Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις».
Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, η δημιουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), η οποία θα χρηματοδοτείται με τα χρήματα του ελληνικού λαού, υποτίθεται ότι επιχειρεί να θέσει κανόνες στην επιχειρηματική δράση στο χώρο του εμπορευματοποιημένου ή λεγόμενου επαγγελματικού αθλητισμού. «Επιδιώκει να βάλει "χαλινάρι" στα θηρία που συγκρούονται στο χώρο και να βάλει κανόνες στη μοιρασιά της λείας», ανέφερε, όταν είναι στη φύση του συστήματος «το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό» και «με αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο, δίνει ακόμη περισσότερο "αέρα στα πανιά" των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».
Παράλληλα, πρόσθεσε ο Μ. Συντυχάκης, το αθλητικό νομοσχέδιο «ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις στοιχηματικές εταιρείες να παρέμβουν πιο άμεσα, καθώς επιτρέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων ή και μετόχων τους στην μετοχική σύνθεση ΠΑΕ - ΚΑΕ, όπως και στο ΔΣ της ΕΕΑ, ενώ ο περιορισμός του 15% στους μετόχους τους αποτελεί το απαραίτητο "φύλλο συκής" για να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Ταυτόχρονα, δίνει το δικαίωμα στην ΟΠΑΠ ΑΕ να είναι και ελεγκτής και ελεγχόμενος στα στοιχήματα των ιπποδρομιών, καθώς θα κατέχει θέσει στο ΔΣ».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι διατάξεις που αφορούν τις εγγυητικές επιστολές των ΠΑΕ - ΚΑΕ - ΤΑΑ για τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους σ' αυτές, ούτε και τους αθλητές, καθώς σκόπιμα παραμένει «στο σκοτάδι» ποιος έχει προτεραιότητα σε περίπτωση χρεών της ΠΑΕ.
«Στόχος όλων αυτών των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου είναι να ξεκαθαρίσει το επιχειρηματικό τοπίο από τη "μαρίδα" και να μείνει μεγαλύτερο μερίδιο για τους "μεγάλους παίκτες" από την "πίτα" των επιχειρηματικών κερδών», τόνισε.
Αλλη μία πλευρά του νομοσχεδίου που ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τον πιο ασφυκτικό έλεγχο στη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών, με την καθιέρωση ελέγχων στην οικονομική διαχείριση μέσω Επιτροπής Ελέγχου, ενώ αυστηροποιεί ακόμα περισσότερο το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία του αθλητικού σωματείου, μέσω των διαρκών πιστοποιήσεων.
«Ολες οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να αρνούνται την υιοθέτηση των ώριμων προτάσεων του ΚΚΕ για μεταφορά των ΠΑΕ από το υπουργείο Πολιτισμού - Αθλητισμού, όπου είναι σήμερα, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Εκεί όπου πρέπει να γίνεται ο έλεγχός τους ως ανωνύμων εταιρειών, να αποδοθούν όλα τα χρέη στο Δημόσιο, να μην υπάρχει ειδικό καθεστώς αδειοδότησης και να αποσυρθούν οι ελληνικές ομάδες από το στοίχημα. Η υιοθέτηση της πρότασης του ΚΚΕ αποτελεί προϋπόθεση για να ασχοληθούμε πραγματικά κάποια στιγμή με τον αθλητισμό», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.
Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο αθλητικό νομοσχέδιο, με την οποία ζητά να επιβάλλονται κυρώσεις σε περιπτώσεις μη εφαρμογής διάταξης σε νόμο του 2016 για την πρόσληψη προπονητών. Οπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σήμερα η ΕΠΟ απαγορεύει την πρόσληψη στα σωματεία ποδοσφαίρου των πτυχιούχων προπονητών ποδοσφαίρου που έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΑ.