Σκόπιμα ασαφές πλαίσιο διεκδίκησης από την πλειοψηφία. Αγώνα και συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες πρότεινε η ΔΑΣ
Την ώρα που η υποαπασχόληση και το ωρομίσθιο μαστίζει το χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων - κυρίως στο εμπόριο - και οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας στην τελευταία Ολομέλεια της διοίκησης, την περασμένη βδομάδα, ενόψει της καταγγελίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του κλάδου, κατέληξε να προτείνει στα σωματεία του κλάδου ένα σκόπιμα ασαφές «διεκδικητικό» πλαίσιο.
Οι συμβάσεις που πρόκειται να διαπραγματευτεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι οι εξής: Εμπορίου, Παροχής Υπηρεσιών, Εργαζομένων στα Ιδιωτικά Ταχυδρομεία, Υπαλλήλων Δικηγορικών Γραφείων, Διοικητικού Προσωπικού Βιομηχανίας, Φυλάκων - Νυχτοφυλάκων - Θυρωρών Βιομηχανίας, Καθαριστών - Καθαριστριών Βιομηχανίας.
Στα Σχέδια Καταγγελίας των Συμβάσεων, που προωθεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, ενώ καταγράφονται οι απώλειες του εισοδήματος των εργαζομένων τα τελευταία επτά χρόνια - που αγγίζει περίπου το 17% - δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό διεκδίκησης αυξήσεων.
Σχετικά με τα θεσμικά, η πλειοψηφία ασχολείται με επιμέρους θέματα και δεν αγγίζει καν τα προβλήματα του ωραρίου, της ημιαπασχόλησης, του ωρομίσθιου, σαν να μην υπάρχουν. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στα Ιδιωτικά Ταχυδρομεία - με απόφαση της πλειοψηφίας - έχει διαχωριστεί από τους υπόλοιπους ιδιωτικούς υπαλλήλους, με τη δικαιολογία ότι είναι ένας ανεξάρτητος δυναμικός κλάδος, που πρέπει να έχει δική του σύμβαση. Τη στιγμή μάλιστα που ο συγκεκριμένος χώρος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με τα ωράρια εργασίας και τις αποδοχές.
Στον αντίποδα όλων αυτών, η παράταξη της«Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»(ΔΑΣ) έβαλε ένα πλαίσιο συντονισμού και με άλλες Ομοσπονδίες για να καταγγείλουν τις συλλογικές συμβάσεις και συνολικά τις εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα, πρότεινε να απαιτηθεί κατώτερο μεροκάματο στις 10.000 δρχ., κατώτερος μισθός στις 250.000 δρχ., κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή 200.000 δρχ. Επιπλέον, απαιτεί την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και την καθιέρωση του 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου.
Ο Πέτρος Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΔΑΣ, δήλωσε στο «Ρ»: «Χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις από την Ομοσπονδία και σαφές διεκδικητικό πλαίσιο, ώστε μαζί και με άλλες Ομοσπονδίες να καταγγείλουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να περιμένει άλλο την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Το ΠΑΜΕ έχει χαράξει αγωνιστικό πλαίσιο, που και εμείς από την πλευρά μας θα συνταυτιστούμε μ' αυτό και θα αντιπαρατεθούμε στη μιζέρια των Ευρωπαίων και των συνδικαλιστικών παρατάξεων».