Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ
Μαζική κινητοποίηση για μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας
Νέκρωσε χτες το εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη τη βάρδιας, προβάλλοντας, και με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», το αίτημα για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Στη διάρκεια της στάσης έγινε συγκέντρωση στην είσοδο του εργοταξίου, αφού η εταιρεία «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ ΑΕ» ενημέρωσε το Συνδικάτο ότι δεν μπορεί να γίνει συγκέντρωση μέσα στο εργοτάξιο... για λόγους ασφαλείας!

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Συνδικάτο, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει επιτρέψει να εκτελούνται εργασίες στις κερκίδες γιατί απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την υγεία και ασφάλεια. Ωστόσο, όποιος έφθανε στο χώρο πριν από τη στάση εργασίας, αντίκριζε εργάτες να δουλεύουν και σε αυτές!

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Αναγνώστου, μιλώντας στους οικοδόμους τόνισε πως για ό,τι γίνεται στο χώρο δουλειάς την ευθύνη έχει η εργοδοσία.

Υπενθύμισε ότι το Συνδικάτο είχε φέρει και στο παρελθόν την Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας να μπουν κουπαστές στα μπετά και να χρησιμοποιούνται ζώνες ασφαλείας στα μεγάλα ύψη.

Εχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές, σημείωσε, για την αιτία των «ατυχημάτων»: Η εντατικοποίηση, πρόσθεσε, λιώνει το σώμα. Οι εργοδότες αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ακόμα και τα βράδια και μέσα στη βροχή, σε καιρικές συνθήκες που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα. Απαίτηση του κλάδου είναι οι οικοδόμοι όπως φεύγουν γεροί από το σπίτι να πάνε για δουλειά, έτσι γεροί και υγιείς να γυρνάνε, όχι σακατεμένοι ή νεκροί.

Ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων λέγοντας πως το Συνδικάτο ζήτησε την καθημερινή παρουσία γιατρού Εργασίας στο εργοτάξιο, όμως η απάντηση που πήρε ήταν ότι αυτό είναι υποχρεωτικό μόνο εφόσον οι εργαζόμενοι είναι πάνω από 50! Αν και οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο είναι πολύ περισσότεροι, καθώς είναι χωρισμένοι σε εργολάβους και δεν λογαριάζονται αθροιστικά, ο νόμος επιτρέπει στην εργοδοσία να μην έχει γιατρό. Ετσι οι κυβερνήσεις βάζουν πλάτη στα αφεντικά.

Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους

«Μόνο εμείς μπορούμε να λύσουμε τέτοια προβλήματα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό απαιτείται οργάνωση και αγώνας μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου», τόνισε ο Γ. Αναγνώστου.

Ακολούθησε κουβέντα με τους οικοδόμους, όπου αναδείχθηκε το γεγονός ότι οι εργοδότες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναγκάζουν τους εργάτες να δουλεύουν ακόμα και σε συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή τους, πατώντας στην ανάγκη τους για το μεροκάματο.

Το Συνδικάτο σε σχετικό δελτίο Τύπου μετά την κινητοποίηση σημειώνει: «Μέσα από συζήτηση στη ζωντανή και μαζική Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο αποφάσισαν τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων πολύμορφα, ώστε: Να παρθούν όλα τα μέτρα για την πλήρη προστασία όλων των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς. Να υπογραφεί ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα, τήρηση του νόμιμου ωραρίου και των μέτρων υγείας και ασφάλειας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

Και καταγγέλλει: «Ενδεικτικό της βιάσης της εργοδοσίας να μην καθυστερήσουν οι εργασίες είναι ότι ενώ υπάρχει παύση εργασιών σε τμήμα του έργου από την Επιθεώρηση Εργασίας και πριν ακόμα εκδοθεί το πόρισμα για τις συνθήκες του πρόσφατου θανατηφόρου ατυχήματος, βάζει δεκάδες εργάτες να εργάζονται σε χώρους που δεν έχουν ακόμα ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας, όπως τους αναγκάζει - και με την απειλή της απόλυσης - να εργάζονται υπερωρίες, νύχτες, Σαββατοκύριακα, υπό βροχή και με χιόνια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ