Σάββατο 6 Απρίλη 2019 - Κυριακή 7 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναμνήσεις...

Μαθήματα ΝΑΤΟικής «ιστορίας» έδωσε την Τετάρτη ο γραμματέας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Στην ομιλία του εξίσωσε τον Χίτλερ με τον Στάλιν, προσθέτοντας: «Η ελευθερία έχει εχθρούς και πρέπει να αντιμετωπιστούν (...) τον Χίτλερ δεν τον σταμάτησαν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες. Ο Στάλιν δεν μπόρεσε να περιοριστεί με λέξεις (...) Στο μέλλον πρέπει να δράσουμε και να επενδύσουμε σ' αυτό». Τον Χίτλερ βέβαια τον σταμάτησε η Σοβιετική Ενωση, ο Κόκκινος Στρατός και η πάλη των λαών, και όχι βέβαια το ΝΑΤΟ, το οποίο, με το που συγκροτήθηκε, πήρε τους μισούς ναζιστές στρατηγούς για να στελεχώσει τον δολοφονικό μηχανισμό του απέναντι στις σοσιαλιστικές χώρες και τους λαούς όλου του κόσμου. Η Ιστορία, όσο και τα βρώμικα έργα των ιμπεριαλιστών έχουν γράψει και δεν ξεγράφουν, όσο μελάνι κι αν χύσουν, όσες άθλιες «θεωρίες» περί «άκρων» κι αν κατασκευάσουν στα ΝΑΤΟικά λαγούμια τους.

... από το μέλλον

Το πρόβλημά τους βέβαια δεν είναι το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Και γι' αυτό στη ΝΑΤΟική παραμάζωξη που γινόταν την ίδια ώρα, οι διάφορες «δεξαμενές σκέψης» συζητούσαν ως πρώτο θέμα τη συμβολή του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στην ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας, σημειώνοντας ότι οι τέτοιες «αναμνήσεις» πρέπει να ...μεταλαμπαδευτούν στις νεότερες γενιές, ώστε «να αναγνωρίζουν τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που βιώνουν σήμερα», την καπιταλιστική βαρβαρότητα δηλαδή που επιβάλλει όπου Γης ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός. Είναι μακριά νυχτωμένοι. Οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί θα αλλάξουν και η πάλη των λαών θα σαρώσει κι αυτούς. Αλλά και όσους, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, υλοποιούν και στηρίζουν τους αιματοβαμμένους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Amber alert

Το καπάκι του υπονόμου, όπου κυλιούνται οι εργατοπατέρες και η συνδικαλιστική μαφία, σηκώθηκε ξανά με αφορμή τις εξελίξεις στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, και βγήκε από μέσα όλη η χρυσαυγίτικη μαυρίλα και ο εμετός. Κοντά στον Νεοδημοκράτη Κιουτσούκη και τις αθλιότητές του περί ΚΚΕ - «εγκληματικής οργάνωσης», τα ρέστα του, αν και κακός ηθοποιός, έδωσε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, Μαλέας, που έφτασε να λέει σε ραδιόφωνο ότι «άκουγα από τον παππού μου για τον Εμφύλιο και τι έκαναν οι κομμουνιστές και τώρα τα έζησα στο πετσί μου»! Για τα μαντρόσκυλα και τους νόθους των αφεντικών, βέβαια, όλα αυτά είναι αναμενόμενα: Οσο σωματεία και συνδικάτα ξεσκεπάζουν τις αθλιότητές τους, τις νοθείες, τους εργοδότες και διευθυντές που έχουν μπαστακωθεί στο σβέρκο των εργαζομένων, παριστάνοντας τους συνδικαλιστές, όσο περισσότεροι εργαζόμενοι στηρίζουν το αίτημα να γίνει συνέδριο εργατών, τόσο λυσσάνε ξερνώντας αντικομμουνιστική χολή. Ομως, συμπεράσματα πρέπει να βγουν και από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που τα πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά του στελέχη πρωτοστατούν εξίσου στο βούρκο αυτό. Οσο για τα «αντιακροδεξιά» και «αντιφασιστικά» μέτωπα που καμώνεται ότι στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του πραγματικά «αγνοούνται» για να πουν μια κουβέντα για τις χρυσαυγίτικες αθλιότητες που ξεστόμιζαν τα φιλαράκια τους στη ΓΣΕΕ ενάντια σε ΠΑΜΕ και ΚΚΕ.

Ξέπλυμα

«Εντυπωσιάζει η μεγάλη αεροπορική άσκηση "Ηνίοχος"», «μοναδικές εικόνες, δεκάδες απογειώσεις και προσγειώσεις μαχητικών»... Με τα παραπάνω λόγια, με ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από τη βάση της Ανδραβίδας προπαγανδίζεται άλλη μια άσκηση πολεμικής προπαρασκευής του ΝΑΤΟ, που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα με τη συμμετοχή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Προφανώς, στο πνεύμα του ξεπλύματος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των οδηγιών που έχει δώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μείωση του αντιαμερικανισμού, τα ΜΜΕ ουσιαστικά διαφήμισαν τη συγκεκριμένη άσκηση, που έχει γίνει «θεσμός» τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της επιθετικής διάταξης απέναντι στη Ρωσία. Μάλιστα, από δελτίο ειδήσεων μεταδόθηκε και η υπόδειξη στο λαό να ...καμαρώσει τα ιταλικά «F-35» που θα πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη, συγκεκριμένη ώρα το απόγευμα της Πέμπτης! Ομως, το πιο προκλητικό είναι ότι η συγκεκριμένη άσκηση παρουσιάζεται και ως «μήνυμα προς την Τουρκία», με ισχυρισμούς όπως ότι τα κράτη που συμμετέχουν «αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ολόκληρο το Αιγαίο...». Σαν να μην υπάρχει δηλαδή η επίσημη θέση του ΝΑΤΟ, ότι το Αιγαίο είναι «ΝΑΤΟική θάλασσα» και ότι δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσα σε «εταίρους», δηλαδή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σαν να μη συμβαίνουν δεκάδες προκλητικές παραβιάσεις από την Τουρκία, παράλληλα με την άσκηση «Ηνίοχος», που επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο απ' όσα μεταδίδει η κυβερνητική προπαγάνδα, καλλιεργώντας εφησυχασμό και ...υπερηφάνεια ότι η βαθύτερη εμπλοκή στο βούρκο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων είναι εγγύηση τάχα για την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 6 Απρίλη

1897 Ξεκινά ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, που κράτησε 30 μέρες και έληξε με ήττα της Ελλάδας.

1917 Στο Συνέδριο της Γκότα ιδρύεται το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Το κόμμα υπήρξε διάσπαση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Στο κόμμα αυτό προσχώρησε αρχικά και η ομάδα του «Σπάρτακου» (Ρ. Λούξεμπουργκ, Κ. Λίμπκνεχτ κ.ά.). Αποχώρησε όμως στα τέλη του Δεκέμβρη του 1918 - εν μέσω της επανάστασης στη Γερμανία - για να δημιουργήσει (στις 30 του ίδιου μήνα) το Γερμανικό ΚΚ.

1917 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, προσχωρώντας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1914 - 1918).

1934 Κατεβαίνουν σε απεργία 300 μεταλλωρύχοι του Μαντουδίου Χαλκίδας με την καθοδήγηση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Η απεργία, έπειτα από σκληρό αγώνα 25 ημερών, έληξε με νίκη των απεργών.

1941 Εκδηλώνεται ταυτοχρόνως γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας.

1944 Γερμανοί και Βούλγαροι, με επικεφαλής τον Α. Κάλτσεφ, λυσσασμένοι για την ήττα που είχαν υποστεί την προηγούμενη μέρα σε μάχη τους με τον ΕΛΑΣ, κάνουν επιδρομή στη Κλεισούρα, καίνε δεκάδες σπίτια, βασανίζουν τους κατοίκους και δολοφονούν συνολικά 233 άτομα.

1947 Ο Ν. Ζαχαριάδης περνά κρυφά τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα και φτάνει στο Βελιγράδι. Από κει στέλνει μαζί με τον Γ. Ιωαννίδη «Απόρρητες Οδηγίες» προς τον Μ. Βαφειάδη (17 Απρίλη) εκθέτοντας τα νέα καθήκοντα του ΔΣΕ. Μεταξύ αυτών η μετατροπή του από αντάρτικο σε τακτικό στρατό και η δημιουργία ελεύθερης περιοχής με λαϊκή δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία.

1957 Ο κομμουνιστής Νίκος Γκένας καταδικάζεται από το στρατοδικείο Λάρισας δις εις θάνατον, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

1964 Πραγματοποιείται συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο Πεδίον του Αρεως με αίτημα το διώξιμο των ηγετών του κυβερνητικού συνδικαλισμού Μακρή - Θεοδώρου από τη ΓΣΕΕ.

1964 Ο Νίκος Ζαχαριάδης στέλνει από τη Σοβιετική Ενωση επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ζητώντας να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί.

Κυριακή 7 Απρίλη

1614 Πεθαίνει ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο).

1972 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και διανοητής του ουτοπικού σοσιαλισμού Σαρλ Φουριέ.

1824 Πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο Λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον).

1922 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

1943 Προσχωρεί στον ΕΛΑΣ ο τέως βενιζελικός στρατιωτικός Στέφανος Σαράφης, που τότε είχε το βαθμό του συνταγματάρχη. Ως στρατηγός του ΕΛΑΣ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

1963 Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου της γαλλικής «Πεσινέ». Μια από τις πλέον σκανδαλώδεις συμφωνίες, που υπογράφτηκαν στη νεότερη ελληνική Ιστορία από το ελληνικό αστικό κράτος.

1986 Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέρχονται στη μεγαλύτερη έως τότε πανεργατική απεργία των μεταπολιτευτικών χρόνων ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγόρευε τις αυξήσεις) και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

1992 Πεθαίνει ο Αντώνης Τρίτσης.

2000 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Ακης Πάνου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org