Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σε διήμερη κατάληψη της διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη 1 και 2 προχώρησαν από χτες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με απόφαση των Συλλόγων ΣΕΥΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, αντιδρώντας στα οξυμένα προβλήματα που συναντούν στις σπουδές τους.

Οπως τονίζουν, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική:

  • Δεν εξασφαλίζεται η λειτουργία κανενός τμήματος με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ φέτος θα προσληφθεί μόνο το 1/3 των ήδη λιγοστών εκτάκτων που υπήρχαν μέχρι πέρυσι. Ηδη από το νέο πρόγραμμα σπουδών σχεδιάζεται να αφαιρεθούν μαθήματα γιατί το διδακτικό προσωπικό δεν επαρκεί.
  • Τα 4ωρα εργαστήρια μετατρέπονται σε δίωρα ή μονόωρα, υπάρχουν τμήματα στα οποία οι πρωτοετείς φοιτητές είναι «στον αέρα», αφού δεν υπάρχει αμφιθέατρο να τους χωράει! Σε άλλα δεν έχουν πάρει ακόμα τις βεβαιώσεις σπουδών, ούτε κωδικούς για να κάνουν το πάσο τους.
  • Την ίδια ώρα, είναι μπλοκαρισμένη η σελίδα του e-study με συνέπεια να μην ξέρουν οι φοιτητές τι μαθήματα χρωστάνε και τι πρέπει να δηλώσουν, ενώ η υποχρεωτική εξάμηνη πρακτική άσκηση μετατρέπεται σε απλήρωτη τετράμηνη άσκηση.

Επίσης, παραμένουν η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει μία εστία, ενώ τα κριτήρια για το δικαίωμα στη σίτιση διαρκώς στενεύουν, με πολλούς να στερούνται ακόμα κι ένα πιάτο φαΐ.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι φοιτητές έχουν αντιδράσει από την αρχή της χρονιάς, με Γενικές Συνελεύσεις, Συνελεύσεις Τμημάτων και δημιουργία Επιτροπών στα Τμήματα της Βιομηχανικής Σχεδίασης, Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, Βιοϊατρικών Επιστημών, Μαιευτικής, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Κοινωνικής Εργασίας, στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων.

Καλούν σε Τμηματικές Συνελεύσεις, Συνελεύσεις Ετών και δημιουργία Επιτροπών για να γίνει το Πανεπιστήμιο πραγματικό κάστρο αγώνα με αιτήματα για άμεση πρόσληψη προσωπικού, ολιγομελή εργαστηριακά τμήματα, εξάμηνη πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, λύση στο κτιριακό πρόβλημα, δωρεάν συγγράμματα και αναλώσιμα, σταθερή ανανέωση και εκσυγχρονισμό εργαστηριακού εξοπλισμού και υποδομών, κατασκευή εστιών, ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας, ένα και μοναδικό πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ