Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα τεράστια προβλήματα των σχολών του ΟΑΕΔ στα Γιάννενα
Τεράστια κτιριακά, υλικοτεχνικά και εκπαιδευτικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν οι σχολές του ΟΑΕΔ στα Γιάννενα (ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΚΕΚ), με αποτέλεσμα μαθητές και καθηγητές να κάνουν μαθήματα κάτω από άσχημες συνθήκες. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τασούλας και Μπ. Αγγουράκης, με Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Οι δυο βουλευτές αναφέρουν σχετικά με το κτιριακό: «Οταν ανεγέρθηκαν οι σχολές, προβλεπόταν η φοίτηση σ' αυτές 700 μαθητών. Σήμερα, φοιτούν περίπου 1.200 μαθητές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων, συνωστισμός μαθητών στη μαθητική εστία και ανυπαρξία χώρων ψυχαγωγίας, άθλησης και πολιτισμού. Το πρόβλημα της ανεπάρκειας των χώρων οξύνεται από το γεγονός ότι η περιφερειακή διοίκηση του ΟΑΕΔ στεγάζεται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, αφαιρώντας σημαντικό χώρο από τις εκπαιδευτικές λειτουργίες. Να σημειώσουμε ότι ενώ υπάρχει χώρος 3,5 στρεμμάτων, συνεχόμενος με το χώρο του ΟΑΕΔ, η διοίκηση δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες για την αγορά του και την αξιοποίησή του για τις ανάγκες των σχολών».
Σχετικά με τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, επισημαίνεται στην Ερώτηση ο μη εκσυγχρονισμός του, αλλά και η μη αξιοποίησή του, ενώ λείπουν και βιβλία.
«Δυσκολίες προκύπτουν και από τη μείωση των ωρών διδασκαλίας και άσκησης τεχνικών μαθημάτων. Αυτό υποτίθεται ότι γίνεται σε όφελος της γενικής μόρφωσης των μαθητών. Στην πραγματικότητα αναδεικνύεται η αναγκαιότητα αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης, με προϋπόθεση την υποχρεωτική ενιαία 12χρονη δημόσια εκπαίδευση, την οποία θα ακολουθεί η τεχνική εκπαίδευση», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καθηγητές στις σχολές του ΟΑΕΔ. Οπως επισημαίνουν, οι βουλευτές του ΚΚΕ: «Οι περίπου 170 καθηγητές έδωσαν επί πολλά χρόνια (πολλοί διδάσκουν 10 και 15 χρόνια) ό,τι καλύτερο μπορούσαν για την εκπαίδευση των μαθητών. Παραμένουν, όμως, ωρομίσθιοι (μόνο 13 είναι μόνιμοι). Και ενώ "δίνουν" ό,τι μπορούν, "παίρνουν" άσχημες αμοιβές, χωρίς άδειες, επιδόματα και ασφάλιση».
Τέλος, στο θέμα της μαθητικής εστίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι «ενώ προβλέπονταν χώρος για 70 παιδιά, οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 200 (εξυπηρετούνται και παιδιά της Βορειοδυτικής Ελλάδας). Στις εστίες γίνονται δεκτά μόνο αγόρια και το προσωπικό (υπηρεσία κοινωνικού λειτουργού, νυχτοφύλακας κλπ.) είναι ανεπαρκές και ανειδίκευτο».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε: «Να εξασφαλιστούν χώροι στο ΚΕΤΕΚ του ΟΑΕΔ Ιωαννίνων; Θα εγκρίνει και θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την αξιοποίηση του διπλανού οικοπέδου; Θα μεταφέρει τις υπηρεσίες της περιφερειακής διοίκησης; Θα προμηθεύσει με τον αναγκαίο εξοπλισμό και βιβλία τις σχολές του ΟΑΕΔ Ιωαννίνων; Πώς θα λύσει το πρόβλημα των οικοτρόφων μαθητών, ώστε να αποσυμφορηθεί η μαθητική εστία και τι θα κάνει για τη στέγαση και των κοριτσιών που έχουν ανάγκη και μέχρι σήμερα αποκλείονται, αλλά και των αγοριών που υποβάλλουν αιτήσεις; Θα μονιμοποιήσει τους καθηγητές οι οποίοι έχουν προσληφθεί και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολών του ΟΑΕΔ; Τι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε να αναβαθμιστούν οι σχολές του ΟΑΕΔ, να παρέχεται γενική μόρφωση στους μαθητές λυκειακού επιπέδου, όχι όμως σε βάρος της τεχνικής εκπαίδευσης, η οποία πρέπει να ενισχυθεί; Θα προχωρήσει στην καθιέρωση του 12χρονου, βασικού δημόσιου, υποχρεωτικού σχολείου και μετά να ακολουθεί η δημόσια τεχνική εκπαίδευση;».