Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για άσκηση βίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις ξεριζωμένων και άσκηση βίας σε πρόσφυγες και μετανάστες στον Εβρο. Ετσι, μετά την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη συνέχιση αυτών των πρακτικών καταγγέλλουν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και άλλες ΜΚΟ, με έκθεση που δημοσιεύτηκε χτες. Η έκθεση περιλαμβάνει μαρτυρίες 39 προσώπων που επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα από τα σύνορα με την Τουρκία, στην περιοχή του Εβρου, και επαναπροωθήθηκαν στη γειτονική χώρα.

«Οι πρακτικές αυτές, που τεκμηριώνονται από τις μαρτυρίες που καταθέτουμε, αναδεικνύουν μία συνεχή, αδιάλειπτη πρακτική παράνομων επαναπροωθήσεων», σύμφωνα με την έκθεση. Ακολουθούν ορισμένες καταγγελίες.

Οικογένεια από τη Συρία, που προσπάθησε στις 9 Σεπτέμβρη να μπει στην Ελλάδα, περιγράφει: «Μας φέρονταν σαν τα ζώα, άλλους τους χτυπούσαν με το κουπί, άλλους με το γκλομπ, άλλους με ξύλα, για να κάνουμε πιο γρήγορα». Οι ίδιοι κατήγγειλαν βία ακόμα και σε ηλικιωμένο: «Τον πέταξαν μέσα στη βάρκα και όταν προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί και να τους πει να μην κάνουν έτσι, τον χτύπησαν με το κουπί στα πόδια και στη μέση για να τακτοποιηθεί γρήγορα».

Ο M. B., Κούρδος από την Τουρκία, 31 ετών, που κατά τα λεγόμενά του φυλακίστηκε και βασανίστηκε στη χώρα του, αναφέρει: «Μας έπιασαν και μας βάλανε σε στρατόπεδο. Φορούσαν όλοι στρατιωτικά ρούχα, εκτός από δύο που φορούσαν πολιτικά ρούχα. Μετά μας πήγανε σε αστυνομικό κρατητήριο μαζί με άλλους Σύρους. Είχα ένα smartphone και μου το πήρανε, όπως και την τσάντα μου, είχα μέσα όλα μου τα ρούχα. Ημουν σε ένα γκρουπ και είπα ότι είμαι Σύρος, για να μη με στείλουν πίσω. Μας μάζεψαν όλους, μας έβαλαν σε ένα βαρκάκι και μας έστειλαν πίσω στην Τουρκία. Δεν είπα ότι είμαι από την Τουρκία, επειδή έφυγα από τη φυλακή στην Τουρκία, και φοβήθηκα ότι θα με στείλουν πίσω, οπότε μου είπαν να πω ότι είμαι από τη Συρία και έφυγα από τον πόλεμο και θα με δεχτούν έτσι, αλλά τελικά μας μάζεψαν όλους και μας έστειλαν πίσω. Ευτυχώς δεν με έπιασε η τουρκική αστυνομία, γιατί τώρα θα ήμουν νεκρός ή στη φυλακή».

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, αρκετές ανησυχίες εγείρει το γεγονός ότι παρά τα δημοσιεύματα σχετικά με θανάτους προσφύγων από πνιγμό στον ποταμό του Εβρου, συνεχίζονται αμείωτα οι πρακτικές αυτές, εκθέτοντας τα πρόσωπα αυτά σε σοβαρούς κινδύνους σε ενδεχόμενη απόπειρα επανεισόδου τους στη χώρα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αναφέρεται από κάποιους πρόσφυγες η συμμετοχή στις περιγραφόμενες πρακτικές προσώπων που φορούν διακριτικά τα οποία δεν παραπέμπουν ούτε σε αστυνομικές αρχές αλλά ούτε και στο στρατό. Επίσης, κατά τις παραπάνω μαρτυρίες, οι άνθρωποι οι οποίοι υποβάλλονται σε αυτές τις διαδικασίες τελούν υπό κράτηση άτυπα, στα κρυφά και με απόλυτη μυστικότητα.

  • Νεαρός μετανάστης από το Αφγανιστάν βρέθηκε χτες το πρωί νεκρός έξω από το χωριό Μόρια της Λέσβου, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το ΚΥΤ, ενώ έφερε εμφανή τραύματα από μαχαίρι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατος του μετανάστη έλαβε χώρα στη διάρκεια της νύχτας και έχουν βρεθεί στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στην πιστοποίηση του δράστη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται τα μέτρα καταστολής κατά των ξεριζωμένων(2022-05-31 00:00:00.0)
Απεγκλωβίστηκαν Αφγανοί πρόσφυγες και μετά ...φυλακίστηκαν(2022-04-14 00:00:00.0)
«Μπαλάκι» 29 πρόσφυγες από τη Συρία(2022-02-02 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο(2017-06-09 00:00:00.0)
«Μακάρι να έρθουν οι Τούρκοι τοποτηρητές στα νησιά»(2016-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ