Νέα επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων προωθεί η κυβέρνηση. «Κοινωνική» πολιτική του ...πεντοχίλιαρου, εισοδηματική πολιτική 2 -2,5% και νέες ιδιωτικοποιήσεις
Τα εισοδήματα των εργαζομένων αναμένεται να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο |
Ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΚΟΦΙΝ, την πορεία κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, αλλά και τα φλέγοντα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων (Ολυμπιακής, ΔΕΗ και την προοπτική νέων μεγάλων συμφωνιών στο τραπεζικό και επιχειρηματικό τομέα). Στις δηλώσεις του ο Ν. Χριστοδουλάκης, αναγνωρίζει ότι οι συνέπειες των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων στη διεθνή οικονομία, αρχίζουν να γίνονται αισθητές και στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για προσαρμογές των ρυθμών ανάπτυξής της. Υποστήριξε επίσης ότι η αλλαγή αυτών «των επιβραδυντικών φαινομένων» στην παγκόσμια οικονομία δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2002.
Για το θέμα της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2002, παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι οριστικοποιείται το ερχόμενο Σάββατο, 10 Νοέμβρη, και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη. Οι βασικές παραδοχές του δεν αλλάζουν ουσιαστικά ως προς το σχέδιο προϋπολογισμού που είχε παρουσιάσει ο Γ. Παπαντωνίου, τον προηγούμενο Οκτώβρη. Μικρή μόνο διαφοροποίηση προς τα κάτω υπάρχει ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το 2001 και 2002. Για το 2001 προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ στο 4- 4,1% από 4,5% αρχικά και για το 2002 γίνεται λόγος για ανάπτυξη 3,7 -3,8% από 4% που προβλεπόταν αρχικά. Ως προς τα άλλα τίποτε το νεότερο. Και ο νέος προϋπολογισμός, θα είναι ένας τυπικός προϋπολογισμός λιτότητας που υπακούει αυστηρά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα στηριχτεί, στο σκέλος των εσόδων, στην υπερφορολογηση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ θα συνεχιστεί η πολιτική περικοπής των κοινωνικών δαπανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει- σε σχέση με το σχέδιο προϋπολογισμού 2002 που είχε καταθέσει στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου: