Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν τον αγώνα στα μπλόκα για τα δίκαια αιτήματά τους

Ενίσχυση των μπλόκων και συντονισμένους αποκλεισμούς εθνικών οδών αποφάσισε ομόφωνα η πανελλαδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή

Από την πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Από την πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Την παραπέρα κλιμάκωση της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, με στόχο την ενίσχυση της αγωνιστικής πίεσης προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς, αποφάσισε, ομόφωνα, η πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/2 στη Νίκαια της Λάρισας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι 20 μπλόκων και δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα, ενώ χτες Δευτέρα σε συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μπλόκα συζητήθηκε η υλοποίηση των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης για κλιμάκωση του αγώνα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό της κλιμάκωσης, η πανελλαδική σύσκεψη αποφάσισε:

1. Να ενισχυθούν με επιπλέον τρακτέρ τα υπάρχοντα μπλόκα και να στηθούν κι άλλα σε περιοχές όπου υπάρχουν οι δυνατότητες.

2. Να οργανωθούν, κατά τακτά διαστήματα, πανελλαδικά συντονισμένοι αποκλεισμοί εθνικών οδών.

3. Να ζητηθεί συνάντηση με την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

4. Να γίνει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διερευνηθεί αν υπάρχει καρτέλ εκκοκκιστών, το οποίο επιβάλλει πολύ χαμηλή τιμή στο βαμβάκι (ήδη χτες κλείστηκε ραντεβού με την Επιτροπή, το οποίο θα πραγματοποιηθεί παρουσία της προέδρου Β. Θάνου, στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα).

«Αυτό που φοβούνται είναι η οργάνωσή μας και ο πανελλαδικός συντονισμός...»

ΧΑΝΙΑ - ΜΠΛΟΚΟ ΜΕΓ. ΧΩΡΑΦΙΩΝ
ΧΑΝΙΑ - ΜΠΛΟΚΟ ΜΕΓ. ΧΩΡΑΦΙΩΝ
Παρουσιάζοντας την εισήγηση στη σύσκεψη της Κυριακής, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τόνισε την ανάγκη της παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, επισημαίνοντας ότι ήδη η κυβέρνηση νιώθει έντονα την αγωνιστική πίεση των μπλόκων.«Αυτό που φοβάται πολύ η κυβέρνηση είναι η ενότητα, η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι συνεχίζεται και εντείνεται η επίθεση ενάντια στα μπλόκα από την κυβέρνηση, αλλά και άλλους εχθρούς και «φίλους» των αγροτών που συντάσσονται με αυτήν (π.χ. από μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και την κρατική ΕΡΤ), υπογραμμίζοντας ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά ζητάει από τα πολιτικά κόμματα, με κεντρικές ανακοινώσεις τους, να υποστηρίξουν τα αιτήματά της και τη μορφή πάλης που έχει επιλέξει και να καταδικάσουν, καθαρά, τον κυβερνητικό αυταρχισμό, όπως εκφράζεται με τη δικαστική δίωξη σε βάρος στελεχών του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία και τις αστυνομικές προκλήσεις στα μπλόκα.

Αναφερόμενος στο πλαίσιο αιτημάτων, στάθηκε ιδιαίτερα σ' αυτά που αφορούν στα εξής:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κ.ά.

Από την πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

INTIME NEWS

Από την πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
-- Αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, βαμβάκι κ.ά.), λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή (ελιές - λάδι που οι παραγωγοί έχασαν συνολικά 500 εκατ. ευρώ κ.ά.), λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και του ρωσικού εμπάργκο (ροδάκινα κ.ά.)

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και χρηματοδότησή του από το κράτος, ώστε να πληρώνονται αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών, χωρίς καθυστερήσεις.

-- Μη μείωση του αφορολόγητου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα χωρίς τεκμήρια διαβίωσης. Να μην εφαρμοστεί από 1/1/2019 το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες, που είχε αναβληθεί για μια 5ετία κάτω από την πίεση των μπλόκων.

-- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και αποσύνδεσή τους από το κατώτατο εργατικό ημερομίσθιο.

-- Κατάργηση των «αγροτοδικείων», με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι στη συνάντηση που έγινε στις 14/12/2018 η κυβέρνηση ικανοποίησε τα αγροτικά αιτήματα και πως, στη συνέχεια, οι αγρότες άλλαξαν το πλαίσιο, ο Ρ. Μαρούδας τόνισε πως η αλήθεια είναι ότι σε κείνη τη συνάντηση κανένα αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, ενώ το πλαίσιο αιτημάτων παραμένει το ίδιο, με μόνες προσθήκες τα αιτήματα για την αποδέσμευση των ασφαλιστικών εισφορών από το κατώτατο εργατικό ημερομίσθιο και τη μη εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος, τα οποία προστίθενται τώρα λόγω νέων εξελίξεων που έλαβαν χώρα μετά τη συνάντηση του Δεκέμβρη.

ΔΙΟΔΙΑ ΑΚΤΙΟΥ

INTIME NEWS

ΔΙΟΔΙΑ ΑΚΤΙΟΥ
Τη συμφωνία τους με την κλιμάκωση του αγώνα και όλα τα άλλα που τέθηκαν από την εισήγηση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που πήραν στη συνέχεια το λόγο.

Μίλησαν οι: Μανούσος Σταυριανουδάκης (Μεγάλα Καλύβια Χανίων), Χρ. Θεοδωρόπουλος (Μεσσήνη Μεσσηνίας), Χρ. Γιαννόπουλος, (Αγ. Γεώργιος Ηλείας), Βασ. Θεοδωρακόπουλος (Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας), Γιαν. Βάγγος (Κάστρο Βοιωτίας), Κ. Τζέλλας, Γ. Τσιούτρας, Χρ. Αγγελής (κόμβος Νίκαιας Λάρισας), Αντ. Σουϊλεμέλης, (Δερβένια Θεσσαλονίκης), Τάσος Χαλκίδης (Κουλούρα Βέροιας), Τάκης Τσολάκος (διασταύρωση Νάουσας), Χρ. Κάμτσης (Γυψοχώρι Πέλλας), Γ. Τουρτούρας (Σιδηρόκαστρο Σερρών), Διαμαντούλα Κρητικού (Αντίγονο Αμυνταίου Φλώρινας).

Κλιμακώνει το μπλόκο της Νίκαιας

Χτες αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση στο μπλόκο της Νίκαιας, στην οποία, στο πλαίσιο της απόφασης της πανελλαδικής σύσκεψης για παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, αποφασίστηκε, σήμερα Τρίτη, στις 4 μ.μ., να γίνει αποκλεισμός με τρακτέρ της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης στον κόμβο Πλατυκάμπου, καθώς και στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου, ενώ την ίδια ώρα θα αποκλειστεί και η πρώτη έξοδος της Εθνικής Οδού από την Αθήνα προς τη Λάρισα.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σε ό,τι αφορά την νέα πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για συνάντηση μαζί του, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, αύριο Τετάρτη, στη συνέλευση τονίστηκε ότι οι αγρότες επιμένουν στην απόφαση που πάρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη, η συνάντηση να γίνει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη συνέλευση υπήρξε επικοινωνία με τον Στ. Αραχωβίτη, στον οποίο τέθηκε αυτή η απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης και συμφωνήθηκε να υπάρξει σήμερα απάντησή του.

Ενίσχυση του μπλόκου και κλείσιμο δρόμου και στην Κουλούρα

Αντίστοιχα, οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, χτες βράδυ, μέσα από μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο στη Διασταύρωση της Νάουσας, αποφάσισαν να δυναμώσουν το μπλόκο της Κουλούρας στην ΕΟ Θεσσαλονίκης - Βέροιας και σήμερα Τρίτη, από τις 10 π.μ. έως τις 11 π.μ. να προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και Ροδοχωρίου Νάουσας, που συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της Νάουσας, ο Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» που συγκεντρώνει τα τρακτέρ στον κόμβο Γυψοχωρίου, ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, που συγκεντρώνει τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας, καθώς και εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.

Γενική Συνέλευση αγροτών και κτηνοτρόφων έγινε χτες και στην Καστοριά, κατά την οποία αποφασίστηκε αποκλεισμός της ΔΟΥ Καστοριάς με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Αποκλεισμός της Ιόνιας Οδού στο Χαλίκι

Στον αποκλεισμό της Ιόνιας Οδού και στα δύο ρεύματα προχώρησαν χτες το απόγευμα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στο ύψος του μπλόκου στο Χαλίκι, παραπλεύρως της Ιόνιας Οδού, στη θέση Μπάγια, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα προχωρήσουν εκ νέου στον αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της Ιόνιας Οδού, στο ύψος του μπλόκου και σήμερα Τρίτη, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ακτίου - Βόνιτσας πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και εργατικά Σωματεία που συμπαρίστανται στον δίκαιο αγώνα τους.

Την ίδια ώρα, στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής Οδού Πύργου - Πατρών.

Στις περιοχές Σταυροδρόμι και Δαφνούλα έχουν στήσει τα μπλόκα τους αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής Ερυμάνθου.

Σε νέα συγκέντρωση καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», σήμερα στις 5 μ.μ. στα Βενζινάδικα, στη Νέα Εθνική Οδό, στο ύψος του Αιγίου, με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Στη Φθιώτιδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση στο χώρο του μπλόκου στον κόμβο της Πελασγίας, κατά την οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό του ρεύματος κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, της Εθνικής Οδού Λαμίας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου της Πελασγίας, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Στην Πρέβεζα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, έχουν στήσει το δικό τους μπλόκο στον Λούρο.

Μαζικά αγροτικά συλλαλητήρια μέσα στην πόλη της Καλαμάτας

Στον κόμβο του Σταθμού της Μεσσήνης έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στο Χανδρινό Πυλίας Μεσσηνίας από τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία στην Καλαμάτα, φτάνοντας μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας όπου οι αγρότες έριξαν γάλα και σανό στα σκαλιά της εισόδου.

Ακόμη μαζικότερο και πιο δυναμικό ήταν το χτεσινό συλλαλητήριο στην Καλαμάτα, το οποίο οργανώθηκε από τους Αγροτικούς Συλλόγους Μεσσήνης, Χανδρινού και Γαργαλιάνων. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με αγροτικά οχήματα, διαμαρτυρόμενοι για την κατρακύλα στις τιμές παραγωγού, κυρίως στο γάλα, αλλά και για την ελλιπή δακοκτονία που έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ελαιολάδου.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι παρέμειναν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπου με συνθήματα εξέφρασαν την καταδίκη τους στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν ξανά έξω από το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης. Εκεί, κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενώ απέκλεισαν για περίπου μια ώρα την είσοδο του κτιρίου, ρίχνοντας γάλα και σανό στην είσοδο, εκφράζοντας ξανά δυναμικά την αντίδρασή τους στην πολιτική που τους καταστρέφει.

Οπως κατήγγειλαν στον «Ριζοσπάστη» κτηνοτρόφοι της περιοχής, η κατάσταση γι' αυτούς το τελευταίο διάστημα έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού δεν αρκεί στους μεγαλεμπόρους, που έριξαν τις τιμές φέτος στα 75 λεπτά το λίτρο, τις τελευταίες μέρες σταμάτησαν και να το παραλαμβάνουν! Πάνω από 20 κτηνοτρόφοι, που συμμετέχουν στα μπλόκα του Χανδρινού και της Μεσσήνης, καταγγέλλουν ότι εδώ και μερικές μέρες ο έμπορος όπου συνήθως παρέδιδαν το γάλα, με αστείες δικαιολογίες αρνείται να το παραλάβει. Ακόμη χειρότερα, όταν οι ίδιοι επικοινώνησαν με άλλα τοπικά τυροκομεία, ζητώντας πάνω στην απελπισία τους να το πουλήσουν σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, ακόμη και στα 60 λεπτά, ίσα ίσα για να βγάλουν τα έξοδά τους, εισέπραξαν κι από εκεί άρνηση. Ετσι, εκατοντάδες κιλά γάλα χάνονται καθημερινά κι αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων παραγωγών της περιοχής η χρονιά αυτή θα είναι κυριολεκτικά οικονομική καταστροφή.

Μπλόκα και κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου, όπου καθημερινή είναι η παρουσία εκπροσώπων φορέων που εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Την Κυριακή το μεσημέρι προχώρησαν σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού, ενώ ακολούθησε γλέντι αλληλεγγύης στο χώρο του μπλόκου.

Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών παραμένει στον κόμβο Πραιτωρίων, όπου επίσης την περασμένη Κυριακή υποδέχτηκαν πλήθος εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων που εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους.

Στο Ρέθυμνο, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πλατάνου - Μελάμπων και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή νέα συγκέντρωση στις Μάντρες Αμαρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ