Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Εξαγωγέας» των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ η κυβέρνηση

Συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου σήμερα στις Βρυξέλλες

Με αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα» αναζητούνται οι «έντιμοι» συμβιβασμοί και με την Τουρκία
Με αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα» αναζητούνται οι «έντιμοι» συμβιβασμοί και με την Τουρκία
Τους επικίνδυνους ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στην «επόμενη φάση» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο επανέλαβε χτες σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στο «Spiegel Οnline» για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους ανταγωνισμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός υποστήριξε ότι μετά τη συμφωνία «διαθέτουμε τόσο μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο όσο ποτέ», όπως και ότι η χώρα καθιερώθηκε «ως κράτος το οποίο εξάγει σταθερότητα», όπως βαφτίζονται οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, που μόνο αστάθεια σηματοδοτούν για τους λαούς.

Είπε ακόμη πως «στόχος των δύο κυβερνήσεων είναι να οικοδομηθεί «μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας και εν γένει στη Βαλκανική», και «η προώθηση ενός ενιαίου οικονομικού χώρου στην περιοχή μας, μιας μεγάλης αγοράς με σχεδόν 50 εκατ. ανθρώπους», για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αναγνώρισε βέβαια ότι Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία «έχουν συμφέροντα στην περιοχή και προσπαθούν όλες να επιβάλουν τα δικά τους», π.χ. ότι «η Ρωσία είναι κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας παράλληλα ότι στη ΝΑΤΟική συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία «το θέμα για μας ήταν τα δικά μας συμφέροντα», τα συμφέροντα δηλαδή της αστικής τάξης, τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως συμφέροντα του λαού, για τη διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας με νέα μέλη στη φονική της μηχανή.

Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν ασκήθηκαν πιέσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για να προωθηθεί η συμφωνία των Πρεσπών, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «η κατάσταση όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Γερμανία βελτιώθηκε πάρα πολύ, και ιδιαίτερα επίσης η συνεργασία του Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ (...) Ο κίτρινος Τύπος χρησιμοποίησε πολλά κλισέ στην αρχή της κρίσης. Αυτά όμως έχουν αποδυναμωθεί πολύ πια».

Και τώρα Κυπριακό

Ερωτηθείς, παραπέρα, ποια είναι η επόμενη προτεραιότητα στο ΥΠΕΞ, έβαλε στο «κάδρο» το παζάρι με την Τουρκία: «Συζητάμε μέτρα αποκλιμάκωσης των εντάσεων με την Τουρκία. Θα συναντηθώ αυτόν το μήνα με τον Τούρκο ομόλογό μου. Θέλουμε να δούμε αν μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για την Κύπρο, προκειμένου να επανενωθεί το νησί σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να το πετύχουμε αυτό».

Εξάλλου, μιλώντας και στον ρ/σ «Real», είπε ότι θα συναντήσει σήμερα τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες (στις 15/3 επίκειται εκεί Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, όπου θα επανεξεταστεί η κατάσταση των διμερών σχέσεων).

Οπως είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, «θα έχουμε μια συνομιλία σε ένα δείπνο εργασίας και πρόκειται να επισκεφθώ ο ίδιος την Αττάλεια στις 21 του μηνός, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την περαιτέρω εξέταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την αποκλιμάκωση της έντασης και μια συζήτηση για να δούμε τι σκέφτεται η τουρκική πλευρά για το Κυπριακό, μια που οι δικές μας απόψεις είναι δεδομένες και έχουν εκφραστεί στο Κραν Μοντανά».

Πρόσθεσε ότι «η δική μας πλευρά θέλει επίλυση του Κυπριακού και θέλει την επίλυση του Κυπριακού χτες. Δεν εξαρτάται από μας το αν θα υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό, εξαρτάται από το αν η άλλη πλευρά πρόκειται να δείξει μεγαλύτερη δημιουργικότητα, και κυρίως να δείξει ότι θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Με «καπέλο» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ολα αυτά με καπέλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και δεδομένο ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ποτέ δεν βρίσκονταν σε καλύτερο επίπεδο. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, ούτε μόνο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Εχουμε δηλώσεις συνεχείς από Αμερικανούς αξιωματούχους, γιατί ανταποκρίνονται σε κάτι πραγματικό, στο ότι υπάρχει δηλαδή ευθυγράμμιση συμφερόντων των δύο πλευρών στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί η ιδιαίτερα ασταθής περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας», σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Συνέδεσε μάλιστα τη σχέση αυτή και τις «αποστολές» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των σχεδιασμών των ΗΠΑ, με την «αμφιθυμία της Τουρκίας ως προς το κατά πόσο θα παραμείνει πιστός σύμμαχος της Δύσης ή αν πρόκειται να κάνει νέες επιλογές. Δεν είναι όμως ο μοναδικός παράγοντας. Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι δεν είναι απλώς πυλώνας σταθερότητας, είναι και εξαγωγέας σταθερότητας. Οχι μόνο με τη συμφωνία των Πρεσπών - κατ' εξοχήν με τη συμφωνία των Πρεσπών - αλλά και με τις τριμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τους ρόλους «εξαγωγέα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πρωτοστατώντας στα ΝΑΤΟικά «σχήματα» που στήνονται στην περιοχή, με επίκεντρο τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας.

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας, σημείωσε ότι «είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, και της Ευρώπης, να εξακολουθούν να υπάρχουν οι θεσμικές οδοί της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας ανοιχτές», προσθέτοντας πως «ναι μεν θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί στις προοπτικές τις ευρωπαϊκές, όχι όμως χωρίς όρους, μ' εκείνους τους όρους που όπως είπα θα οδηγήσουν - εάν η Τουρκία αποφασίσει πράγματι ν' ακολουθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική - σε μια win-win κατάσταση. Στην αντίθετη περίπτωση, έχουμε τους θεσμικούς τρόπους να μπορούμε να ελέγχουμε αντίθετες συμπεριφορές».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, κινήσεις προανήγγειλε και στο παζάρι με την Αλβανία και άλλες χώρες για τον καθορισμό ΑΟΖ: «Πρόκειται, πράγματι, να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας, γιατί αυτό εντάσσεται και στην προσπάθεια να χαράξουμε την ΑΟΖ, και με την Αλβανία και με την Ιταλία και, αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, ενδεχομένως και με την Αίγυπτο. Είναι επομένως μια ειλημμένη πολιτική απόφαση που έχει πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνει με τυπικό νόμο». Δεν προσδιόρισε ακριβώς πότε θα γίνει, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να στείλει το θέμα στις ελληνικές καλένδες, στέλνοντας μήνυμα στα Τίρανα ότι με «βελτίωση των διμερών ζητημάτων μας και μέσα από το ξεπάγωμα αυτών των διμερών θεμάτων θα ανοίξει και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ