Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
«Θύελλα» κατηγοριών σε βάρος της «Huawei» ενόψει νέων παζαριών

Το ανερχόμενο κινεζικό μονοπώλιο της «Huawei» έχει θορυβήσει τους ανταγωνιστές

Copyright 2018 The Associated

Το ανερχόμενο κινεζικό μονοπώλιο της «Huawei» έχει θορυβήσει τους ανταγωνιστές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα εμπόδια στις προγραμματισμένες να ξαναρχίσουν σήμερα διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας στην Ουάσιγκτον αναμένεται να προκαλέσει η χτεσινή απόφαση των ΗΠΑ να κατηγορήσουν ευθέως τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα «Huawei» για βιομηχανική κατασκοπεία και κλοπή τεχνολογίας από τον αμερικανικό εταίρο τους «T-Mobile» και παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο σε βάρος του Ιράν.

Οι προσχηματικές ή μη κατηγορίες των ΗΠΑ αναμένεται να βαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν σήμερα στην Ουάσιγκτον ανάμεσα σε υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των δύο χωρών, που λένε πως θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου.

Νωρίτερα, οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ δημοσιοποίησαν σωρεία κατηγοριών τόσο σε βάρος της οικονομικής διευθύντριας της «Huawei» Μενγκ Ουάνγκζου, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο δικαστικής και διπλωματικής διένεξης μετά τη σύλληψή της την 1η Δεκέμβρη στον Καναδά με αμερικανικό ένταλμα, όσο και σε βάρος της ίδιας της εταιρείας, που θέλει να μπει δυναμικά στα νέα πιο γρήγορα δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G, κάτι στο οποίο αντιστέκονται οι ανταγωνιστές της.

Οπως ανακοινώθηκε, συγκεκριμένα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διατύπωσε 13 κατηγορίες που συνδέονται με φερόμενες παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, σε βάρος του κινεζικού ομίλου και της οικονομικής διευθύντριάς του, που απειλείται με απέλαση στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχει ασκήσει 10 κατηγορίες σε δύο θυγατρικές της «Huawei» - τις «Huawei Device Co. Ltd.» και «Huawei Device Co. USA» - για σύσταση συμμορίας, καθώς και για κλοπή βιομηχανικών μυστικών που άπτονται των τεχνολογιών της κυψελικής τηλεφωνίας της αμερικανικής «T-Mobile». Επιπλέον, οι δύο θυγατρικές κατηγορούνται για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Αυτές οι κατηγορίες φέρνουν στο φως τις προσπάθειες της «Huawei» να «εκμεταλλευτεί» ανταγωνιστές και οικονομικούς θεσμούς στις ΗΠΑ, υποστήριξε ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνας Κρίστοφερ Ρέι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CBC του Καναδά μετέδιδε ότι το καναδικό υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε και επίσημα αίτημα έκδοσης της Μενγκ στις ΗΠΑ.

«Συμπτωματικά», αργότερα χτες βράδυ, ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (National Intelligence), Νταν Κόουτς, κατά τη διάρκεια κατάθεσης σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου με θέμα τις «παγκόσμιες απειλές», κατονόμασε τη Ρωσία και την Κίνα ως «τις μεγαλύτερες απειλές στον τομέα της κατασκοπείας και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο για τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ