Να εφαρμοστούν στην πράξη οι κλαδικές ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους στον Τουρισμό απαίτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή
Δεν γνωρίζουν τίποτα στο υπουργείο Εργασίας και στην κυβέρνηση για την εργασιακή ζούγκλα που ζει και βασιλεύει σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού! Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το νόημα της απάντησης που έδωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Θ. Ηλιόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τα αιτήματα για τα οποία παλεύουν συνδικάτα του κλάδου, ζήτησε από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ώστε «να εφαρμοστούν στην πράξη οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους εργαζόμενους που οι ειδικότητές τους καλύπτονται από αυτές», «να ανακληθούν οι απολύσεις που έχουν γίνει μετά την επέκταση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την προσπάθεια των εργοδοτών να αποφύγουν την εφαρμογή τους» και να θεσμοθετηθεί «ελάχιστη σύνθεση προσωπικού στα ξενοδοχεία».
Οπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, ακόμα και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, όπως του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και του ΣΕΠΕ, επιβεβαιώνουν ότι αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι «η αντικατάσταση μεγάλου μέρους εργαζομένων με δικαιώματα, ειδικευμένων και έμπειρων, από εργαζόμενους που προσλαμβάνονται από "δουλεμπορικές" εταιρείες, από συνεργεία καθαρισμού, από άλλες εταιρείες που δημιουργούν οι ίδιες οι τουριστικές επιχειρήσεις, τις ονομαζόμενες ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ)», οι οποίες «δημιουργούνται με 10 ευρώ, για να καταστρατηγούνται νόμοι και Συλλογικές Συμβάσεις, να γίνεται αδύνατος ο έλεγχος από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, και να αντικαθίσταται μεγάλο ποσοστό εργαζομένων με σταθερή δουλειά από εργαζόμενους με "ευέλικτες" μορφές».
«Η επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι στα χαρτιά και μόνο ένα 10% αμείβεται με τη ΣΣΕ των κλάδων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη δική μας ελεγκτική δραστηριότητα αυτό το οποίο περιγράφετε», ήταν ο ισχυρισμός που αντέτεινε ο υφυπουργός Θ. Ηλιόπουλος! Ανέφερε ότι γίνονται «στοχευμένοι έλεγχοι για την τήρηση της Σύμβασης» και πως αυτό που βρέθηκε ήταν ότι «σε 9 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Αθήνα, σε 5 από αυτές βρέθηκαν να δραστηριοποιούνται επτά εργολαβικές εταιρείες όπου έγινε συνολικός έλεγχος για τα ζητήματα του ωραρίου της μισθοδοσίας κ.λπ.». Με προκλητικό τρόπο μάλιστα, την ώρα που η κυβέρνηση αβαντάρει την εργασιακή ζούγκλα, ο υφυπουργός... εγκάλεσε το ΚΚΕ, αναφέροντας ότι με το να λέει ότι «στον Τουρισμό αυτή τη στιγμή δεν αλλάζει τίποτα, δεν γίνεται τίποτα περισσότερο, βοηθάει μια φάση ηττοπάθειας».
Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, με την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών, παλεύουν μαχητικά απέναντι σε όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις και παρέχοντας στους εργοδότες όλα τα εργαλεία ώστε να διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο σε βάρος των εργαζομένων. «Ενα νομοθετικό πλαίσιο που είναι ενταγμένο στην κοινή στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για ουσιαστική κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, για γενίκευση των ελαστικών, επισφαλών και προσωρινών εργασιακών σχέσεων, με σκοπό τη δήθεν "διευκόλυνση", όπως λένε, της κινητικότητας των εργαζομένων», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης.