Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Οδοφράγματα κατά 35ωρου από τους οδηγούς φορτηγών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αποκλεισμένα βρήκε, το χθεσινό ξημέρωμα, τα περισσότερα συνοριακά περάσματα της Γαλλίας, όπως και τις εισόδους των μεγαλύτερων πόλεων, καθώς, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, οι οδηγοί φορτηγών έστηναν τα οδοφράγματά τους. Ξεκινώντας από τη γέφυρα του Στρασβούργου, που ενώνει τη Γαλλία με τη Γερμανία, χθες, σε όλη τη χώρα είχαν στηθεί περισσότερα από 70 οδοφράγματα, τα οποία αναμενόταν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι οδηγοί φορτηγών, περίπου τρεις εβδομάδες μετά τους ιδιοκτήτες φορτηγών, αποφάσισαν να κατέβουν στους αυτοκινητόδρομους, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή το 35ωρο και στον κλάδο τους. Οι οδηγοί ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου η εφαρμογή των 35 ωρών εργασίας ανά εβδομάδα να οδηγήσει σε ομαλοποίηση του, ήδη, δύσκολου ωραρίου τους, ενώ παράλληλα ζητούν να αυξηθεί κατά 50% ο μισθός τους για τις νυχτερινές διαδρομές και να εξασφαλιστεί η παροχή ενός επιπλέον μισθού στο τέλος κάθε έτους. Σήμερα, η εβδομαδιαία εργασία τους φθάνει τις 50 - 70 ώρες, και η κυβέρνηση έχει αρκεστεί να τονίσει ότι θα πρέπει να πληρώνονται υπερωρίες, αν εργάζονται παραπάνω από 35 ώρες ανά εβδομάδα.

«Πρέπει, επιτέλους, το επάγγελμά μας να αποκτήσει ανθρώπινες συνθήκες και να εγκαταλείψει τον Μεσαίωνα», δήλωνε ο Μιλοράντ Σουτζίκ, εκπρόσωπος των απεργών, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει για την τρέχουσα εβδομάδα οι οδηγοί φορτηγών. Τη δυσαρέσκειά τους, όμως, για τον τρόπο εφαρμογής του 35ωρου εκφράζουν με απεργιακές κινητοποιήσεις, σήμερα, και οι οδηγοί του παρισινού μετρό, των υπεραστικών τρένων, αλλά και των αστικών λεωφορείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ