Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενεργειακά ανεξάρτητος ο ρωσικός θύλακας Καλίνινγκραντ

ΜΟΣΧΑ.--

Η περιοχή του Καλίνινγκραντ είναι πλέον ενεργειακά αυτόνομη, επισήμανε προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα παράλια του ρωσικού θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα. Ο ίδιος επισήμανε ότι πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ένας τρίτος θα λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ο LNG αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία του ρωσικού θύλακα, ώστε να μην εξαρτάται η τροφοδοσία του σε φυσικό αέριο από τον αγωγό Μινσκ - Βίλνιους - Κάουνας - Καλίνινγκραντ, δηλαδή μέσω Λευκορωσίας και Λιθουανίας. Ο νέος σταθμός θα καλύπτει τις ανάγκες του Καλίνινγκραντ (3,7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως), βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από τις ακτές και προστατεύεται από έναν κυματοθραύστη μήκους 700 μέτρων.

Η περιοχή θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς το Καλίνινγκραντ είναι το δυτικότερο ρωσικό σύνορο με την ΕΕ και εξασφαλίζει την έξοδο στη Βαλτική, όπου αυξάνεται και η ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία τα τελευταία χρόνια.

  • Στρατιωτικές ασκήσεις με εκτόξευση πυραύλων διεξάγει αυτό το μήνα το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό στη Μεσόγειο, κοντά στις ακτές της Συρίας, όπως ανακοινώθηκε χθες. Οι ημερομηνίες των ασκήσεων είναι 9 - 10, 16 - 17, 23 - 24 και 30 - 31 Γενάρη, από τις ακτές της Συρίας στη Μεσόγειο, αναφέρεται.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ