Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της «Λέγκας», Μασιμιλιάνο Ρομέο και Ρικάρντο Μολινάρι, υποστήριξαν ότι «μια δίκη κατά του Σαλβίνι είναι δίκη κατά της κυβέρνησης», αντιδρώντας σε αίτημα εισαγγελέων για παραπομπή σε δίκη του ηγέτη της «Λέγκας» και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, με την κατηγορία ότι το περασμένο φθινόπωρο καθυστέρησε την αποβίβαση σχεδόν 200 μεταναστών από πλοίο. Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εταίρος της «Λέγκας», το «Κίνημα Πέντε Αστέρων», έχει ταχθεί υπέρ της άρσης της ασυλίας του Σαλβίνι, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι επιλογές του ήταν και επιλογές όλης της κυβέρνησης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ, κατηγόρησε χτες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι υιοθέτησαν «απαράδεκτη στάση» σε βάρος των ιρανικών επιχειρήσεων στη χώρα. Προχτές στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζεται σύντομα να ξεκινήσει τη λειτουργία του «οχήματος ειδικού σκοπού» (SPV) που έχει φτιάξει ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συναλλαγές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με το Ιράν και να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις, μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ, «Pacific Gas & Electric Corp.», υπέβαλε χτες αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας, καθώς αντιμετωπίζει αγωγές ή πρόστιμα ύψους πολλών δισ. δολαρίων. Η εταιρεία ευθύνεται ή εμπλέκεται σε πολύνεκρες καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Καλιφόρνια, τουλάχιστον από το 2017 έως σήμερα, με τελευταίες εκείνες τον περασμένο Νοέμβρη, που προκάλεσαν το θάνατο 86 ανθρώπων και την ολική καταστροφή 15.000 κατοικιών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στις 5 Φλεβάρη θα εκφωνήσει τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την ομιλία του ενώπιον των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την Κατάσταση της Ενωσης, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. Ο Τραμπ αναγκάστηκε να αναβάλει την προγραμματισμένη για χτες (29/1) ομιλία, λόγω της αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των δημόσιων υπηρεσιών. Στο μεταξύ, πολικές θερμοκρασίες πλήττουν τις τελευταίες μέρες σε μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, με το θερμόμετρο σε αρκετές περιπτώσεις να δείχνει 45 βαθμούς υπό του μηδενός.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Πάνω από 40 άτομα κλήθηκαν χτες να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε δικαστήριο της Τύνιδας, όπου ξεκίνησε η δίκη όσων εμπλέκονται στην αιματηρή επίθεση του 2015 σε παραλία του πολυσύχναστου ξενοδοχείου «Imperial Hotel», στη Σούσα της Τυνησίας. Η επίθεση είχε γίνει από Τυνήσιο φοιτητή, που είχε «εκπαιδευτεί» από Λίβυους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και είχε σκοτωθεί λίγα λεπτά μετά την επίθεση στο χώρο του μακελειού, όπου ξεψύχησαν 38 άτομα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέλεξε τον Δανό απόστρατο αξιωματικό Μίκαελ Λόλσγκαρντ για να αντικαταστήσει τον νεοδιορισθέντα επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού στην Υεμένη, Ολλανδό στρατηγό ε.α. Πάτρικ Κάμαρτ. Αφορμή, σύμφωνα με ορισμένες διπλωματικές πηγές, έδωσαν οι τεταμένες σχέσεις του Κάμαρτ με τους Σιίτες αντικαθεστωτικούς ενόπλους Χούτι, καθώς και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη, Βρετανό Μάρτιν Γκρίφιθς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ