Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο «Ριζοσπάστης», στο πλαίσιο της βοήθειας για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ, ανοίγει από σήμερα τη συγκεκριμένη στήλη, με απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν από την προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΝΕ πάνω σε βασικά ζητήματα της ιδεολογικοπολιτικής πάλης.

Ερώτηση:

Πολλοί σύντροφοί μας από την ΚΝΕ ρωτούν για τις προϋποθέσεις συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.

Απάντηση:

Ξεκινάμε από την άποψη ότι μια βασική προϋπόθεση για την πορεία συγκρότησης και εξέλιξης του Μετώπου είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η ενίσχυση της επιρροής του στην εργατική τάξη, τη νεολαία, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, ώστε να μπορεί να επιδρά πιο αποτελεσματικά στον απεγκλωβισμό δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, στην αγωνιστική συσπείρωσή τους ενάντια στην πολιτική της άρχουσας τάξης, των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού.

Βέβαια, επίσης σοβαρή προϋπόθεση για τη συγκρότηση του Μετώπου είναι η εξασφάλιση της ενότητας της εργατικής τάξης. Χρειάζεται επίμονη και σταθερή δουλιά του Κόμματος μέσα στην εργατική τάξη και το οργανωμένο συνδικαλιστικό της κίνημα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ενότητα δράσης της, σε αιτήματα και στόχους πάλης ενάντια στην πολιτική της άρχουσας τάξης όπως αυτή εκφράζεται από την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα (π.χ. ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης κλπ.).


Επειδή μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης δρουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν το σύστημα, η δράση μας πρέπει να αντιπαλεύει τις δυνάμεις που καλλιεργούν τη λογική της ταξικής συνεργασίας (κοινωνική συναίνεση, κοινωνικός διάλογος).

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ίδια η εργατική τάξη δεν είναι ενιαία, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της. Για παράδειγμα, υπάρχουν τμήματα της εργατικής τάξης, όπως το εργοστασιακό προλεταριάτο, το βιομηχανικό, αλλά υπάρχουν επίσης τμήματά της που εργάζονται στο εμπόριο, άλλα που εργάζονται στις υπηρεσίες. Αυτά σημαίνουν και διαφορετικές εμπειρίες από τους αγώνες, αλλά και διαφορές στο πώς κατανοούν τις κοινές ανάγκες, που τις χρησιμοποιούν τα αστικά κόμματα για να συνεχίζεται η διάσπασή της. Η ιδεολογικοπολιτική δράση μας πρέπει να στρέφεται ενάντια σ' αυτή την τακτική, να την αποκαλύπτει. Είναι ένας παράγοντας για την εξασφάλιση της ενότητας της εργατικής τάξης.

Η εργατική τάξη, κατακτώντας στην πορεία της ταξικής πάλης τη δική της ενότητα, πρέπει να εξασφαλίζει κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τουλάχιστον τα πιο πρωτοπόρα τμήματά τους, και τη νεολαία. Αυτό επίσης αποτελεί μια άλλη βασική προϋπόθεση για την πορεία συγκρότησης του Μετώπου. Στην καθημερινή μας πρακτική και δράση υπάρχουν μέτωπα πάλης κοινά που οδηγούν σε κοινές δράσεις την εργατική τάξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τη νεολαία, όπως είναι η κοινότητα στόχων και συμφερόντων, για παράδειγμα, στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, η πάλη για το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας, το εκπαιδευτικό πρόβλημα, το αντιπολεμικό μέτωπο ή η πάλη για τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στον «τρομονόμο» κλπ.

Για την εξασφάλιση κοινής δράσης της εργατικής τάξης με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, το ΚΚΕ πρέπει να κάνει συστηματική δουλιά στην αγροτιά και τους ΕΒΕ, κυρίως σε εκείνα τα τμήματά τους που βρίσκονται πιο κοντά στην εργατική τάξη, όπως για παράδειγμα οι μισοπρολετάριοι του χωριού που έχουν ένα μικρό κλήρο γης και τον καλλιεργούν μόνοι τους, αλλά επειδή δε φτάνει το εισόδημά τους αναγκάζονται να κάνουν και μεροκάματο σε άλλες δουλιές, οι φτωχοί αγρότες που ξεκληρίζονται, οι ΕΒΕ.

Σημαντικό ζήτημα επίσης είναι η δράση για τη συγκρότηση κοινωνικοπολιτικών συσπειρώσεων. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα έχουμε στο χώρο του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως είναι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η Συσπείρωση για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, οι συσπειρώσεις στο αντιπολεμικό κίνημα κλπ.

Σ' αυτές τις συσπειρώσεις συνεργάζονται μαζικές οργανώσεις, προσωπικότητες από διάφορους πολιτικούς χώρους, άλλες πολιτικές δυνάμεις, μαζί με τους κομμουνιστές. Ετσι δοκιμάζεται και στην πράξη η κοινή δράση διαφορετικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα και στο βαθμό που αναπτύσσονται και δυναμώνουν αυτές οι συσπειρώσεις μπορούν να συμβάλουν τελικά και στη συγκρότηση του Μετώπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μέτωπο απέθανε, ζήτω το μέτωπο(2009-01-30 00:00:00.0)
Δράση για την ενότητα της εργατικής τάξης(2005-02-06 00:00:00.0)
Ενότητα δράσης και συμμαχίες(2002-11-03 00:00:00.0)
Ανάγκη ζωής η ταξική ανασυγκρότηση των συνδικάτων(2001-03-18 00:00:00.0)
Κατάκτηση της εργατικής τάξης(2001-03-15 00:00:00.0)
Ορισμένα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα για τις συμμαχίες(2000-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ