Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Κατέθεσε στοιχεία για το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» και το καρτέλ βάμβακος

Κλιμακώνοντας τον αγώνα στα μπλόκα, οι αγρότες προχωρούν παράλληλα και σε άλλες ενέργειες για την ανάδειξη και επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων μετέβη χτες το μεσημέρι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθήνα, όπου κατέθεσε στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία και δράση καρτέλ στην αγορά βάμβακος, αλλά και σε άλλα αγροτικά προϊόντα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών κατήγγειλαν παράλληλα την εκβιαστική τακτική των «ανοιχτών τιμών», που ακολουθούν οι εμποροβιομήχανοι για το σύνολο σχεδόν των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, δήλωσε ότι θα εξετάσει όλα τα στοιχεία ώστε να ξεκινήσει η «νόμιμη διαδικασία διερεύνησης», ενώ ανέφερε ότι ήδη έχει κατατεθεί ανάλογο αίτημα συνεργασίας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και κατά τη διάρκειά της η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κατέθεσε πλήθος εγγράφων σχετικά με την ασύδοτη δράση των εμποροβιομηχάνων στον αγροτικό χώρο, όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους οι εκπρόσωποί της.

Σε δήλωσή του ο Σ. Γιαννακός, εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, σημείωσε ότι η παράσταση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε στο πλαίσιο συλλογικών αποφάσεων που λήφθηκαν από τους εκπροσώπους των μπλόκων όλης της χώρας. «Οι χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, αλλά και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, και οι "ανοιχτές τιμές", είναι ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει τους παραγωγούς», τόνισε.

Αντίστοιχα ο Αλ. Λαχανάς, μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, υπογράμμισε ότι ενώπιον των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού «παρουσιάσαμε το αίσχος των "ανοιχτών τιμών". Αναδείξαμε πλευρές και παραμέτρους που αφορούν τη χειραγώγηση των τιμών, πάντα σε βάρος των παραγωγών, καταθέσαμε πλήθος εγγράφων και στοιχείων γι' αυτό το ζήτημα. Διακρίναμε ευήκοα ώτα από την πλευρά της κυρίας προέδρου και των μελών της Επιτροπής και ευελπιστούμε η έρευνα, η οποία είναι στην ευχέρεια της Επιτροπής να ξεκινήσει, τουλάχιστον να βάλει φρένο σε αυτό το όνειδος που τόσα χρόνια καταδυναστεύει τους αγρότες». Οπως εξήγησε ο Αλ. Λαχανάς, οι αγρότες σήμερα «δεν πουλάνε, αλλά παραδίδουν τα προϊόντα τους και πληρώνονται όσο θέλουν, όπως θέλουν και όποτε θέλουν οι έμποροι και οι βιομήχανοι, και με την υποσημείωση ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν και ποτέ...».

Πρόκειται για τη χρόνια εκβιαστική πρακτική των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, που παραλαμβάνουν το αγροτικό προϊόν από τον παραγωγό με «λευκή» επιταγή και κάποια στιγμή, μπορεί και μετά από αρκετούς μήνες, πληρώνουν όσο θέλουν εκείνοι. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις - όπως στην παραγωγή ροδάκινου - όπου οι καλλιεργητές μπορεί να πληρωθούν και μετά από ένα χρόνο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο, αφήνοντας απλήρωτους τους αγρότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα οι συναντήσεις με τα κόμματα για να τοποθετηθούν στα δίκαια αιτήματα(2020-02-11 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματά τους(2019-01-10 00:00:00.0)
Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις(2011-01-25 00:00:00.0)
Φτηνές εντυπώσεις(2005-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ