Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ
Σε ένα μήνα νέα συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Β. Κορέας

«Θα συναντηθούμε κάποια στιγμή, πιθανόν στο τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Ντ. Τραμπ

Από τη συνάντηση Πομπέο (κέντρο) με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Τσολ (αριστερά)

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Πομπέο (κέντρο) με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Τσολ (αριστερά)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας θα γίνει στα τέλη του Φλεβάρη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την περασμένη Παρασκευή, μετά από τις επαφές που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, στενός σύμβουλος του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ συνάντησε αρχικά τον υπουργό Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο - μαζί με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για τη Βόρεια Κορέα, Στίβεν Μπίγκαν - ενώ στη συνέχεια στο Λευκό Οίκο τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη μεριά του, βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να κάνει πιο γενικόλογες δηλώσεις, λέγοντας ότι η συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη απεσταλμένο ήταν «απίθανη» και ότι «συμφωνήσαμε να συναντηθούμε κάποια στιγμή (με τον ηγέτη της Β. Κορέας), πιθανόν στο τέλος Φεβρουαρίου. Επιλέξαμε μια χώρα (συνάντησης) αλλά θα ανακοινώσουμε ποια θα είναι αυτή στο μέλλον. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανυπομονεί και εγώ το ίδιο. Εχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, η οποία δεν αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης».

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «οι συνομιλίες θα συνεχιστούν», συμπληρώνοντας ότι παρά την πρόοδο, οι κυρώσεις (σε βάρος της Πιονγιάνγκ) θα παραμείνουν σε ισχύ.

Οπως έχουν ήδη μεταδώσει διάφορα ΜΜΕ, τη νέα συνάντηση πιθανώς θα φιλοξενήσει το Βιετνάμ, όπου ήδη έχουν γίνει επαφές των δύο πλευρών. Η διατήρηση ή «χαλάρωση» των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας παραμένει θέμα έντονων παζαριών, καθώς η επαναδιαπραγμάτευσή τους (οι όροι και τα όποια ανταλλάγματα) επηρεάζει τα σχέδια ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων, αλλά και τους ρυθμούς διεύρυνσης της (επιχειρηματικής αλλά και γεωπολιτικής) επιρροής τους σε Ασία - Ειρηνικό και όχι μόνο. Κίνα και Ρωσία παρακολουθούν επίσης πολύ στενά τις εξελίξεις για τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία σχετίζονται και με τον πλούτο της περιοχής που αφορά και σε μεταλλεύματα (σπάνιες γαίες) απαραίτητα για τη βιομηχανία των νέων τεχνολογιών.

Να σημειωθεί ότι ο Στ. Μπίγκαν αναμενόταν το Σαββατοκύριακο να συμμετάσχει σε συνάντηση για ζητήματα ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο, που θα γινόταν στη Σουηδία, με τη συμμετοχή και αξιωματούχων από τα ΥΠΕΞ της Νότιας αλλά και της Βόρειας Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ