Η παράδοση στο «επώνυμο» ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο των κερδοφόρων ΔΕΚΟ, φαίνεται ότι είναι το νέο στοιχείο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ηδη από τα ισχυρά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διατηρούν διασυνδέσεις με το οικονομικό κατεστημένο, έχει αρχίσει η προετοιμασία της κοινής γνώμης για άμεση παράδοση του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ στις επιχειρηματικές οικογένειες του Σ. Κόκκαλη και του Σπ. Λάτση. Πρόκειται για εγχειρήματα κάθε άλλο παρά εύκολα. Οπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, η παράδοση των δυναμικών ΔΕΚΟ σε συγκεκριμένα συμφέροντα, φαίνεται να υπακούει στις νέες δεσμεύσεις που αποσπάσανε προσωπικά από τον πρωθυπουργό οι επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης.
Οπως θα θυμούνται οι αναγνώστες, το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν οξυνθεί οι σχέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τόσο με το ΣΕΒ και δημοσιογραφικά συγκροτήματα που παραδοσιακά τη στηρίζουν («Το Βήμα» του Λαμπράκη), όσο και με μεμονωμένους επιχειρηματίες (Κόκκαλης). Το τελευταίο διάστημα έχει επέλθει και πάλι νηνεμία στις σχέσεις κυβέρνησης - επιχειρηματιών (ΣΕΒ) και όλοι πλέον διερωτούνται: Τι αποσπάσανε πάλι οι τελευταίοι; Τι τους έδωσε ο Σημίτης, ώστε να χαμηλώσουν τους τόνους της κριτικής; Οι κινήσεις στις κορυφές της οικονομικής ολιγαρχίας, συνδέονται χρονικά με τη νέα ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης κατά των λαϊκών στρωμάτων, με αίτημα την ομαλή ενσωμάτωση του ελληνικού καπιταλισμού στην ευρωζώνη.
Τη συγχώνευση - εξαγορά της «Ιντρακομ» του Σ. Κόκκαλη με τον ΟΤΕ την προβάλλουν κατά κόρο εφημερίδες προσκείμενες στο μεγαλοεπιχειρηματία. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση, αλλά σε ανεπίσημο επίπεδο, μια τέτοια κίνηση τη βλέπουν θετική. Τα επιχειρήματα πολλά, όπως το... εθνικιστικό «καλύτερα να περάσουν οι επιχειρήσεις αυτές σε ελληνικά χέρια, παρά σε ξένους» μέχρι το κλασικό «στην ευρωζώνη θα πρέπει να υπάρξουν όμιλοι ευρωπαϊκών μεγεθών». Στο «γάμο» ΟΤΕ - Ιντρακομ, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, εμπλέκονται η ΠΑΝΑΦΟΝ και ο πολυεθνικός κολοσσός, η μητρική της ΒΟΝΤΑΦΟΝ, χωρίς να είναι καθαρό αν πρόκειται για δημοσιεύματα με σκοπό την άσκηση πίεσης, αν είναι σχεδιασμοί επί χάρτου ή απηχούν πραγματικά γεγονότα. Για το απ' ευθείας «πάντρεμα» Κόκκαλη - ΟΤΕ, όλοι συμφωνούν ότι είναι πολλά τα λεφτά για να αγοράσει ο Κόκκαλης τον ΟΤΕ, εκτός και αν βρεθεί άλλη φόρμουλα... Οσο για τα ΕΛΠΕ, ακούγονται τα ονόματα του Λάτση και της ρωσικής ΛΟΥΚ-ΟΪΛ. Σε μια τέτοια περίπτωση μένει απ' έξω η οικογένεια Βαρδινόγιαννη, αλλά και η σαουδαραβική ΑΡΑΜΚΟ, οι δύο ιδιόκτητες της ΜΟΤΟΡ-ΟΪΛ, που λογικά θα πρέπει να αντιδράσουν σε μια προοπτική επικίνδυνης ενίσχυσης των ανταγωνιστών τους...