Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χτες το σχέδιο νόμου «Συνέργεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας», το οποίο αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Φλεβάρη.

Με το νομοσχέδιο εντάσσονται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο (ΔΙΠΑΕ) τα τρία ΤΕΙ που καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα. Στο ίδρυμα που προκύπτει από τις νέες συνενώσεις, ιδρύονται οι Σχολές Οικονομίας και Διοίκησης, Κοινωνικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας, Μηχανικών, Σπουδών Σχεδιασμού, Θετικών Επιστημών, Γεωτεχνικών Επιστημών.

Στο ΔΙΠΑΕ ιδρύεται «Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών», ως ακαδημαϊκή μονάδα του ιδρύματος, στο οποίο εντάσσονται οι υφιστάμενες Σχολές του ΔΙΠΑΕ και σκοπός του είναι η παροχή ανώτατης εκπαίδευσης σε ξένη γλώσσα, σε Ελληνες και σε αλλοδαπούς. Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι μπορεί να επιβάλλονται δίδακτρα σε φοιτητές από άλλες χώρες, ενώ γενικά οι φοιτητές επιβαρύνονται για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης και συμμετέχουν στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σηματοδοτείται έτσι η ενίσχυση της αγοράς εξ αποστάσεως προγραμμάτων στο επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε προπτυχιακό επίπεδο, με δίδακτρα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προωθούμενη συγχώνευση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) με το ΤΕΙ Πάτρας καθώς Διεθνές Πανεπιστήμιο και ΕΑΠ διαθέτουν ήδη την υποδομή για κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org