Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συμπληρώματα

30 βουλευτές είχαν στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες τα λεγόμενα «αδοκίμαστα κόμματα» στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Τότε παρουσιάζονταν ως «φρέσκες δυνάμεις», που θα παίζουν ρυθμιστικό ρόλο, που είναι εκτός των «παραδοσιακών συστημικών δυνάμεων» και άλλα παρόμοια. Σήμερα, στο Ποτάμι, στην Ενωση Κεντρώων και στους ΑΝΕΛ από τους 30 έχουν απομείνει συνολικά 16 βουλευτές και οι υπόλοιποι έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αν σε αυτές τις μετακινήσεις προσθέσουμε τα τερτίπια των ΑΝΕΛ, με βουλευτές που μένουν στη δύναμή τους για να μη διαλυθεί η ΚΟ, τα μισόλογα των βουλευτών που έχουν απομείνει στο Ποτάμι κ.λπ., αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι τα κόμματα αυτά λειτούργησαν ως απαραίτητα συμπληρώματα στις διεργασίες του πολιτικού συστήματος, κάτι που έχουμε ξαναδεί. Ταυτόχρονα, η ευκολία αυτών των μετακινήσεων, η λεγόμενη «ρευστότητα» στο αστικό πολιτικό σκηνικό, αποδεικνύουν ότι οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι τελικά τόσο «χαοτικές», που να δικαιολογούν τους ομηρικούς καβγάδες στη Βουλή. Είναι κοινός τους τόπος η προσήλωση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως και στο ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο. Πρόκειται για συμπεράσματα που πρέπει ο λαός να τα πάρει υπόψη του, τώρα που η αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού επιταχύνεται ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων. Κυρίως, να αξιολογηθεί ότι για μια ακόμα φορά το μόνο σταθερό κόμμα στη Βουλή ήταν το ΚΚΕ, αφού βρίσκεται στο αντίπαλο στρατόπεδο όλων των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Επίκεντρο

Το «αφήγημα» της «εξόδου από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια» επανέλαβε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τη συνέχεια αυτής της «προσπάθειας» ως έναν ακόμα λόγο για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Θέλει βέβαια πολύ θράσος να παρουσιάζονται το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο και οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις μέχρι το 2060, τα ματωμένα πλεονάσματα, η μόνιμη «εποπτεία» του Συμφώνου Σταθερότητας και των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων ως «έξοδος από τα μνημόνια». Οπως θέλει κι άλλο τόσο θράσος να λέει η κυβέρνηση ότι η πολιτική της έχει τάχα στο «επίκεντρο» τα λαϊκά στρώματα. Στο μόνο «επίκεντρο» που βρίσκεται ο λαός, είναι αυτό της αντιλαϊκής επίθεσης που συνεχίζεται ακάθεκτη για τα κέρδη του κεφαλαίου, και βέβαια κάθε άλλο παρά ανακόπτεται από τα ψίχουλα κοροϊδίας που πετάει η κυβέρνηση στους εξαθλιωμένους, αλλά και σε αυτό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο οποίο συμμετέχει με τα μπούνια η κυβέρνηση στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, προσδοκώντας σε «αναβάθμιση» της αστικής τάξης στην περιοχή. Αυτή την πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου πρέπει να βάλει στο επίκεντρο της δικής του πάλης ο λαός, ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού, για να έρθουν στο προσκήνιο και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Αγνώριστη

Το σύνθημα της Ελλάδας που «είναι μια τελείως διαφορετική χώρα» απ' όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επανέλαβε ξανά χτες ο πρωθυπουργός, μετά και από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου. Τα τέσσερα αυτά χρόνια, εκατοντάδες νόμοι του τρίτου μνημονίου ήρθαν να προστεθούν σε όλους τους προηγούμενους, τα αντεργατικά μέτρα, ανάμεσα στα οποία το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση, έπεσαν «βροχή», ενισχύοντας και άλλο το αντεργατικό οπλοστάσιο του κεφαλαίου που έχει μετατρέψει σε γκέτο τους χώρους δουλειάς, το ξήλωμα του ασφαλιστικού συστήματος πήγε πολλά βήματα παραπέρα, το ίδιο και το χτύπημα των δικαιωμάτων σε Υγεία - Πρόνοια. Δεκάδες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις «έσπειρε» η κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα, ως απαραίτητο κομμάτι των ρόλων σημαιοφόρου που αναλαμβάνει για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Αγνώριστη ή μη σε συνέχεια των προηγούμενων, «κρανίου τόπος» για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, έρχονται τώρα να χτίσουν την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Σταθερά...

Με ανιστόρητες αναφορές στον Εμφύλιο και ωμό αντικομμουνισμό συνόδευσε τη συνέντευξή του στο «Star» ο πρώην υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, υπερασπιζόμενος τη θέση του για το Μακεδονικό. Αφού ισχυρίστηκε αρχικά ότι για το ζήτημα της «Μακεδονίας του Αιγαίου» «σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στον Εμφύλιο», στη συνέχεια είπε: «Εγώ όταν πήγα στον Μάτις, τον υπουργό Αμυνας της Αμερικής, να του παρουσιάσω το plan b, πήρα από εδώ, από τα αρχεία του υπουργείου Αμυνας, από τα αρχεία του Στρατού, τις φωτογραφίες του Αμερικανού στρατηγού που βρισκόταν πίσω από τις αναγραφές της Μακεδονίας του Αιγαίου, που τότε πολεμούσαν κάποιοι από την Αριστερά. Είναι βαθύ θέμα αυτό. Ιδεολογικά λοιπόν μπορεί η αριστερά να το στηρίζει, αλλά δεν είναι θέμα της αριστεράς και της δεξιάς...».

... ΑμερικανοΝΑΤΟικός

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Καμμένος μάς λέει ότι στη συζήτηση με τον Μάτις, του «υπενθύμισε» τη συμβολή των ΗΠΑ στην ήττα του ΔΣΕ, που μαχόταν τάχα για τη «Μακεδονία του Αιγαίου», ισχυριζόμενος ότι το σχέδιο αυτό «ανασταίνεται» τώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών! Λες και οι ΗΠΑ επενέβησαν το 1947 για να υπερασπίσουν την ελληνική Μακεδονία και όχι για να πνίξουν το λαϊκό κίνημα που αμφισβητούσε την αστική εξουσία. Παλιά και γνώριμη συκοφαντία για τον αγώνα του ΔΣΕ. Διά του αντικομμουνισμού και της διαστρέβλωσης της Ιστορίας, όμως, ξεπλένει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τον βρώμικο ρόλο του στην υποδαύλιση των εθνικισμών και αλυτρωτισμών στην περιοχή και ιδιαίτερα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία έβαλε το χέρι του. Ξεπλένει όμως και τα σημερινά αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στη Βαλκανική, που προωθούνται και με τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία κατά τ' άλλα καταγγέλλει. Σχέδια που με συνέπεια υπηρέτησε και ο ίδιος, ως υπουργός Αμυνας, με διάφορα «plan a» και «plan b»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ