Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Και προτάσεις για τετραμερή με Ελλάδα - Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτική της ταχύτητας με την οποία προχωρούν οι διεργασίες γύρω από τη διχοτόμηση της Κύπρου είναι η πρόταση που κατέθεσε η ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στο νησί, καλώντας σε τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες για το Κυπριακό δήλωσε ότι «και στο παρελθόν υπήρχε αυτή η ιδέα, περί τετραμερούς διάσκεψης, η οποία βεβαίως δεν είναι ισορροπημένη. Η ισορροπία των πλευρών δεν εξασφαλίζεται με μια συνάντηση ανάμεσα στις δύο εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο».

Να σημειωθεί πάντως ότι ελληνοκυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες για τη συνάντηση Αναστασιάδη - Λουτ, σύμφωνα με τις οποίες η πραγματοποίηση τετραμερούς απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και άρα δεν θα τη δεχόταν ως συνομιλητή, κι απ' αυτήν την πλευρά χαρακτηρίστηκε «αντιπαραγωγική» η εξέταση (στην παρούσα φάση...) μιας τέτοιας συνάντησης.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Προδρόμου επανέλαβε ότι «η ιδέα περί αποκέντρωσης είναι εκεί προς συζήτηση», ενώ ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, «έχει σκεφτεί και έχει προτείνει νέα πράγματα ούτως ώστε να μπορέσει να πείσει πως τώρα μπορούμε να πετύχουμε».

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι θα δυναμώσει κι άλλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αμερικανικός κολοσσός «ExxonMobil» θα προχωρήσει μέχρι τον Ιούνη σε νέα γεώτρηση στο οικόπεδο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, για να επιβεβαιώσει το κοίτασμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εντοπίστηκε.

Παράλληλα, έντονο είναι το ενδιαφέρον και της γαλλικής «Total», η οποία αφενός επιδιώκει να κερδίσει την αξιοποίηση του οικοπέδου «7» (σε κοινοπραξία με την ιταλική «Eni»), αφετέρου να «χωθεί» και στην «αξιοποίηση» του «8», του οποίου τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης επί του παρόντος διατηρεί αποκλειστικά η «Eni».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Αμυνας χτες έγιναν ξανά γαλλικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας, με πτήσεις αεροσκαφών τύπου «Ραφάλ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ