούς συμμάχους της παλιάς και νέας χούντας στο Σουδάν. Συζήτησαν τις εξελίξεις σε Λιβύη και Σουδάν και στην «ευρύτερη περιοχή». Ο Σίσι από τη μεριά του επιβεβαίωσε ότι παρακολουθεί «στενά τις εξελίξεις στο Σουδάν στο πλευρό του σουδανικού λαού» και η Μέρκελ εξήρε την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο «σε διάφορους τομείς».