Από τη χτεσινή συνάντηση |
Πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες η 21η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Κίνας, στην οποία τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν αντίστοιχα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ. Η έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος δείχνει ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να ιεραρχούν τον συντονισμό τους, παρά τις σοβαρές διαφωνίες που παραμένουν, ειδικά για τους όρους «ανοίγματος» της κινεζικής αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς, κάτι που αφορά φυσικά την υπεράσπιση των μονοπωλίων που κάθε πλευρά εκπροσωπεί και τα ανταλλάγματα που μπορεί να εκπροσωπήσει για αυτή.
Πάντως, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Τουσκ ότι «οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες, αλλά τελικά καρποφόρες. Καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε Κοινό Ανακοινωθέν, που καθορίζει την κατεύθυνση για τη συνεργασία μας, με βάση την αμοιβαιότητα».
Ενώ ο Λι, αρθρογραφώντας στη γερμανική «Χάντελσμπλατ», διαμήνυσε την ετοιμότητα του Πεκίνου για ένταση συνεργασίας, εστιάζοντας βέβαια σε πεδία στα οποία αναδύονται αντιθέσεις (εντός Δύσης και όχι μόνο) που η Κίνα προσδοκά να αξιοποιήσει προς δικό της όφελος, όπως την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ), αλλά και τη διατήρηση της Συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (από την οποία επίσης αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ).
Στο Κοινό Ανακοινωθέν, οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν «την ισχύ της περιεκτικής Στρατηγικής τους Συνεργασίας» αλλά και την «αφοσίωσή τους στην πολυμέρεια», χρησιμοποιώντας έναν όρο («πολυμέρεια») που επιστρατεύεται όλο και πιο συχνά για να εκφράσει αντιδράσεις σε «μονομερείς» τακτικές και επιλογές των ΗΠΑ. Καταγράφονται οι εκατέρωθεν προσδοκίες για «αμοιβαίο όφελος», με «δεσμεύσεις» για «οικοδόμηση της οικονομικής συνεργασίας» πάνω στην «ανοικτότητα» («openness», δηλαδή περαιτέρω διευκολύνσεις της κάθε πλευράς για την άλλη), την «αντιμετώπιση των διακρίσεων» (δηλαδή την κατάργηση εμποδίων όπως δασμών κ.τ.λ.) και τον «δίκαιο ανταγωνισμό». Βεβαίως, ενδεικτικό των δυσκολιών είναι ότι παραπέμπονται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής η επίτευξη συμφωνιών για «μια σειρά κρίσιμα εμπόδια» για τη διμερή εμπορική και οικονομική συνεργασία.
Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν τη συμφωνία τους για συνεργασία με στόχο τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δηλαδή την υπεράσπιση κατευθύνσεων στο διεθνές εμπόριο που πιέζουν σημαντικά μια σειρά επιλογές των ΗΠΑ.
Ακόμα, υπογραμμίζονται «η σθεναρή υπεράσπιση της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού», η «διεθνής δράση για την αποτελεσματική παροχή μιας παγκόσμιας απάντησης στην απειλή της κλιματικής αλλαγής».
Το Ανακοινωθέν ξεχωρίζει τέλος την «προώθηση συνεργιών» των δύο πλευρών για τη σύνδεση Ευρώπης και Ασίας όπως και των Δικτύων της ΕΕ για τα διευρωπαϊκά δίκτυα και την Πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road« («Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού»), ενώ όσον αφορά την κοινή «αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων», εκτός από το Ιράν, γίνεται ειδική αναφορά στις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά και το Αφγανιστάν. Για τη Βενεζουέλα, οι δύο πλευρές «εκφράζουν τη βούληση να εργαστούν με άλλες πλευρές για μια πολιτική, ειρηνική και δημοκρατική λύση, που θα αποφασίσει ο λαός της χώρας», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.