Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΙΝΚΑ)
Διαφορές τιμών μέχρι και 87% στο ίδιο προϊόν

Μέχρι και... 118 ημέρες περισσότερο από τους εργαζόμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εργαστούν οι Ελληνες προκειμένου να αποκτήσουν δέκα είδη ηλεκτρικών συσκευών και μέχρι και δέκα ώρες περισσότερο για την απόκτηση 50 ειδών νοικοκυριού. Τα παραπάνω αναφέρει ενδεικτικά το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) δίνοντας το στίγμα της διαφοράς των μισθών μεταξύ των εργαζομένων. Η διαφορά αυτή βεβαίως, δείχνει και την έκταση της ανισόμετρης ανάπτυξης που στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος δε χωράνε αυταπάτες, διαρκώς θα διευρύνεται.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ για το ίδιο προϊόν κατά την ίδια περίοδο παρουσιάζονται αποκλίσεις τιμών που ξεπερνούν και το 55% από κατάστημα σε κατάστημα και το 87% από πόλη σε πόλη καθώς και μεταβολές τιμών ανά κατηγορία και ανά προϊόν της ίδιας κατηγορίας που φτάνουν και το 29% σε δώδεκα μήνες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.803 προϊόντα. Αντίθετα, σε πανευρωπαϊκή έρευνα τιμών που πραγματοποιήθηκε μεταξύ χωρών σε 133 προϊόντα, μόνο σε 9 από αυτά η διαφορά τιμής υπερέβαινε το 87%. Παράλληλα, το ΙΝΚΑ δίνει έμφαση και στις πρακτικές τιμών που ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν «και το μαχαίρι και το πεπόνι» στην αγορά, οι οποίες οδηγούν στη βίαιη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το μονοπωλιακό έλεγχο των τιμών και της ποιότητας των προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ