Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΠΑ
Αποφασισμένη να φτιάξει το τείχος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε στο παρασκήνιο τις προσπάθειες για εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Κογκρέσο για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, μετά την προσωρινή συμφωνία που έκλεισε την Παρασκευή με την ηγεσία του εν λόγω Σώματος για άρση της αναστολής λειτουργίας μέρους του δημόσιου τομέα περίπου στα μέσα Φλεβάρη.

Ο Τραμπ μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «The Wall Street Journal» είπε πως οι πιθανότητες να καταλήξει σε συμφωνία με το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του τείχους είναι πλέον «λιγότερες από 50%». Εμφανίστηκε παρ' όλα αυτά αποφασισμένος να ανεγείρει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό «οπωσδήποτε», προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιήσει ένα από τα τελευταία μέσα, που είναι προεδρικό διάταγμα για «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», ώστε να εξασφαλίσει τα 5,7 δισ. που ζητά γι' αυτό το σχέδιο.

Καταπέλτης για την κυβέρνηση Τραμπ αποδείχθηκε η τελευταία έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου για τα ελλείμματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που «χτύπησαν» νέο ρεκόρ φθάνοντας τα 897 δισ. δολάρια. Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 118 δισ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ οι προβλέψεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους αναφέρουν πως δεν θα ξεπεράσει το 2,3%, από 3,1% που ήταν το 2018.

Νωρίτερα, με αφορμή τις απολύσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες «Buzzfeed» και «HuffPost», σχολίασε πως οφείλονται στις «ψευδείς ειδήσεις και την κακή δημοσιογραφία επειδή αυτοί οι λόγοι προκάλεσαν μεγάλη πτώση του τζίρου».

Τέλος, η Δημοκρατική γερουσιαστής από την Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις, που είναι η δεύτερη Αφροαμερικανίδα που εξελέγη στη Γερουσία, ανακοίνωσε επίσημα, σε ανοιχτή εκδήλωση περίπου 20.000 υποστηρικτών της στο Οκλαντ, την απόφασή της να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, υποστηρίζοντας πως η δημοκρατία «απειλείται όπως ποτέ άλλοτε» μεταξύ άλλων και από τους χειρισμούς του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής. Η Χάρις θεωρείται «ανερχόμενο αστέρι» των Δημοκρατικών και συγκρίνεται το τελευταίο διάστημα με τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος σε αντίστοιχη ομιλία του στο Ιλινόις το 2007 είχε απευθυνθεί σε πλήθος περίπου 15.000 ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ