Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙKH ΒΟΥΛΗ
Αναζητείται νέο σχέδιο για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Πιο ανοικτή» στις προτάσεις της Βουλής των Κοινοτήτων σε μία νέα, αλλά χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες προσπάθεια «διαπραγμάτευσης» με την ΕΕ εμφανίστηκε χτες το απόγευμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Παρουσίασε, χωρίς σημαντικές αλλαγές, το λεγόμενο «εναλλακτικό σχέδιο» για το Brexit, προχωρώντας ουσιαστικά σε κατάθεση... «διαβεβαιώσεων» στο σχέδιο, που απορρίφθηκε την περασμένη βδομάδα με 432 ψήφους έναντι 202.

Ισχυρίστηκε έτσι ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για νέο παζάρι με επίκεντρο το ζήτημα του «back stop» (το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας») που έχει προταθεί, ώστε να αποφευχθεί να υπάρξουν ένα φυσικό σύνορο και αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ). Ισχυρίστηκε πως θα είναι «πιο ευέλικτη» στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων των άλλων χωρών της ΕΕ, ανακοινώνοντας την κατάργηση της χρηματικής εγγύησης 65 στερλινών (που προβλεπόταν αρχικά πως θα έπρεπε να καταβάλλει κάθε ενήλικας υπήκοος από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ που θα ήθελε να κάνει αίτηση για παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Εκτίμησε ότι είναι «πολύ απίθανο» να δοθεί παράταση στην έναρξη αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μάρτη χωρίς σχέδιο συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ότι η ανάκληση του άρθρου 50 θα ήταν αντίθετη με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και απέρριψε ουσιαστικά για πολλοστή φορά τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σημείωσε ότι «υπάρχει σαφής πλειοψηφία σε αυτήν τη Βουλή να υποστηρίξει μία συμφωνία επί της αρχής και να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά απαιτεί από την πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αποδεχτεί ότι η συμφωνία της ηττήθηκε συντριπτικά», είπε ο Κόρμπιν.

Ξανασκεφτείτε το, λένε οι Γερμανοί...

Στο μεταξύ, Γερμανοί υπουργοί κάλεσαν τη Βρετανία να αναθεωρήσει την απόφαση για Brexit. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ στο δίκτυο ARD πως «η πόρτα προς την ΕΕ παραμένει πάντα ανοικτή» και πως οι αξιωματούχοι στην ΕΕ παραμένουν «έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», αφού πρώτα οι Βρετανοί «δηλώσουν τώρα τι θέλουν». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε τη Βρετανία να ενεργήσει «με σοβαρό τρόπο και χωρίς συναισθηματισμούς». Επίσης, το γερμανικό εμπορικό επιμελητήριο DIHK τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε περαιτέρω παραχώρησης της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα διακύβευε την «ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς», επισημαίνοντας ότι αυτό «δεν είναι διαπραγματεύσιμο από τη σκοπιά της γερμανικής βιομηχανίας».

Τέλος, προχτές ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που θεωρείται υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ότι θα ήταν άσκοπο οι Βρυξέλλες να κάνουν παραχωρήσεις στο Λονδίνο. Εκτίμησε επίσης ότι η πιθανότητα να γίνει Brexit χωρίς διμερή συμφωνία «είναι 10%».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ