Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Κυβερνητικοί «τριγμοί» από την παραίτηση των Φλαμανδών εθνικιστών

Με αφορμή την αντίθεση απέναντι στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας τέθηκε την Κυριακή ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, μετά την παραίτηση των Φλαμανδών εθνικιστών υπουργών του κόμματος «Νέα Φλαμανδική Συμμαχία» (N-VA), από την κυβέρνηση συνασπισμού, λόγω της διαφωνίας τους με το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, που αναμένεται να εγκριθεί στο Μαρακές του Μαρόκου.

Το N-VA ήταν το μοναδικό από τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού που ήταν αντίθετο με το κείμενο του ΟΗΕ, ενώ η έγκριση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση πέρασε από το βελγικό Κοινοβούλιο.

Ενδεικτική της αξιοποίησης και του Συμφώνου του ΟΗΕ στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (εντός ΕΕ, ΕΕ - ΗΠΑ κ.ά.) είναι και η σύσκεψη που διοργανώθηκε το Σάββατο στις Βρυξέλλες από το εθνικιστικό κόμμα της Φλάνδρας «Vlammes Verlag» με συμμετοχή του Στιβ Μπάνον, πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, και της Μαρίν Λεπέν, του Γαλλικού «Εθνικού Συναγερμού» (δες σχετικό θέμα σελ. 6)

Στο Βέλγιο, πάντως, οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το Μάη (οπότε είναι και οι ευρωεκλογές) και ο Σ. Μισέλ κάλεσε τους βουλευτές να μη «ρίξουν» την κυβέρνηση και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ