Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Αντισοβιετική υστερία και αντεργατικές διώξεις στο Καζακστάν

Συνεχίζεται η αντισοβιετική υστερία στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, με τη «σκυτάλη» αυτήν τη φορά να έχει πάρει το Καζακστάν. Οι αρχές αυτής της χώρας, ακολουθώντας το παράδειγμα των βαλτικών χωρών και της Ουκρανίας, αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα μια γιγάντια προπαγανδιστική καμπάνια, κατηγορώντας τη σοβιετική εξουσία δήθεν για «γενοκτονία» του λαού του Καζακστάν.

Η προπαγανδιστική «μηχανή» έχει εκπονήσει μια κινηματογραφική ταινία, που προβάλλεται αυτήν την περίοδο σε όλη τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό για τις διαστάσεις που παίρνει το θέμα το γεγονός ότι υπήρξε τοποθέτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία σημειώνεται πως «διογκώνεται σκόπιμα το θέμα του λιμού κατά τη δεκαετία του '30 του προηγούμενου αιώνα». Υπογραμμίζεται πως επιδιώκεται «η διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων με τη χρησιμοποίηση του εθνικιστικού χαρτιού» και εκτιμάται πως «οι συκοφαντίες για τον λιμό στην ΕΣΣΔ αποσκοπούν στην υποδαύλιση του αντιρωσικού αισθήματος».

Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν αυτή η συκοφαντική πολιτική των αρχών της χώρας κατά της ΕΣΣΔ διεξάγεται σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και συνδέεται με τη γραμμή «αποκομμουνιστικοποίησης» και εκθειασμού των ντόπιων συνεργατών των ναζί.

Να σημειωθεί πως ο αντισοβιετισμός και ο αντικομμουνισμός για άλλη μια φορά πάνε χέρι - χέρι με τις διώξεις σε βάρος του εργατικού κινήματος. Μόνο τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν 17 συλλήψεις αγωνιστών, που από 22 έως 25 Φλεβάρη κινητοποιήθηκαν στην περιοχή του Ζαναοζέν ενάντια στην ανεργία και στα χαμηλά μεροκάματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ