Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ - ΝΤ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες

Το hot spot της Σάμου
Το hot spot της Σάμου
«

Ο απεγκλωβισμός και το κλείσιμο του hot spot είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, απέναντι στα κούφια λόγια και τα ψέματα της κυβέρνησης», είναι η βασική επισήμανση που έγινε στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου, με αφορμή τη σύσκεψη του Επιμελητηρίου Σάμου για το Προσφυγικό. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι «αυτήν τη στιγμή άνθρωποι κινδυνεύουν από το κρύο και τη βροχή, είναι ευάλωτοι σε ασθένειες και κακουχίες. Είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη απεγκλωβισμού και μετακίνησής τους τώρα». Επίσης, σε ανάλογη ανακοίνωση το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει την αλληλεγγύη του σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων άλλων χωρών και οργανισμών, που τους ξεριζώνουν από τις πατρίδες τους και τις εστίες τους για τα συμφέροντα των ισχυρών.

Το ΕΚΣ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«Ακόμη μια φορά επισημάνθηκε στη συνεδρίασή της ότι ο απεγκλωβισμός και το κλείσιμο του hot spot είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, απέναντι στα κούφια λόγια και τα ψέματα της κυβέρνησης. Συνεχίζει να στέκεται με κάθε τρόπο στο πλευρό των θυμάτων των πολεμικών επεμβάσεων για το μοίρασμα της ενεργειακής λείας και της πολιτικής που δημιουργεί φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά εξαιτίας της οικονομικής εκμετάλλευσης. Αντιπαλεύει τη στάση κυβέρνησης, ΕΕ και των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική και τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας, που φέρουν ευθύνη και οδηγούν στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί, με τραγικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τον ντόπιο πληθυσμό.

Οι κινητοποιήσεις όλων αυτών των ετών για το Προσφυγικό και τις πολεμικές επεμβάσεις έχουν αφήσει παρακαταθήκες στο λαό του νησιού μας. Τελευταίο σημείο αναφοράς είναι η κινητοποίηση του ΕΚΣ, του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και πολλών σωματείων και φορέων του νησιού στις 17 Οκτώβρη.

Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα. Στο νησί να υπάρχει μόνο μια μικρή δομή καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας. Πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν σε ασφαλείς και ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να μεταφερθούν και όλες οι υπηρεσίες όπου θα γίνονται και οι διαδικασίες αιτημάτων και αιτήσεων ασύλου και στη συνέχεια να μεταβαίνουν στη χώρα προορισμού τους με ευθύνη του κράτους. Για να γίνει αυτό, πρέπει να καταργηθεί η κατάπτυστη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας.

Σήμερα οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων είναι τουλάχιστον άθλιες. Ζουν σε σκηνές, μέσα στο κρύο και τα τρωκτικά, επομένως αποτελεί προτεραιότητα, μέχρι να καταργηθεί το ΚΥΤ, να υπάρχει πολυδύναμο ιατρείο στο χώρο γιατί οι ανάγκες τους είναι αυξημένες ιδιαίτερα. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις και να στελεχωθεί το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, με προτεραιότητα σε παιδίατρους, ώστε να μπορεί να καλύπτει ντόπιο και ξένο πληθυσμό, που ούτως ή άλλως και χωρίς το Προσφυγικό λόγω της υποχρηματοδότησης για την Υγεία δεν καλύπτονται.

Σε αυτήν τη βάση χρειάζεται ενότητα και ενιαία πάλη εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, επιστημόνων, του σαμιακού λαού γενικά. Με αυτές τις θέσεις χρειάζεται να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και να παλέψουμε με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή και ορμή, ακόμη πιο μαζικά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των Σαμιωτών το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποσυρθεί άμεσα η ΠΝΠ(2020-03-24 00:00:00.0)
Συσκέψεις και πρωτοβουλίες για το Προσφυγικό(2019-12-11 00:00:00.0)
«Οχι» στο νέο «κολαστήριο» προσφύγων και μεταναστών(2019-03-20 00:00:00.0)
Χαιρετίζει τις χιλιάδες λαού που συμμετείχαν στην πανσαμιακή απεργία(2019-02-08 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Σάμο και Λέσβο για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2019-02-02 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για την κινητοποίηση στις 7 Φλεβάρη(2019-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ