Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αλλαγή ηγεσίας στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση

Η Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ διαδέχτηκε την Αγκελα Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος

Η Αν. Κραμπ - Καρενμπάουερ μετά από την εκλογή της

Copyright 2018 The Associated

Η Αν. Κραμπ - Καρενμπάουερ μετά από την εκλογή της
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η μέχρι πρότινος γενική γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, εκλέχτηκε την Παρασκευή το απόγευμα πρόεδρος του κόμματος, διαδεχόμενη την Αγκελα Μέρκελ, η οποία μετά από 18 χρόνια στην ηγεσία δεν έθεσε υποψηφιότητα στο συνέδριο που έγινε στο Αμβούργο (7-8 Δεκέμβρη). Παράλληλα, η Αγκ. Μέρκελ έχει δηλώσει την πρόθεσή της να παραμείνει καγκελάριος έως το τέλος της θητείας της, το 2021.

Η Αν. Κραμπ - Καρενμπάουερ αναδείχθηκε πρόεδρος στον β' γύρο με 517 ψήφους (απαιτούνταν τουλάχιστον 500) και ποσοστό 51,75%, ενώ ο Φρίντριχ Μερτς έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%. Ψήφισαν 999 σύνεδροι, δεν υπήρχαν άκυρα και αποχές. Ο τρίτος υποψήφιος, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, με 157 ψήφους (15,7%), είχε αποκλειστεί από τον α' γύρο.

H 56χρονη νέα πρόεδρος της CDU κατάγεται από το κρατίδιο Ζάαρλαντ, όπου έχει διατελέσει υπουργός της τοπικής κυβέρνησης και δυο φορές πρωθυπουργός του κρατιδίου. Τον περασμένο Φλεβάρη εξελέγη γενική γραμματέας του κόμματος, μετά από πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ, με ποσοστό σχεδόν 99%. Εγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια.

Η εκλογή της θεωρείται «ασφαλής» για το καθεστώς διαρχίας, καθώς δεν αναμένεται να συγκρουστεί με τη «γραμμή Μέρκελ» στα σημαντικότερα ζητήματα. Από τα γερμανικά ΜΜΕ παρουσιάζεται ως μια πολιτικός «του κέντρου», με λίγο πιο «συντηρητικές» απόψεις στη μετανάστευση. Εχει προτείνει οι αιτούντες άσυλο που συλλαμβάνονται να διαπράττουν εγκλήματα να επαναπροωθούνται στην πατρίδα τους, ακόμη και αν η χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ δήλωσε πως η περίφημη φράση της καγκελαρίου «το Ισλάμ έχει θέση στη Γερμανία» δεν κάνει καλό στη χώρα και θέτει ως προϋπόθεση τον σεβασμό στις αρχές της γερμανικής κοινωνίας. Στα ευρωπαϊκά θέματα δεν έχει εκφράσει διαφοροποίηση από την Αγκ. Μέρκελ, ενώ έχει ταχθεί κι αυτή υπέρ του ευρωστρατού. «Το "συνεχίζουμε ως έχει" δεν υπάρχει», δήλωσε πάντως η Κραμπ - Καρενμπάουερ μετά την εκλογή της.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε ταχθεί υπέρ του Φρ. Μερτς, υπογράμμισε πως δεν ήταν ενάντια στην εκλογή Κραμπ - Καρενμπάουερ. Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να καταστούν σαφή τα διαφορετικά επιχειρήματα μεταξύ των «δημοκρατικών εναλλακτικών», ώστε να απομονωθούν «τα άκρα».

Νέος γγ της CDU εκλέχτηκε με ποσοστό 62,8% ο βουλευτής και επικεφαλής της Νεολαίας του κόμματος, Πάουλ Τσίμιακ, ο οποίος σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο «διοχέτευσε» ψήφους προς την Αν. Κραμπ - Καρενμπάουερ στον β' γύρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ