Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Κινητοποίηση ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και την εντατικοποίηση

Στάση εργασίας την Τετάρτη 27/3 και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Στάση εργασίας την Τετάρτη 27/3 (1 μ.μ. έως 5 μ.μ.) και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, στις 2.30 μ.μ., οργανώνουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

«Η κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών, σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, πρέπει να πάρει απάντηση από εμάς τους ίδιους», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο. Οπως υπογραμμίζει, από τη μια, «οι εργοδότες, μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), περηφανεύονται για τις συνθήκες "ευελιξίας" - ομηρίας στον κλάδο», ενώ, από την άλλη, κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας «προσπαθούν προεκλογικά να κοροϊδέψουν για άλλη μία φορά, με αφορμή την υποχρεωτικότητα της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού».

«Η ανάπτυξη που προπαγανδίζουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους, όπως και οι επενδύσεις στον κλάδο, συνοδεύονται από "ευέλικτους" εργαζόμενους, "δουλεμπορικά" γραφεία, εργολαβίες και συμβάσεις ομηρίας», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.

Αναφερόμενος στην πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση κλαδική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, επισημαίνει πως οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις αποκλείουν την πλειοψηφία των εργαζομένων, που δουλεύουν μέσα από «"δουλεμπόρους", εργολάβους, με συμβάσεις μίας μέρας, μίας βδομάδας, με 15 μεροκάματα το μήνα, που αντιστοιχούν το πολύ σε 400 ευρώ».

Οι ξενοδόχοι, μάλιστα, δεν αρκούνται ούτε σε αυτήν την εργασιακή ζούγκλα, αλλά προβάλλουν νέες απαιτήσεις για... «υποκατώτατο» μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο!

Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στον Επισιτισμό, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις για τον κατώτατο μισθό, απλήρωτοι, χωρίς Δώρα - επιδόματα, ενώ ιδιαίτερα στην ειδικότητα του διανομέα πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος σε εργατικά «ατυχήματα».

Πρωτοβουλίες σε ξενοδοχεία...

Για την οργάνωση της κινητοποίησης συνεδρίασε στις αρχές του Μάρτη το Συντονιστικό των σωματείων του κλάδου, ενώ τα επιχειρησιακά σωματεία έχουν πάρει τη σκυτάλη οργανώνοντας τις πρωτοβουλίες τους και συνδυάζοντας την κινητοποίηση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους τους.

Απόφαση να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στις 27/3 πήρε το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» στη χτεσινή Γενική του Συνέλευση, ανοίγοντας μέτωπο με το καθεστώς της «εκ περιτροπής» εργασίας που χρησιμοποιεί κατά κόρον η εργοδοσία. «Οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα», τονίζει το Σωματείο και παλεύει για να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις πλήρους ωραρίου. Μάλιστα, καταγγέλλει την αξιοποίηση της απαράδεκτης εργασιακής σχέσης από την εργοδοσία για να μεγαλώνει τα κέρδη της αλλά και για να «τιμωρεί» εργαζόμενους. Ετσι, εργαζόμενη με σύμβαση «εκ περιτροπής», εκλεγμένη στο Διοικητικό του Συμβούλιο, καθώς και συνάδελφοί της είδαν τα μεροκάματά τους να περιορίζονται σε δύο τη βδομάδα, επειδή διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να κάνουν διάλειμμα! Στη χτεσινή συνέλευση έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, ενώ το λόγο πήρε και εργαζόμενη που υπέστη εργατικό «ατύχημα» την ώρα της δουλειάς, μεταφέροντας την εμπειρία της για την ανάγκη να υπάρχει Σωματείο.

Τις συνθήκες εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι καμαριέρες, τα συχνά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες που τις τσακίζουν, αλλά και τις ...συστάσεις που τους απηύθυνε το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία, αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Zafolia». Οι εργαζόμενες, που καλούνται καθημερινά να καθαρίσουν 17 δωμάτια η καθεμία, έγιναν αποδέκτες οδηγιών για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, για τα οποία μάλιστα θα αξιολογηθούν. «Μας δίνουν οδηγίες που θα πρέπει να τηρούμε για να είναι όλα τακτοποιημένα, καθαρά και εμείς να είμαστε ήρεμες, ευγενικές και ψύχραιμες», σημειώνει το Σωματείο. Ειδικά οι συστάσεις για ψυχραιμία και ηρεμία συνδέονται με το ενδιαφέρον της εργοδοσίας για την αποφυγή των συχνών εργατικών «ατυχημάτων». «Δηλαδή, για τα εργατικά ατυχήματα που έχουν πολλαπλασιαστεί στον χώρο μας δεν φταίει ο μεγάλος φόρτος εργασίας, αλλά ότι περπατάμε άτσαλα!», σχολιάζει το Σωματείο. «Ακούστε λοιπόν και μας τώρα», είναι το μήνυμα που στέλνει στην εργοδοσία, απαιτώντας να προσλάβει καμαριέρες και οροφοκόμους ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας. «Η δουλειά δεν βγαίνει ούτε με ευχές ούτε με απειλές», ξεκαθαρίζει και καλεί τις εργαζόμενες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Το αίτημα για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας μπροστά στην ανακαίνιση της ξενοδοχειακής μονάδας θέτει στο προσκήνιο το κλαδικό Συνδικάτο για τους εργαζόμενους στο «Hilton», καταγγέλλοντας την προσπάθεια της εταιρείας αλλά και της πλειοψηφίας της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους. Παράλληλα, το Συνδικάτο διεκδικεί να μπει τέρμα στο καθεστώς ομηρίας κάτω από το οποίο δουλεύουν πάνω από 150 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, ως εργολαβικοί, «ενοικιαζόμενοι» και «έξτρα». Τέλος, διεκδικεί την επαναπρόσληψη του «ενοικιαζόμενου» εργαζόμενου που απολύθηκε εκδικητικά για τη συνδικαλιστική του δράση και παρά το γεγονός ότι ήταν εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Εργαζομένων.

...και σε επισιτιστικές επιχειρήσεις

Σε Γενική Συνέλευση συζήτησε, την περασμένη βδομάδα, για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ» Αττικής. Η πολυεθνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην εστίαση και διατηρεί καταστήματα στο χώρο του αεροδρομίου, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη, στηριζόμενη «στους μειωμένους μας μισθούς, στην τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας μας, στις πολλαπλές ειδικότητες», σημειώνει. Οπως επισημαίνει το Σωματείο, η εταιρεία «σε συνεργασία με τη "Fraport" έχει αναπτυχθεί στα περιφερειακά αεροδρόμια που ιδιωτικοποιήθηκαν πρόσφατα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ παράλληλα στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανοίγουν συνεχώς νέα καταστήματα». Την ίδια στιγμή στους εργαζόμενους δεν χορηγούνται άδειες και ρεπό, τα διαλείμματα «κόβονται», ενώ επιβάλλονται πολλαπλές ειδικότητες. Το Σωματείο διεκδικεί, ανάμεσα στα άλλα αιτήματα, και την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, καθώς το καθημερινό πήγαινε - έλα στο αεροδρόμιο «ροκανίζει» τους μισθούς των 500 - 600 ευρώ. Ιδιαίτερο πρόβλημα για τους εργαζόμενους αποτελεί η πρακτική που εφαρμόζει η εταιρεία για τα «ταμειακά ελλείμματα», βγάζοντας κάθε τόσο «φιρμάνι» και παρακρατώντας τα από τους μισθούς. Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο, τα ταμεία δεν «κλείνονται» παρουσία των εργαζομένων, ενώ με τους «υπολογισμούς» της εργοδοσίας έχουν υποστεί «χαράτσια» ακόμα και εργαζόμενοι που τους χρεώθηκε «έλλειμμα» σε μέρες που είχαν ρεπό!

Με τη συμμετοχή στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση συνεχίζει τη δράση της η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου στην επιχείρηση «Goody's - Everest». Οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στη Σωματειακή Επιτροπή οργάνωσαν τον περασμένο Νοέμβρη τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, ενώ με παρεμβάσεις στην εργοδοσία διεκδίκησαν μια σειρά από αιτήματα. Μεταξύ άλλων, απαίτησαν τη χορήγηση εξοπλισμού και Μέσων Ατομικής Προστασίας, για όλες τις ειδικότητες και ιδιαίτερα για τους διανομείς. Οι πρωτοβουλίες είχαν αποτέλεσμα να χορηγηθούν κάποια στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας στους διανομείς, αλλά και να μπει φρένο στις καθημερινές υπερωρίες και στην 6ήμερη εργασία που βασανίζουν όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από πόστο και ειδικότητα.

Το πλαίσιο αιτημάτων
  • Καμία συζήτηση για «υποκατώτατο» μισθό στα ξενοδοχεία.
  • Εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Επαναφορά μισθών και δικαιωμάτων στα επίπεδα πριν από το 2012.
  • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών Συμβάσεων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να καταργηθούν όλες οι «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, τα «δουλεμπορικά» - εργολαβικά συνεργεία.
  • Να καταργηθεί ο νόμος για τις διαδοχικές ορισμένου χρόνου συμβάσεις που κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους για πολλά χρόνια. Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει τις απεριόριστες ορισμένου χρόνου συμβάσεις για τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου.
  • Οσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά με ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια full season, να υπόκεινται στις διατάξεις περί εποχικών εργαζομένων, με δικαίωμα επαναπρόσληψης και χορήγηση εποχικού επιδόματος.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Επαναφορά των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και διεύρυνσή τους σε άλλες ειδικότητες.
  • Ενταξη της ειδικότητας των διανομέων στα ΒΑΕ.
  • Επαναφορά της 20ετίας στο εφάπαξ, επέκτασή του και στον Επισιτισμό.
  • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ