Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τη νέα παράταση του Brexit

Η ΕΕ προτείνει νέα «ευέλικτη» 12μηνη παράταση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αίτημα για καθυστέρηση του Brexit τουλάχιστον έως τις 30 Ιούνη συζήτησε χτες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε μέχρι το βράδυ σε Βερολίνο και Παρίσι, με τους ομολόγους της, Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συμφώνησε με την Γερμανίδα καγκελάριο για τη «σημασία» μίας «διατεταγμένης αποχώρησης» του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Δεν φάνηκαν να τα βρίσκουν στην ημερομηνία αναβολής του Brexit, με την Γερμανίδα καγκελάριο να προτείνει το νωρίτερο τον Δεκέμβρη του 2019 και το αργότερο τον Μάρτη του 2020, εκτός και εάν καταστεί εφικτή νωρίτερα η ψήφιση συμφωνίας στο Λονδίνο για την αποχώρηση της χώρας.

Οι διαθέσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, που έως τώρα φαίνεται να διατηρεί πιο αυστηρή στάση (σε σχέση με την καγκελάριο Μέρκελ), δεν έγιναν άμεσα γνωστές κατά την πολύωρη συνάντησή του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, οι πρέσβεις των 27 χωρών - μελών της ΕΕ πραγματοποίησαν πολύωρη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ετοιμάζοντας το σχέδιο απόφασης που θα τεθεί προς έγκριση σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για το Brexit. Πληροφορίες του BBC ανέφεραν ότι οι πρέσβεις διατύπωναν την αναφορά για παράταση του Brexit με την ένδειξη «για όσο είναι απαραίτητο», αφήνοντας κενή τη συγκεκριμένη ημερομηνία, για να συμπληρώσουν τις λέξεις «σε καμία περίπτωση όμως όχι πέραν της ημερομηνίας...». Μελετούσαν ακόμη το ενδεχόμενο να αναφέρουν πως το Brexit μπορεί να γίνει νωρίτερα από την προθεσμία νέας παράτασης εφόσον ψηφιστεί στο Λονδίνο συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Μπροστά στην αποφυγή νέων «εμποδίων» και παράτασης των σκληρών παζαριών στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή του χτες βράδυ στους ηγέτες της ΕΕ πρότεινε μία «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit, τονίζοντας ότι «οι βαθιές διαφωνίες εντός της Βουλής των Κοινοτήτων μάς δίνουν λίγους λόγους να πιστεύουμε ότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιούνη». Πρότεινε έτσι να συζητηθεί σήμερα μια «εναλλακτική, μακρύτερη παράταση», μέχρι και ενός έτους, που θα είναι «ευέλικτη» και επομένως το Ην. Βασίλειο θα μπορεί να βγει από την ΕΕ μόλις επικυρωθεί η συμφωνία.

Το ίδιο διάστημα, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με 420 ψήφους υπέρ και 110 κατά (εκ των οποίων οι 97 ήταν Συντηρητικοί βουλευτές) την παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έως τις 30/6. Πληροφορίες ορισμένων βρετανικών ΜΜΕ ανέφεραν τις κινήσεις Συντηρητικών και Εργατικών κομματικών στελεχών για την προετοιμασία πιθανής λίστας υποψηφίων, στην περίπτωση που χρειαστεί τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μάη.

Ενδιαφέρον είχε επίσης η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στην εφημερίδα «The Guardian» αργότερα χτες βράδυ πως οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους Εργατικούς του σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν με στόχο την επίτευξη μίας συμβιβαστικής συμφωνίας για το Βrexit θα συνεχιστούν και αύριο Πέμπτη, μετά και τη συζήτηση στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα παζάρια μετά την παραίτηση της Μέι στις 7 Ιούνη(2019-05-25 00:00:00.0)
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων έως τη Σύνοδο της ΕΕ(2019-04-05 00:00:00.0)
Παζάρια για μετά το Brexit δέχεται ο Μπαρνιέ(2019-02-05 00:00:00.0)
Συμφώνησαν σε νέα σκληρότερα παζάρια(2018-10-19 00:00:00.0)
Ξανά στο προσκήνιο η ανεξαρτησία της Σκοτίας(2018-10-10 00:00:00.0)
Ισπανο-γερμανικές πιέσεις με μοχλό το Βrexit(2017-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ