Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για το ΤΕΙ Στερεάς και τις επιπτώσεις από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά το νομοσχέδιο που αφορά και το ΤΕΙ Στερεάς, μπορεί να χαρακτηριστεί "καβγάς σε ξένο αχυρώνα", γιατί καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες των σπουδαστών, των καθηγητών και των εργαζομένων του ΤΕΙ αλλά και της περιοχής».

Τα παραπάνω τονίζει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για τη στάση των δύο κομμάτων απέναντι στην αλλαγή του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οπως αναφέρει η ΤΕ Εύβοιας:

«Ο στόχος τους είναι κοινός, γι' αυτό και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι συνέχεια των σχεδίων "Αθηνά" που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει σχολές που "ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας" και η ΝΔ "Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση μοχλό ανάπτυξης και προστιθέμενης αξίας στην εθνική οικονομία".

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι και οι δυο δουλεύουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή πλήρης αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, δεξιότητες άμεσης και βραχυπρόθεσμης εφαρμογής, γενίκευση των διδάκτρων ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο, κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, παγιοποίηση της υποχρηματοδότησης, εκπαίδευση και έρευνα μακριά από τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φτάνουν στο σημείο να υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού της περιοχής, των εργαζομένων και σπουδαστών του ΤΕΙ για τις ανάγκες της αντιπαράθεσής τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί ότι η αντιπαράθεση είναι για τα μάτια του κόσμου, αφού οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Διοίκηση και μέσω των διαδικασιών της διαβούλευσης συμφώνησαν επί της ουσίας με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Η δε ΝΔ ξαφνικά στο ΤΕΙ στα Ψαχνά ανακάλυψε το "Harvard" και δεν βλέπει ούτε ανεργία ούτε ελλείψεις, ενώ ομολογεί ότι αν είναι στην κυβέρνηση θα υλοποιήσει το νομοσχέδιο, που κατά τα άλλα καταγγέλλει!

Η πραγματική ανησυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους σε δήμους και Περιφέρεια είναι να προχωρήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα των νέων Ιδρυμάτων, κυρίως στο κομμάτι της έρευνας, να στηθούν πανεπιστημιακές υποδομές και προγράμματα που θα υπηρετούν πιο αποτελεσματικά την κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο. Γι' αυτό άλλωστε "λύνει" με τόση επιμέλεια τα νέα ερευνητικά ινστιτούτα και τεχνολογικά πάρκα ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας εντός των ΑΕΙ (όπως τη λεγόμενη Τεχνόπολη Ευρίπου), αφήνοντας για άλλη μια φορά στον αέρα τα πραγματικά προβλήματα των σπουδαστών που αφορούν τις μορφωτικές και βιοτικές τους ανάγκες.

Κουβέντα δεν γίνεται για ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, για ζητήματα ουσιαστικής και ολόπλευρης στήριξης της λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, με διδακτικό και άλλο προσωπικό, υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια, σύγχρονα συγγράμματα. Στον αέρα επίσης μένουν σημερινοί φοιτητές που βρίσκονται σε μεγάλα έτη, καθώς και απόφοιτοι, που δεν έχουν την επιλογή να τελειώσουν ένα πανεπιστημιακό τμήμα, διαμορφώνοντας έτσι επιπλέον κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Το ίδιο άλλωστε έκανε και με τις προηγούμενες "πανεπιστημιοποιήσεις", παίρνοντας τη σκυτάλη από τα σχέδια "Αθηνά" των άλλων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων τα βλέπουν σήμερα οι φοιτητές σε Αθήνα, Ηπειρο, Ιόνιο».

Τα παραπάνω τονίζει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, που καλεί τους εργαζόμενους, τους σπουδαστές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ «να γυρίσουν την πλάτη στην αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμπλέουν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου! Να δυναμώσει ο κοινός αγώνας και η διεκδίκηση, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα!». Απαιτώντας:

-- Να εξασφαλιστούν όλες οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας μόνιμου, έκτακτου και προσωπικού σε εργολάβους, χωρίς βλαπτική μεταβολή.

-- Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σπουδών των υπαρχόντων σπουδαστών με επιπλέον στήριξη σε φοιτητική μέριμνα (δωρεάν μετακινήσεις, σίτιση, στέγαση).

-- Καμιά αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ενα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Οχι στα διετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας!

-- Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις Τμημάτων με ετερόκλητα αντικείμενα και αδιευκρίνιστα πεδία επαγγελματικής εφαρμογής.

-- Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες όλων των Ιδρυμάτων.

-- Αμεσες προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ που απαιτούνται για την ποιοτική διδασκαλία και έρευνα.

-- Πλήρης ανάπτυξη και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα κ.λπ.), ώστε να έχουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης ολοκλήρωσης των σπουδών τους όλοι οι φοιτητές.

-- Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org