Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Lebensraum - Ζωτικός Χώρος» από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου»

Οταν παρακολουθείς μία παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου», συχνά αναρωτιέσαι τι έχουν να ζηλέψουν από μία επαγγελματική ομάδα. Αυτό είναι αλήθεια και για το τελευταίο έργο που ανεβάζουν, το «Lebensraum - Ζωτικός Χώρος» του Θανάση Τριαρίδη.

Οι δύο ηθοποιοί επί σκηνής παίζουν περίφημα, η σκηνοθεσία ευρηματική, το σκηνικό και τα κοστούμια ταιριαστά και όσο πρέπει λιτά, η πρωτότυπη μουσική πολύ ταιριαστή με το θέμα, ο φωτισμός και ο ήχος προσεγμένοι και σε απόλυτη αρμονία με την παράσταση. Ομως, αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία να αναφερθεί, είναι η επιλογή του έργου. Το έργο είναι σύγχρονο, γράφηκε και παίχτηκε στη Γερμανία μόλις πριν από τέσσερα χρόνια. Το έργο έχει ως αφετηρία τη ναζιστική επεκτατική θεωρία του «Ζωτικού Χώρου» (Lebensraum), σύμφωνα με την οποία ένας λαός δικαιούται να επεκταθεί σε ξένα, κοντινά ή και μακρινά εδάφη, όταν τα θεωρεί αναγκαία για δημογραφικές, φυλετικές, αμυντικές, οικονομικές του ανάγκες.

Οι θεατές, ή μάλλον το κοινό, όπως αναφέρεται στην ίδια την παράσταση, καλούνται να συμμετέχουν σε ένα «πείραμα» πάνω στη σκηνή. Αν και από την αρχή αποκαλύπτονται μόνο δύο πρωταγωνιστές, δηλαδή ο Χειριστής του πειράματος, ένας μαυροφορεμένος τύπος που συνοδεύει την κάθε του απάντηση με ένα σαρδόνιο χαμόγελο, και ο εθελοντής, που προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής, ο θεατής σύντομα ανακαλύπτει ότι στόχος του πειράματος είναι το δικό του μυαλό, ή ακόμα καλύτερα τα όρια του «Ζωτικού Χώρου» του μυαλού του. Πόσο θα αντισταθεί η ηθική και η λογική του πειραματόζωου (και του θεατή) στο πείραμα; Τι θα κάνει όταν τα αστεία σταματούν και το πράγμα αρχίζει να σοβαρεύει; Ο Χειριστής διαβεβαιώνει το πειραματόζωο ότι μπορεί να φύγει οποιαδήποτε στιγμή θελήσει. Ομως το τυράκι έχει ήδη δοθεί. Η αμοιβή του είναι ανάλογη της ώρας που θα κάτσει. Και μόλις παραδοθεί στο φόβο της απώλειας της αμοιβής, μόλις δηλαδή αφήσει τον φόβο να του πάρει λίγο από το ζωτικό χώρο του μυαλού του, ο φόβος θα αρχίσει να κυβερνάει την κάθε του κίνηση, την κάθε του απόφαση και τελικά την ίδια του τη ζωή. Οσο για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει ο Χειριστής του πειράματος για να πετύχει το στόχο του, ή μάλλον αυτοί που βρίσκονται από πίσω, όπως καταγγέλλει το πειραματόζωο, αυτά είναι πολλά...

Σκηνοθεσία: Σήφης Πολυζωίδης. Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Γεροκομής, Σήφης Μανταδάκης. Πρωτότυπη μουσική: Φίλιππος Περιστέρης.

Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μ.μ. στη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου» (Θεοτόκου 33, Καματερό). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τηλ. επικοινωνίας: 6944935221

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεατρικές παραστάσεις στην Καλαμάτα (2017-04-19 00:00:00.0)
«Η κατάρα του Στόκβιλ» (2015-12-15 00:00:00.0)
Μέχρι τις 16 Απρίλη (2006-02-19 00:00:00.0)
Ο επίμονος κηπουρός (2005-10-27 00:00:00.0)
Παγκόσμια «φαρμακοβιομηχανία» ανθρώπων - πειραματόζωων (2000-12-20 00:00:00.0)
Τα πρώτα πειράματα πάνω στον άνθρωπο (1996-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org