Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13165

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και επιχειρηματικοί όμιλοι οι μόνοι κερδισμένοι από τη συμφωνία των Πρεσπών

Εκτενή αποσπάσματα της συνέντευξης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κρατική τηλεόραση


ΣΕΛ.  8   -   9
ΤΟΠΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού θα είναι εντολή ενίσχυσης της λαϊκής πάλης

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες των Κομματικών Οργανώσεων


ΣΕΛ.  10   -   13

Ο λαός να καταδικάσει αντιλαϊκή πολιτική και ΝΑΤΟικά σχέδια, την κυβέρνηση και τα κόμματα που τα υπηρετούν

Να μην αναζητά τις επιμέρους διαφορές ανάμεσα σε κόμματα ίδιας κοπής, αλλά να κάνει την πραγματική «διαφορά», με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ

  • Τη συμφωνία των Πρεσπών την ήθελαν και την επέβαλαν με κάθε τρόπο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, για να προωθήσουν την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων και να αποδυναμώσουν την επιρροή άλλων κέντρων, όπως η Ρωσία κ.λπ.
  • Γι' αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ καταψηφίζει τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, υπερασπίζεται την αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών ενάντια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
  • Κοινός παρονομαστής ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλων κομμάτων η προσήλωση στο στόχο της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η συμμετοχή στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτό αποδεικνύουν και οι μεταγραφές από το ένα κόμμα στο άλλο.
  • Η κυβερνητική προπαγάνδα περί «θετικών μέτρων», που μένουν να υλοποιηθούν στο υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας, εννοώντας τα «ψίχουλα της φιλανθρωπίας», είναι στάχτη στα μάτια του λαού.
  • Το πραγματικό δίλημμα, από τη σκοπιά του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του, είναι ένα: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, ώστε να αλλάξει ριζικά επιτέλους αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

ΣΕΛ.  3  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάλπικος «προοδευτισμός»

Το κάλπικο περιεχόμενο του «προοδευτισμού», που από χτες επιχειρούν να προσδώσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο προσυμφωνημένο τους «διαζύγιο» με τον επί τέσσερα χρόνια ακροδεξιό τους εταίρο, αποτυπώθηκε στην εκδήλωση που οργανώθηκε από «παλιές καραβάνες» του ΠΑΣΟΚ και ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα, το βράδυ της Κυριακής, με θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η ίδια εξάλλου η συμφωνία που ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει ως «προοδευτική τομή» προς το συμφέρον της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της περιοχής, μιλάει από μόνη της.

Πρόκειται για συμφωνία που φέρει τη «βούλα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που την επέβαλαν, εξυπηρετεί τα δολοφονικά τους σχέδια στα Βαλκάνια απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και γι' αυτό με μαθηματική ακρίβεια ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε νέους μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής διατηρώντας ακόμη και τα σπέρματα του αλυτρωτισμού, προκειμένου να αποτελούν μια διαρκή «εστία» αποσταθεροποίησης, ανάλογα με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Το πόσο κάλπικες είναι οι διαχωριστικές γραμμές επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ακροδεξιό συνεταιράκι του υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την πρωτόγνωρη εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, μετέτρεψαν τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και έκαναν τα πάντα ώστε «το καράβι να στραφεί προς τις ΗΠΑ», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Π. Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου.

Ενώ το ίδιο ισχύει και με όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που ανεξάρτητα από το αν εμφανίζονται με την προβιά του εθνικισμού ή προσπαθούν να ψαρέψουν στα βρώμικα νερά του, στοιχίζονται πίσω από τους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου.

Πάει πολύ λοιπόν η κυβέρνηση να παρουσιάζει τη βρώμικη αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία, που εξυπηρετεί τα σχέδια του κεφαλαίου, όπως και τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» και το ξέπλυμα της ΕΕ, ως το «ζύγι» της «προοδευτικότητας».

Είναι βέβαια ενδεικτικό κι αυτό, αλλά και η συνολική αντιλαϊκή πολιτική που παρουσιάζεται ως «μεγάλες φιλολαϊκές τομές» που μένει να υλοποιηθούν, τόσο των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών που στήνονται για τον εγκλωβισμό του λαού, όσο και για το πόσο «προοδευτικά» για το λαό είναι τα «πλατιά προοδευτικά και δημοκρατικά μέτωπα» στα οποία κάλεσε χτες ξανά ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας «προσκλητήριο» σε πρώην υπουργούς και στελέχη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που πρωταγωνίστησαν από κυβερνητικές θέσεις στο τσάκισμα του λαού, καθώς και σε διάφορους πολιτικούς «γυρολόγους».

Ετσι κι αλλιώς, όσες ταμπέλες κι αν βάλουν, κοινό τους έδαφος είναι τα ζητούμενα του κεφαλαίου και γι' αυτό η χαρακτηριστική ευκολία των «μεταγραφών» ανάμεσα στα αστικά κόμματα.

Ο λαός μπορεί να κάνει τη διαφορά, καταψηφίζοντας αυτή και κάθε κυβέρνηση που θα συνεχίσουν να τσακίζουν το λαό και να τον μπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δυναμώνοντας παντού το ΚΚΕ, περνώντας στην αντεπίθεση για όσα δικαιούται.


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΓΥΑΡΟ
Ξεχωριστά έργα που μπαίνουν στην ψυχή των δεσμωτών μαχητών
  • Με ομιλία του Δ. Γόντικα εγκαινιάστηκε χτες η Εκθεση με όλες τις μακέτες των μνημείων που πήραν μέρος στο διαγωνισμό της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τα 100χρονα του Κόμματος.
  • Τα βραβεία στους διακριθέντες απένειμε ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
  • Η Εκθεση λειτουργεί στην αίθουσα της Παλαιάς Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (οδός Πειραιώς 256) και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Γενάρη.

ΣΕΛ.  14   -   15


ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ανταλλαγή» ανακοινώσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών

ΣΕΛ.  7
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μαχητικό «παρών» στη χτεσινή απεργία

ΣΕΛ.  17
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απόλυτη προσήλωση σε αντιλαϊκές δεσμεύσεις και ματωμένα πλεονάσματα

ΚΚΕ: Η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαφορά τού να σου τα παίρνουν από την αριστερή ή τη δεξιά τσέπη


ΣΕΛ.  5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ