Σάββατο 6 Απρίλη 2019 - Κυριακή 7 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 1999 - 2019
Τα 20 χρόνια αγωνιστικής δράσης, παρακαταθήκη για πιο μαχητική συνέχεια

Αναδρομή σε σημαντικούς σταθμούς της δράσης του ΠΑΜΕ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα (Β' μέρος)

Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 19 και 20 Οκτώβρη 2011. Τη δεύτερη μέρα δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από προβοκάτορες κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών
Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 19 και 20 Οκτώβρη 2011. Τη δεύτερη μέρα δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από προβοκάτορες κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών
Με μια μεγάλη εκδήλωση στην Καισαριανή την περασμένη Τετάρτη, όπου πήραν μέρος εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από σωματεία της Αττικής, αλλά και συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν στην Ελλάδα για τη συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ, το ΠΑΜΕ γιόρτασε τα 20 χρόνια μαχητικής ζωής και δράσης.

Το γεγονός ότι ο γιορτασμός αυτός συνέπεσε με τη μεγάλη μάχη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ για συνέδριο νοθείας και εκφυλισμού, αποτέλεσε μια επιπλέον επιβεβαίωση της ανάγκης να δυναμώνει και να παλεύει το ΠΑΜΕ.

Στην εκδήλωση, όπου παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μίλησε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και χαιρέτισαν συνδικαλιστές από διάφορες χώρες.

Με αφορμή την επέτειο των 20χρονων (το ΠΑΜΕ συγκροτήθηκε στις 3/4/1999), ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την αναδρομή σε ορισμένους από τους πιο σημαντικούς σταθμούς αυτής της αγωνιστικής πορείας. Στο Α' μέρος του αφιερώματος, είχαμε δει ενδεικτικούς σταθμούς κατά την πρώτη δεκαετία. Σ' αυτό το φύλλο παρουσιάζονται ορισμένες από τις απεργίες, τα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.

* * *

Εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις με αγρότες και εργάτες στην Αθήνα, Φλεβάρης 2016
Εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις με αγρότες και εργάτες στην Αθήνα, Φλεβάρης 2016
Στις 19 και 20 Οκτώβρη 2011, πραγματοποιείται 48ωρη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται. Και τις δύο μέρες οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ είναι μαζικότατες. Τη δεύτερη μέρα, προβοκάτορες κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών εξαπέλυσαν δολοφονική επίθεση προσπαθώντας, χωρίς να το πετύχουν, να διαλύσουν τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της ρίψης καπνογόνων και της χρήσης πυροσβεστήρων από τους προβοκάτορες είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Δημήτρη Κοτζαρίδη, γραμματέα του Παραρτήματος Βύρωνα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στις 12 Φλεβάρη 2012, το ΠΑΜΕ γίνεται πρωταγωνιστής μιας ακόμα μεγάλης κινητοποίησης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και των κομμάτων της. Η συγκέντρωση που έγινε στην Ομόνοια, ήταν τόσο μεγάλη ώστε όταν ξεκίνησε η διαδήλωση, «έσπασε» αναγκαστικά σε δύο κομμάτια. Το ένα ανέβηκε τη Σταδίου και το άλλο την Πανεπιστημίου.

Στις 20 Φλεβάρη 2013, εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, έγιναν κοινά απεργιακά συλλαλητήρια. Το ΠΑΜΕ οργάνωσε μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε πάνω από 70 πόλεις της χώρας. Φτωχοί αγρότες με τους συλλόγους και τα τρακτέρ τους διαδήλωσαν σε πολλά αστικά κέντρα. Σε άλλες περιπτώσεις οι εργάτες ολοκλήρωναν τις απεργιακές διαδηλώσεις και συγκροτημένα μετέβαιναν στα αγροτικά μπλόκα.

Από την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
Από την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
Το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψηφίζει μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι το 3ο μνημόνιο. Με κάλεσμα του ΠΑΜΕ και αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, πραγματοποιούνται δεκάδες συλλαλητήρια.

Στις 12 και 13 Φλεβάρη 2016, γίνονται στην Αθήνα μεγάλες εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις, που συγκρότησαν μπλόκα αγροτών και εργατικών συνδικάτων της Αττικής μαζί με άλλους φορείς του κινήματος. Συμμετέχουν αγρότες με τρακτέρ που έφτασαν από το μπλόκο της Νίκαιας και έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από το μεγάλο πλήθος στην πλατεία Συντάγματος.

Το φθινόπωρο του 2016, το ΠΑΜΕ στήριξε την πρωτοβουλία Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και σωματείων να καταθέσουν το δικό τους σχέδιο νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Πάνω από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις στήριξαν την πρωτοβουλία, που κορυφώθηκε με συλλαλητήρια στις 17/10 και κατάθεση της πρότασης νόμου στα κόμματα της Βουλής πλην της Χρυσής Αυγής. Το ΚΚΕ υιοθέτησε απευθείας την πρόταση και την προώθησε στη Βουλή.

Στις 19 και 20 Νοέμβρη 2016 πραγματοποιείται η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Πήραν μέρος 1.224 αντιπρόσωποι από 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίοι αναδείχθηκαν από μαζικές συλλογικές διαδικασίες. Ανάμεσα σε άλλα, η Συνδιάσκεψη ενέκρινε ομόφωνα και το νέο διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Πορεία στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διήμερου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης
Πορεία στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διήμερου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης
Στις 8 Δεκέμβρη 2016 πραγματοποιείται πανεργατική απεργία. Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ οργανώνουν συσκέψεις, εξορμήσεις και συζητήσεις σε περισσότερους από 1.000 χώρους δουλειάς για την επιτυχία της.

Το 2017, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, διακινείται Διακήρυξη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Την υπογράφουν συνδικάτα και συνδικαλιστές της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου, της Συρίας, της Σερβίας, της Παλαιστίνης, της Ιταλίας και της Αυστρίας. Η Διακήρυξη διαβάζεται σε Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στις χώρες αυτές.

Στις 24 και 25 Ιούνη 2017, στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ οργάνωσε Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, με μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση και πορεία στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη των Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην Ανατολική Θράκη.

Τον Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2017 οργανώνονται κινητοποιήσεις από εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές στην Αττική (Γραμματεία Αττικής) σε ειρηνοδικεία (Αθήνας - Λαυρίου - Κορωπίου) ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων. Κινητοποίηση για το ίδιο ζήτημα γίνεται και στο υπουργείο Οικονομικών.

Απεργία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, 12 Γενάρη 2018

Eurokinissi

Απεργία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, 12 Γενάρη 2018
Στις 2 Νοέμβρη 2017 πραγματοποιείται κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας και δίνεται συνέντευξη Τύπου από το γραφείου του υπουργού, για το συλλαλητήριο που έγινε λίγες μέρες μετά, στις 9 Νοέμβρη, για το δικαίωμα στην απεργία, για τους πλειστηριασμούς, για αυξήσεις στους μισθούς.

Στις 12 Δεκέμβρη 2017 τα συνδικάτα «υπέβαλαν» στην πρόσοψη του κτιρίου του ΣΕΒ τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. «751 ευρώ κατώτερο μισθό», «Κάτω τα ξερά σας από το δικαίωμα στην απεργία», «Αυξήσεις στους μισθούς», «Οχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία».

Την Παρασκευή 12 Γενάρη 2018 Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο περιλήφθηκε και η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα. Τη Δευτέρα 15 Γενάρη, μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, το ΠΑΜΕ οργάνωσε συλλαλητήρια με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Και εδώ οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού απέρριψαν την πρόταση για απεργία και το ΠΑΜΕ κάλεσε τα συνδικάτα να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης.

Στις 2 Φλεβάρη 2018 συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ. Το ΠΑΜΕ καταθέτει πρόταση για 24ωρη απεργία τον Μάρτη με αιχμή το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων. Οι εργατοπατέρες απέρριψαν ξανά την πρόταση για απεργία. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ισχυρίστηκε ότι «έχει φάει τα ψωμιά του» αυτός ο τύπος κινητοποιήσεων. Ο Θ. Βασιλόπουλος/ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν «υπάρχει περίπτωση να κάνουμε απεργία και να επιστρέψει η ΕΓΣΣΕ;», με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να συμπληρώνει: «Δεν θα κάνουμε αυτό που κάνει το ΠΑΜΕ!» Ο Ν. Κιουτσούκης, επικεφαλής της ΔΑΚΕ, επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ για τις παρεμβάσεις του ενάντια στον εκφυλισμό και τις νοθείες που στήνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ, τον Απρίλη του 2018, με τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ, τον Απρίλη του 2018, με τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις
Στις 21 Φλεβάρη 2018 εργατικά Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, Ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, αγροτικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι, Σωματεία Συνταξιούχων, Σύλλογοι Γυναικών και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία». Την πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις είχε το ΠΑΜΕ, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απηύθυναν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων κ.ά.

Στις 20 Μάρτη 2018 συνδικάτα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συλλαλητήρια σε Αθήνα, Πειραιά και άλλες πόλεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων.

Στις 3 Απρίλη 2018 πραγματοποιείται συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα κατήγγειλαν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) για την υπογραφή της στη λεγόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, «δηλαδή την πολιτική της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Ετσι υπονομεύουν τη διεκδίκηση κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση». Στην πρόσοψη του κτιρίου οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ανάρτησαν γιγαντοπανό που ανέγραφε «Αυξήσεις σε μισθούς - Συντάξεις - Συλλογικές Συμβάσεις. Κανείς κάτω από 751 ευρώ», πραγματοποιώντας την ίδια ώρα συγκέντρωση στον πεζόδρομο που βρίσκεται στο πλάι του κτιρίου. Οι εργαζόμενοι κόλλησαν στην είσοδο μια επιγραφή που αποδίδει πιστά το ρόλο που έχουν προσδώσει οι εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ: «Γενική Ενωση Εργοδοτών Ελλάδας».

Γιγαντοπανό στο λιμάνι της Καλαμάτας
Γιγαντοπανό στο λιμάνι της Καλαμάτας
Στις 17 Απρίλη 2018 το ΠΑΜΕ οργάνωσε συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις που καταδίκασαν την ιμπεριαλιστική επίθεσης ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας στη Συρία, τη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους σχεδιασμούς των μακελάρηδων των λαών, αλλά και την άγρια καταστολή κινητοποίησης φοιτητών - μαθητών - εργαζομένων λίγες μέρες πριν.

Την 1η Μάη 2018, σε πάνω από 75 πόλεις όλης της χώρας, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών».

Στις 30 Μάη 2018 η ΓΣΕΕ κάλεσε σε απεργία με αιτήματα «κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων». Στην αντίπερα όχθη, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα οργάνωσαν απεργιακές συγκεντρώσεις σε πάνω από 65 πόλεις με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!». Στην Αθήνα, τη μέρα της απεργίας, η εικόνα ήταν αποκαλυπτική: Από τη μια, οι μαζικές εργατικές - λαϊκές απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Από την άλλη, η «γύμνια» που παρουσίασε ξανά ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, με άμαζες συνάξεις κατά βάση ορισμένων εργατοπατέρων, παρά τα «ταρατατζούμ» που συνόδευσαν τη «συμμαχία» που έστησαν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με τις ηγεσίες σε ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Επιμελητήρια, με αιτήματα κομμένα και ραμμένα στις αξιώσεις των μονοπωλίων. Το ίδιο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στις 14 Ιούνη 2018 και πάλι με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!», εργαζόμενοι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις συμμετείχαν σε συλλαλητήρια ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης».

Κινητοποίηση στην Καλαμάτα, εκεί όπου η συνδικαλιστική μαφία ήθελε να κάνει συνέδριο με νόθους και εργοδότες
Κινητοποίηση στην Καλαμάτα, εκεί όπου η συνδικαλιστική μαφία ήθελε να κάνει συνέδριο με νόθους και εργοδότες
Στα τέλη Ιούλη του 2018, όταν ξεσπούν οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι και τις άλλες περιοχές, το ΠΑΜΕ καλεί σε οργάνωση κάθε μορφής έμπρακτης αλληλεγγύης στους κατοίκους και τους πληγέντες των πυρόπληκτων περιοχών. Συνδικάτα ανταποκρίνονται άμεσα και δρουν με βάση τις ανάγκες των πυρόπληκτων.

Τον Σεπτέμβρη του 2018 Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα παίρνουν αποφάσεις για 24ωρη απεργία στις 8 Νοέμβρη. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις. Η δυναμική που απέκτησε αυτή η πρωτοβουλία και η πίεση που ασκήθηκε από τις εκατοντάδες απεργιακές αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων, πολύ περισσότερο από τις απεργιακές αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων όπου δεν πλειοψηφούν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ανάγκασαν τις πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να κηρύξουν απεργίες, σε διαφορετικές όμως ημερομηνίες, επιβεβαιώνοντας ότι αφού δεν μπόρεσαν να την αποτρέψουν, στόχος τους ήταν να εκφυλίσουν την απεργία.

Αντί επιλόγου, το στίγμα δίνει ο αγώνας που κλιμακώνεται αυτό το διάστημα ενάντια στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που κατσικώθηκε στο σβέρκο των εργαζομένων και θέλει να νομιμοποιήσει τη νοθεία και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα. Ο αγώνας αυτός Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων, που αποκάλυψαν και πολέμησαν τις νοθείες σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, κλιμακώνοντας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα και μετά στη Ρόδο, είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους και το κίνημα, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, για συνδικάτα στα χέρια εργατών, όχι των εργοδοτών.



Στη Ρόδο, την περασμένη Παρασκευή
Στη Ρόδο, την περασμένη Παρασκευή

Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ