Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαιωνίζει το καθεστώς ομηρίας με τα αυθαίρετα

Εως και 40 χρόνια αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτου εντός δάσους και δασικής έκτασης μπορεί να κερδίσει κάποιος, αν πληρώσει το πρόστιμο που προβλέπει η νέα κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση

Εισπρακτική λογική και έμμεση νομιμοποίηση διαπνέουν το νέο κυβερνητικό νομοθέτημα για τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις», τα αυθαίρετα δηλαδή που είχαν χτιστεί εντός δασών από το 1975 μέχρι το 2011 και τα οποία είχαν εξαιρεθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η νέα κυβερνητική ρύθμιση, που παρουσιάστηκε χτες σε επίσημη συνέντευξη Τύπου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και τέθηκε ταυτόχρονα σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει αναστολή κατεδάφισης για τα εν λόγω κτίσματα μέχρι και για 40 χρόνια για όσα χτίστηκαν μέχρι και τις 11/6/1975, και για 25 χρόνια για όσα χτίστηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 12/6/1975 και 28/6/2011. Στα συγκεκριμένα αυθαίρετα κτίσματα δεν θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και δεν θα μεταβιβάζονται, ενώ οι όποιες εργασίες επισκευής μπορούν να γίνουν μόνο στο περίγραμμα της οικοδομής. Επίσης, δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Ραμσάρ, ρέματα, αιγιαλούς και αναδασωτέες εκτάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα οι δήμοι όλης της χώρας και τα οποία διασταυρώνονται από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, η συνολική έκταση των δηλωμένων οικιστικών πυκνώσεων σε ολόκληρη τη χώρα φτάνει τα 292.000 στρέμματα. Ο μεγαλύτερος αριθμός οικιστικών πυκνώσεων σε δάση, δασικές περιοχές κ.λπ. εντοπίζεται στην Αττική, με τη συνολική τους έκταση να ξεπερνά τα 115.000 στρέμματα. Ακολουθεί ο νομός Κορινθίας με 42.206 στρέμματα, η Χαλκιδική με 19.464, η Θεσσαλονίκη με 19.050 στρέμματα κ.λπ. Ο δήμος όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη έκταση οικιστικών πυκνώσεων είναι ο δήμος Λουτρακίου, με 35.000 στρέμματα. Υπάρχουν πάντως 24 δήμοι σε όλη τη χώρα οι οποίοι ακόμα δεν έχουν καταθέσει στοιχεία οικιστικών πυκνώσεων, μεταξύ των οποίων οι δήμοι Σητείας, Μυκόνου, Φολεγάνδρου, Σερίφου, Επιδαύρου, Ιεράπετρας, Παξών κ.ά.

Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω αυθαιρέτων για να αποκτήσουν το δικαίωμα αναστολής κατεδάφισης θα πρέπει να καταβάλουν πρόστιμο, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τα συνοδευτικά κτίρια του κύριου κτίσματος, τη χρήση του κ.λπ. Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά, αφού - για παράδειγμα - ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ και το οποίο κατασκευάστηκε πριν το 1975 θα καταβάλει 20.000 ευρώ, αν κατασκευάστηκε πριν από το 2003 37.500 ευρώ και αν κατασκευάστηκε μεταξύ 2003 και 2011 περίπου 72.000 ευρώ.

Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης ισχυρίζεται πως με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία «ξεκαθαρίζεται το πρόβλημα» και πως το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν αφήνει κανένα παραθυράκι», η αλήθεια είναι ότι η μακρόχρονη αναστολή κατεδάφισης των αυθαιρέτων αποτελεί στην ουσία έμμεση νομιμοποίησή τους, αλλά και «κλείσιμο του ματιού» σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν την ίδια πρακτική και για τα χρόνια που ακολουθούν...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org